1199 Ada, 2 Parsel’in tamamının yeşil alan olarak kalmasına karar verildi.

Bakırköy Belediye Meclis’i temmuz ayı son toplantısında, Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mahallesi’nde bulunan yeşil alan içindeki 3 dönümlük arazi için yapılan oylama sonucu, CHP mahkeme kararını uygulama yükümlülüğü olduğu için ‘Evet’, MHP’li Ahmet Altun ‘Evet’, Ak Parti ise önceki dönem meclis gruplarının çekimser oy kullanmalarından dolayı siyaseten ‘Çekimser’ oy verdi.

ATAKÖY 1199 ADA, 2 PARSEL’İN TARİHÇESİ

1989 yılından beri söz konusu alan; sağlık alanı mı, yoksa yeşil alan mı olacağı konusunda tam bir netlik kazanmamıştı.

1957 yılında Emlak ve Kredi Bankası tarafından inşaatına başlanan ve Türkiye'de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden biri olan Ataköy’de, 7-8-9-10. Kısım Mahallesi’nde bulunan 1199 Ada, 2 Parsel 1964’te yeşil alan olarak planlanmış ve söz konusu arazinin içinde bulunan 3 dönümlük arsa imara açık olarak ayrılmıştı. 

4877 üyeli T.C. Emlak Bankası Muntazam Sosyal Güvenlik ve Yardım Vakfı, söz konusu 3 dönümlük imarlı kamu alanını, üyelerinin maaşlarından ayırdıkları katkılarla 1977 yılında Emlak Bank’tan satın almış, sağlık tesisi yapılması için karar almıştı.

Tamamı yeşil alan olan 1199 Ada 2.Parsel de bulunan 3 dönümlük alana inşaat yapılmasını istemeyen Sivil Toplum Platformu, olayı mahkemeye taşımıştı.

DÖNEMİN MECLİS ÜYESİ, BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI CAVİT GANİÇ YAŞANAN SÜRECİ ANLATTI

“1986 yılından beri ‘Sağlık Tesisi’ alanı olarak görülen alanın 89 yılında plan tadili yapılmış. 2016 yılında el değiştirmiş. (T.C. Emlak Bankası Muntazam Sosyal Güvenlik ve Yardım Vakfı, Ahmet Çetinsaya'ya ait şirkete satmış)

2011 yılında benimde meclis üyesi olduğum dönemde (Ateş Ünal Erzen başkanlığında) söz konusu arsanın kamu alanı oluşundan dolayı binlik planını sağlık tesisi olarak yapmıştık. Sonrasında bu planlara itiraz edildi ve mahkemeye dava açıldı. Mahkeme binlik planlanın, beş binlik planlara uyumsuz olması gerekçesiyle iptal etti. Geçtiğimiz Şubat ayında söz konusu alan sağlık alanından, yeşil alana döndü. Askı sürecinde de firma sahibi itiraz etmiş. Bizlerde şimdi elimizde mahkeme kararı olduğu için, planlara yapılan itirazı ret ediyor ve alanın yeşil alan olarak kalması için ‘Evet’ diyoruz” diyerek yaşanan süreci anlattı.

Nazım imar planında, tapuda ve binlik planlarda ‘Sağlık Tesisi’ olarak görülen 3 dönümlük arazi, 5 binlik planlarda yeşil alan olarak kalmıştı.

SİYASETEN ‘ÇEKİMSER’ OY VERİYORUZ

Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı, CHP Gurup Sözcüsü Cavit Ganiç’in ardından söz alan Ak Partili Meclis Üyesi Ömer Kaan Kara ise, Şubat 2019 tarihinde kendilerinden önceki dönem meclis grubunun çekimser oy kullanmalarından dolayı siyaseten çekimser oy kullanacaklarını söyledi.

Yapılan oylama sonucu söz konusu alanın, oy çokluğu ile yeşil alan olarak kalmasına karar verildi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi