“Ülkemizin demokrasi anlamında gelişmesine belki küçük de olsa bir katkım olur" diyen Akademisyen Dr. Mehmet Görgülü, “Tek oyum kendi oyum, gerisi halkımızın teveccühüdür. Onun da yeri başımın üstüdür”  diyerek adaylık sürecini anlattı.

İDDİAM YOK, TEPKİM VAR

Seçime son bir ay kala bir gurup arkadaşıyla birlikte tepkilerini göstermek, örgütün sesini bir nebze olsun duyurabilmek için sürpriz bir karar vererek adaylığını açıklayan Görgülü, bu kadar kısa bir zamanın seçime hazırlanmak için yeterli olmadığının bilincinde olduğunu söyledi. Mehmet Görgülü, “İddiam yok, tepkim var” dedi.

Partisinin aday belirleme sürecinin hemen akabinde fikirsel ve eylemsel birlikteliği olan dar bir ekip oluşturduklarını söyleyerek yola çıktıklarını söyleyen Akademisyen Dr. Mehmet Görgülü, “Bağımsız adayın en büyük dezavantajı, arkasında herhangi bir kurum, kuruluş, parti ya da kendisi için çalışacak meclis üyesi olmadığı için daha zor. Her şeyi kendisi yapmak zorundadır” diyerek devam etti.

7 AYRI ÜNİVERSİTE MEZUNU, 2 AYRI ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİ  

Tıp Fakültesi mezunu olan Görgülü, Genel Cerrahi Uzmanlığı, Kamu Yönetimi, Adli Tıp, Sosyoloji, Psikoloji ve Adalet olmak üzere 7 ayrı üniversiteden mezun olduğunu, aynı zamanda 3. sınıf Hukuk ve 1. sınıf Felsefe öğrencisi olarak bir yandan da eğitim hayatına devam ettiğini belirtti.

Sahip olduğu profil ve hayatı boyunca korumaya çalıştığı tarzının toplum nezlende karşılığını fazlası ile görmeye başladığını ifade eden Görgülü, saha da bu kadar büyük bir ilgiyle karşılaşacağını beklemediğini söyledi. Kurumsal bir destek almadıkları için, seçim kampanyası dâhilinde araba giydirmek, seçim bürosu açmak gibi bir durumun da söz konusu olamadığını belirterek, amatör bir ruhla siyaset yapar gibi ortaya çıktıklarını söyledi. Tek çalışma sistemlerinin insanlarla yüz yüze gelerek, neden, niçin ve nasıl aday olduklarını, hedeflerini anlatarak kendilerini anlamak olduğunu vurguladı.

İBB ADAYIMIZ EKREM İMAMOĞLU

Saha çalışmalarından edindiği tecrübeyle konuşmasını sürdüren Mehmet Görgülü, “Bizim gibi düşünen çok insan varmış. Her siyasi düşünceden insanla yüz yüze geliyoruz ve rahatlıkla konuşabiliyoruz çünkü bağımsızız. Böylece tüm siyasi parti mensuplarının aday belirleme yöntemi hakkında düşüncelerini de rahatlıkla konuşabiliyoruz. Kendi partimize tepkimizi dile getirmek için çıktığımız bu yolda, tepkimize ortak ve özellikle sandığa gitmeyeceğini söyleyen yüzlerce insanla karşılaşıyoruz. Sandığa gitmenin bir vatandaşlık görevi olduğunu hatırlatarak, aslında onların sandığa gitmesi içinde ayrıca çalışıyor ve ikna etme konusunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Ekrem İmamoğlu’na oy istiyoruz” dedi.

Prensip olarak diğer adaylar ya da siyasi partiler hakkında tek kelime konuşmadıklarını söyleyen Mehmet Görgülü, Bağımsız Aday olarak kendilerini tanıtma, yapacaklarını ve düşüncelerini aktarma, nasıl bir Bakırköy istediklerini ve de vatandaşın nasıl bir yönetim istediğini öğrenmekten başka bir dertlerinin olmadığını söyleyerek devam etti.

Diğer partilerden aday olan arkadaşlarının da ‘Mehmet Görgülü’ ismi geçtiğinde asla aleyhin de tek bir kelime kullanmadığını, aksine saygıyla bahsettiğini duyduğunu söyleyen Görgülü, “Olması gereken düzeyli siyaset budur. Projelere ve davranış biçimlerine eleştiriler doğaldır ama şahsi ve kişiyi rencide edecek konuşmalar siyaseti kirletir. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda kişinin temel hak ve hürriyetleri vardır ve hiç kimsenin kimseye laf söyleme hakkı yoktur” dedi.

BAKIRKÖY HALKI SÖYLENENİ ANLAYACAK KAPASİTEYE SAHİP
 

Bakırköy halkının entelektüel, sosyal, kültürel ve beşeri sermayesinin yüksek, yerleşik kent toplumu özelliklerini taşıyan ve söyleneni anlayacak kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Görgülü, “Dolayısıyla bu insanlara ayağı yere basmayan, havada kalma ihtimali yüksek olan vaatlerle bulunmak boş bir işlemdir Çünkü inanmazlar ve inanmıyorlar da” sözleriyle devam etti. 

BİR MÜTEVAZİ BROŞÜRÜMÜZ VAR, BAŞKA DA BİRŞEYİMİZ YOK


Bakırköy'de sokağa çıktıkları ilk günlerde kimsenin kendilerini tanımadığını, gelinen süreçte ilk defa gittikleri yerlerde ilgiyle karşılandıklarını ve sokaktaki insanların artık yüzde doksanın bağımsız adaydan haberdar olduğunu söyleyen Görgülü, “160 bin seçmene sahip ilçemizde tabii ki herkese ulaşmak çok zor. Ulaşabildiklerimize kendimizi ve amacımızı anlatıyor, onların da etrafındaki insanlara bizleri anlatmasını istiyoruz. Mütevazı bir broşürümüz dışında, verebileceğimiz başka bir şeyimiz yok” dedi.

MEHMET GÖRGÜLÜ PROJELERİNİ DE ANLATTI

DİJİTAL BELEDİYECİLİK

Bilişim teknolojilerinin sunduğu imkânları çok önemsediğini söyleyen Mehmet Görgülü, şayet seçilirse ilk işinin dijital belediyeciliğe geçmek olduğunu söyledi. Belediye ye ait tüm kayıtların ve işlemlerin basılı evraklar yerine bilgisayar ortamında yapılmaya başlamasının çalışan insan sayısını azaltacağı gibi, belediye bütçesinin sağlıklı olarak kullanılabilmesi ve belediye işlemlerinin hızlanması açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

Üniversitelerin tekniker bölümünden mezun pek çok gencin işsiz olduğunu ifade eden Görgülü, geliştirecekleri sağlık sistemi ile yaş ortalaması yüksek olan Bakırköylü vatandaşların envanterini çıkararak, sağlık tarama verilerini yükleyebilecekleri dijital bir sistemi de hayata geçireceklerini belirtti. Özel bir programla, evinde yalnız yaşayan ya da günün belli saatlerinde yalnız kalmak zorunda olan yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşların ilaç saati, banyo, kuaför ve kişisel bakım gibi bireysel ihtiyaçlarının teknikerler aracılığı ile yapılabileceğini, bu yolla iş istihdamı sağlanabilecekleri gibi, bakan ve bakılanın mutlu olmasını sağlayabileceklerini söyledi. “Böylece hem bakıma muhtaçların, hem yakınlarının mutlu ve kafasının da rahat olmasını sağlayacağız. Tüm bu işlemleri rahatlıkla yapabiliriz. Çünkü bizim belediyemize ait bir Tıp Merkezimiz var” dedi.

Dijital belediyecilik modelini hayata geçirdiklerin de, çöp konteynırlarına takılacak çiplerle yıkanıp yıkanmadığını, boşaltılıp boşaltılmadığını da bilgisayar üzerinden takip edebileceklerini, böylelikle sağlıklı bir hizmet verebileceklerini söyleyen Görgülü, bunun Türkiye’ye örnek bir çalışma olacağını söyledi.

OY İDDİAM YOK, YÖNETİM İDDİAM VAR

Kent Konseylerini çok önemsediğini söyleyen Mehmet Görgülü, tüm kurum ve kuruluşlar arasında iletişim, işbirliği ve eşgüdümü sağlayarak Uluslararası projelerle AB fonlarını kullanabileceklerini de söyleyerek, “Adaylık konusunda çok iddialı olmadığımı söylemiştim ama proje ve yönetim anlamında iddialıyım” dedi. Kent Konseyinin en etkili ve yetkili kişisinin Belediye Başkanı olduğunu, başkanının imza attığı projelerin yerel yönetim 21 tarafından değerlendirildiğini, imzasının olmadığı hiçbir projenin ise değerlendirilmediğini söyleyen Görgülü, proje ve uygula konusunda iddiasını ortaya koydu.

Özellikle son dönemde Bakırköy Kent Konseyi’nin atıl duruma geldiğini söyleyen Görgülü, konseylerin sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, vakıflar gibi kamuyu temsil eden bileşenlerden oluştuğunu, toplumun her kesimiyle birlikte projeler üreten ve dünyaya açılan bir kapı olduğunu ifade etti. 

Görgülü konuşmasına şöyle devam etti;

“Bir takım hukuki boyutları var ama aşacağımıza inanarak, kardeş belediye projesini yurt dışı boyutuna taşımak istiyorum. Örneğin Almanya’da bir kardeş belediye modelini hayata geçirebilirsek, Bakırköylü çocuklarımızın uluslararası ilişkiler konusunda önlerini açmış oluruz. Bu da yurttaşlarımızın dünyaya açılan vizyonunun oluşmasına aracı olacaktır”

HER İŞİN KENDİ UZMANLARI İLE ÇALIŞACAĞIM

“Üniversitelerden Jeoloji ve Morfoloji Uzmanı olmak üzere birçok yer bilimci yetişiyor. Deprem kuşağında bir ülke olmamıza rağmen ilçe belediyelerinde neden bu insanlara kadro açılmaz çok merak ediyorum. İstanbul'un özellikle Zeytinburnu'ndan Beylikdüzüne kadar olan sahil şeridinin denize doğru kaydığı biliniyor. Sahillere baktığımızda ise büyük binalarla dolu olduğu görülüyor. Oysa kanunlar çerçevesinde kıyı kenar çizgisi bellidir. Gölcük depreminde yaklaşık 4 dönümlük alanın denize gömüldüğünü gördük. İşte ben bu yüzden başkan olursam, her işi uzmanlarıyla çalışacağım ve projeleri işin ehline yaptıracağım. Deprem için alınması gereken tedbirler ise bellidir. Önemli olan işin uzmanlarıyla, denetimi sağlam tutarak çalışmaktır”

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN HAVALANI ARAZİSİNE KONTEYNER KENT

“Bakırköy'de yapılacak Ada bazı dönüşümle insanlar mağdur edilmeden, kalacak yer temini de yapılarak dönüşüm çok rahatlıkla yapılabilir. 6 Nisan'dan sonra Havaalanı kalkıyor ve yerine büyük bir park yapılacağı söyleniyor. Devlet anayasal hak olarak insanlara kalacak yer sağlamak ve onların bakımı ile yükümlüdür. Anayasadan kaynaklanan bu haktan  yola çıkarak, devletle yapılacak ortak projede vatandaşı ilçe sınırları dışına çıkarmadan, kalkacağı söylenen havaalanının bir bölümüne ‘Konteyner Kent’ yaparak, çok sağlıklı bir dönüşüm gerçekleştirebiliriz. Ada bazlı dönüşümle insanları yerinden yurdundan ve yaşadığı çevreden etmeden dönüşümlü olarak bütün Bakırköy’ü yenileyebiliriz. Böylece insanların sosyal çevresini, iş ilişkilerini de etkilememiş oluruz”

“Şuna inanıyorum ki; eğer iyi niyetliyseniz ve ayağı yere basan projelerle vatandaşın karşısına çıkıyorsanız kimse buna hayır demez. Belediye Başkanı’nın ve meclis üyelerinin yetkileri ilgili kanunda belirlenmiştir ve belediye başkanının ciddi anlamda yetkileri vardır Belediye meclisinin tamamı istifa etse bile belediye başkanı düşmez,  görevi devam eder. Belediye meclis üyeleri de sonuçta halkın temsilcileridir. İyi niyet, dürüst yönetim, şeffaflık, bireysel değil toplumsal düşünmek söz konusu olduğunda ve bunu insanlara ifade ettiğinizde belediye meclis üyeleri dahil herkesin saygı göstereceğine inanıyorum.  Mahallelerde kuracağımız mahalle meclisleriyle, orada yaşayan insanlarla birlikte sorunları paylaşacak ve çözüm önerilerini de birlikte planlayacağız”

HERKESE EŞİT HİZMET

“Bağımsız belediye başkanı olarak ortak görevlendirme yapacak ve aslında meclis üyeleri ile bir koalisyon oluşturulmuş olacağız. Mecliste hangi siyasi partiden arkadaşa görev verilirse, biz onlarla birlikte koalisyon oluşturacak ve dürüst belediyeciliği hayata geçireceğiz. Belediye meclis üyeleri halkın temsilcileridir ve halka rağmen halkın aleyhine herhangi bir karara imza atamazlar. Çünkü halk onlardan hesap sorar. Belediye Başkanı da sadece kendi partisine mensup kişileri hizmet eden değil bütün ilçe halkına hizmet vermekle mükellef kişidir. Her kese eşit hizmet şiarımız olacak”


7 üniversite mezunu 2 de ayrı Üniversitede öğrenci olarak eğitim hayatına da bir yandan devam eden Mehmet Görgülü, son olarak saha çalışmalarında, profiline bakan ailelerin çocuklarına eğitimi sevdirmesi için çalışmalar yapması talebinde bulunduğunu, çocuklarına idol bir belediye başkanlığı yapmasını istediklerini söyledi.

Bakırköy'de iki üniversite olduğunu ve  bu üniversitelerden birinde öğretim görevlisi olduğunu da söyleyen Görgülü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TUBİTAK’ın kabul ettiği ‘Çocuklara Bilimi Sevdirme’ projesinin bir birleşeni olduğunu ve yurt dışında yapılacak çalışmada 5 kişilik konuşma heyetinden de biri olduğunu belirtti. Bakırköy’de de düzenlenecek bilim, sanat, ve kültür festivalleriyle çocuklara eğitimi sevdireceklerini de söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi