“Yola çıkarken çok dinleyip az konuşacağım demiştim. Bu format onun devamıdır” diyen Başkan Arısoy, yaklaşık 8 aylık başkanlık döneminde yapılanları anlattı.

BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Tarihi yarımada surlarına komşu oluşuyla, deniziyle ve ulaşım aksanlarıyla Zeytinburnu’nun Marmara’nın incisi bir ilçe olduğunu söyleyen Başkan Arısoy, İlçe Kaymakamı Mehmet Makas ve Zeytinburnu’nun tüm bileşenleriyle öz verili bir biçimde çalıştıklarını söyleyerek, birinci önceliklerinin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.

8 AYLIK BAŞKANLIK DÖNEMİNİ ANLATTI

Göreve gelir gelmez tek işi kentsel dönüşüm olan bir müdürlük kurduklarını, bireysel sorunları olan yahut dönüşümle ilgili bilgi almak isteyen tüm vatandaşların gidebileceğini söyleyen Arısoy, merak edilenler hakkında bilgi verdi.

Kuran Sitesi’nin bulunduğu alanda yapılacak çalışma için artık gün saydıklarını, Telsiz Mahallesi için 3 kez Ankara’ya giderek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüğünü ve yakın zamanda yapacağı bir ziyaretin ardından daha Telsiz halkının karşısına müjdeli haberle çıkmayı planladığını belirtti.

Üsküp ve Arnavut Mahallesinde de dönüşüm için takiplerini yaptıklarını, İETT Blokları için planın çıktığını ama teknik aksaklıktan dolayı yeniden revize ederek verdikleri sözü tuttuklarını belirten Başkan Arısoy, “İmar planlarını çözdük.  Söz verdiklerimizi tamamladıktan sonra, bakanlığımızla birlikte belirleyeceğimiz bir mahallemizde daha dönüşümü gerçekleştireceğiz. Askeri Lojmanların yıkım ihalesi tamamlandı ve yakın zamanda yıkımı tamamlanacak.  Alana yapılacak Millet Bahçesinin ihalesi de 16 Ocak’ta yapılacak” dedi.

Askeri Lojmanlarının tavsiye edilmesiyle birlikte yaklaşık 50 bin metrekarelik bir yeşil alana kavuşacaklarını söyleyen Arısoy, parkla birlikte merkezde yapılacak Millet Camii inşaatına da başlanacağını, lojmanların hemen kenarındaki 20 bin metrekarelik bir alanın da rezerv alanı ilan edildiğini ve maksimum 400 konut yapılacağını ifade etti.

Kadınlar için spor merkezi, Zeytinburnu’nun işsizlik meselesi için Kariyer Merkezi, göç meselesi, yabancı dilde tabela meselesi, parklara mobese kameralarının yerleştirilmesi, engelli vatandaşların yüzme havuzlarından yararlanması, Çanakkale kampı,  Ayhan Şahenk ve Fatma Süslügil ilköğretim Okulu,  Zeytinburnu Kız İmam Hatip Lisesi yapımı, buz pisti ihalesi gibi pek çok konu hakkında çalışmaların tamamlandığını ve takip edilmeye devam edildiğini anlattı.

ZEYTİNBURNU, TURİZMDEN PAY ALMA POTANSİYELİNE SAHİP BİR İLÇE

Öncesinde Kültür ve Turizm Müsteşarı olarak görev yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Zeytinburnu’nun Fatih’ten sonra turizmden pay alma potansiyeline sahip nadir ilçelerden biri olduğunu söyleyerek, sur boyunca 25 tane irili ufaklı tarihi eserlerinin olduğunu ve son 20 yılda restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Şimdi de profesyonel bir çalışmayla tabelalandırılma çalışmalarını tamamladıklarını, geçtiğimiz günlerde İstanbul Rehber Odası iş birliği ile İstanbul’da faal olarak turist rehberliği hizmeti veren bakanlık onaylı 50 rehbere belediye olarak kapsamlı bir eğitim programı düzenlendiklerini söyleyen Ömer Arısoy, ilçenin tarihi, turistik, doğal, coğrafik değerlerini turizme kazandırmak, turizm hareketliliğini arttırmak ve Zeytinburnu’ndaki ziyaret yerlerini yerli ve yabancı turizm tüketicilerine doğru şekilde tanıtmak için rehberlere ışık tutacak önemli bilgiler verildiklerini söyledi. “Zeytinburnu’na değer katmak istiyoruz” dedi.

YENİ BİR KONGRE VE TOPLANTI SALONU

1999 yılında Murat Aydın başkanlığında Zeytinburnu Belediyesi’ni devir aldıklarında, nikâh dairesi dışında ilçelerinde bir toplantı salonun olmadığını, 20 yıllık süreçte konferans verecek boyutta salonların yapıldığını söyleyen Başkan Arısoy, Zeytinburnu Kültür Merkezi’nin hemen önünde askeriyenin kullandığı eski inzibatın olduğu alana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşerek plan değişikliği çalışmalarına başladıklarını ve dönem sonuna kadar düzayak ve menü zorunluluğu olmayan bir kongre ve toplantı alanı yapacaklarını söyledi.

Merkezefendi Mahallesi özelinde ise kendisine özellikle Ermeni Hastanesi duvarındaki çökme tehlikesi nedeniyle önüne konulan bariyer ve tedbir için konulan bariyerlerin kalıcı hale gelmesi sorunun iletildiğini söyleyen Arısoy,  yolun kapanması probleminin yanı sıra, kapalı alanda uygunsuz işlerin olması şikâyetlerinin aktarıldığını belirtti. Söz konusu alanın yapımına başlandığını, yakın zamanda bariyerlerin kalkacağını söyleyen Arısoy, mahallenin yarısında telefonların çekmediğini ve bu sorun da yüzde 90 oranında bittiğini ifade etti.

METRUK BİNALARIN YIKIMINA YAKIN ZAMANDA BAŞLANACAK

Kömür İşletmelerine ait olan Elektrik idaresinin olduğu binanın da boş kalmasın, sahip çıkılsın diye minibüs durağı olarak verildiğini, bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde de ilçedeki tüm metruk binalarda istenmeyen durumların yaşanması için yıkım çalışmalarına yakın zamanda başlayacaklarını belirtti. Mevlevihane Sanayi Sitesi için kamulaştırma çalışmalarının da yapılarak bedellerinin ödendiğinin altını çizdi.

Mahallelerinde Bekçi olmayışından şikâyet eden vatandaşlara da, kadro eksikliği sorunun ilgili kurumlara aktarıldığını, var olan bekçilerin ise daha büyük problemlere yuva olan sur ve mezarlık alanında devriye gezdiklerini söyleyen Arısoy, “Bekçiler kendilerine çizilmiş rotada gezmek zorunda. Kadro eksikliği taleplerimizi ilettik” dedi 

Merkezefendi Spor Tesislerinde sürekli bir ambulans olmasını isteyen vatandaşlara da sağlık müdürlüğü ile görüşecekleri bilgisini veren Ömer Arısoy, kreş ve otopark sorunuyla ilgili talepleri olan vatandaşları da bilgilendirdi.

İBB SORUMLULUĞUNDAKİ TALEPLERİ EKREM BAŞKANIMIZA İLETECEĞİZ

Okul öncesi eğitimin ve otopark sorununun gerçek manada sadece Zeytinburnu’nun değil tüm İstanbul’un sorunu olduğunu söyleyen Başkan Arısoy, kreş ve otopark sorumluluğunun ilçe belediyesin de değil İBB’de olduğunun altını çizdi.

Cumhur İttifakı Zeytinburnu Belediye Başkan adayı olarak seçimlere giren Ömer Arısoy, Millet İttifakı’nın İBB Adayı Binali Yıldırım’la birlikte ortak vaatleri olan Zeytinburnu’na 10 bin araçlık otopark projesinin hazır olduğunu ve ilçe belediyelerini gezen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu geldiğinde kendisine ileteceğini, yaparsa teşekkür yapmazsa şikâyet edeceğini belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Her Mahalleye Bir Kreş’ sözünü hatırlatan Başkan Arısoy, yerine getirilirse bu vaatten kendilerinin de çok memnun olacağını söyledi.

Kentsel Dönüşümle ilgili ilçe belediyesinin tek başıa çözemeyeceğini, bakanlıkla birlikte çalıştığını, vatandaşın karşısına anlaşma yapılmış olarak çıkmak istediğini, geciktiği için özür dilediğini ama elinden geleni yaptığını, bakanlık görüşmelerinde herşeyi söylediğii, irade problemi olmadığını, Telsiz maliklerinin karşısına müjde vererek çıkacağını söyledi. Kira yardımı alamayanlara kira yardımı sağladıklarını, 36 aya çıkardıklarını, mağduriyetlerle ilgili kendi mağduriyeti gibi çalıştığını söyledi. Uzamasının nedeni pes etmemizdir.

MERKEZEFENDİ, ZEYTİNBURNU’NUN EN ŞANSLI MAHALLESİ

Merkezefendi Mahallesi’nin Zeytinburnu’nun diğer mahallelerine göre en şanslı mahallesi olduğunu söyleyen Başkan Arısoy, şehircilik kurallarının belli, kaldırımların yayalar için olduğunu, engelli ve bebek puseti ile gezen vatandaşların da haklarını düşünülerek kaldırımlara park edilen araçlar konusunda hassasiyet beklediğini söyledi.

Evlerin su basmasıyla ilgili şikâyetler için de, kaldırımların yapılmasından sonra şikâyetlerin daha da arttığını, su sızmalarının en büyük sebebinin de bina izolasyonunun olmamasından kaynaklandığını ve yapıların eski ve yalıtımlarının yapılmamış olmasından kaynaklandığını söyleyerek, şikayet olan yerlerle ilgili belediyenin gerekli incelemeleri yaptığını söyledi.

Geri dönüşüm konusunda Merkezefendi Mahallesi’nde yeni bir evreye geçildiğini "Atığını Sıfırla Doğayı Koru" sloganıyla başlattıkları kampanya mahalleli olarak duyarlılık göstermesini beklediğini söyleyen Arısoy, evsel atığa karışmış geri dönüşüme gidecek atıkların ayrılmasını ve geri dönüşümden elde edecekleri kazançla mahallelerine daha çok yatırımlar yapabileceklerini belirtti.

VATANDAŞ HAKLARINI BİLMEK VE KORUMAK ZORUNDA

Toplantıya katılan vatandaşlardan birinin, “Kentsel dönüşüm tamamlanırsa zaten kaldırım ve otopark sorunumuz olmayacak. Dönüşümü TOKİ yapsın tamam ama belediyenin hiç mi gücü yok” sorusuna cevap veren Arısoy, vatandaşın haklarını bilmesi gerektiğini belirterek şöyle cevap verdi.

“Hükümet depremden sonra bir kanun çıkardı ve bu kanun yürürlüktedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sertifika verdiği kuruluşlar riskli yapı kararını veriyor. Karara karşılık bina yıkılırsa devlet 18 ay o binanın maliklerine kira yardımı yapar. Binanın yeniden yapılması için belediye alması gereken birçok harçtan da vaz geçiyor. Bina maliklerinden bir tanesi bile riskli yapı ilan etse belediye yıkmak zorunda. Malikler anlaşamazsa 3/2 çoğunluk şartı aranıyor. Devlet 20 yılda kamu yapılarının tamamını güvenli hale getirdi, yani üzerine düşeni yaptı. Sıfır bir araba alıyoruz ve kontağı çevirdiğimiz anda değeri düşüyor. Sıfır aldığımız arabayı 5 yıl sonra sattığınızda, aynı arabanın yeni modelini alabiliyor muyuz? Evlerimizi de öyle düşünelim.  Betonda her yıl eskiyen bir şey ve hele ki bina depreme dayanıklı yapılmamışsa zaten durum daha kötü. Yeni bir bedel ödemeden yeni bir bina sahibi olmanın imkânı yok. Zeytinburnu’nun 20 yıllık geleceğidir diye ilk belediye meclis toplantısında kentsel dönüşüm müdürlüğü kurduk. Merak ettiğiniz her şeyi, tek işi dönüşüm olan müdürlüğümüze gelip sorabilirsiniz. Belediyenin tek başına imar planı yapma yetkisi yok. Yönetmeliğe göre ilave her kat için yeşil alan ayırma zorunluluğu var. Yani belediye ya da encümenin çizdiği şekliyle dönüşüm olmuyor”

“Ada bazlı dönüşümde 1000 metrekareye kadar yüzde 10, 2 bin metrekare kadar yüzde 20, 3 bin metrekare kadar ise yüzde 30 ve başka ilavelerle beraber yüzde 35’e kadar imar artışı şansı var”

TEKNİK BAŞKAN YARDIMCISI MAHMUT KOCAMEŞE’DE BİLGİ VERDİ

Toplantıya katılan Teknik Başkan Yardımcısı Mahmut Kocameşe’ de vatandaşların merak ettiği Arnavut (Üsküp) Mahallesi ile ilgili son gelişmelerin bilgisini aktardı.

Kocameşe, “Üsküp Mahallesiyle ilgili belediyemizin bir imar uygulaması hakkı var ve tapu müdürlüğü ile gerekli yazışmalar tamamlandı. Biz alanı tek parsel haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili imar hakkımızın yeterli olmadığı için Atatürk Öğrenci Yurduna kadar olan kısımdan oluşan 3 parçada toplam 9 bin metrekare rezerv alanını birleştirmeye çalışıyoruz. Birinci kısmı TOKİ’ye geçti. Orta kısmında vakıftan alınacak alanlar için yazışmalar yapıldı, encümen süreçleri tamamlandı ve Ankara’ya Vakıflar Müdürlüğü’ne onay için gitti. 3. kısımda da TOKİ’nin mahkeme süreci var ve Yargıtay dosyasını bekliyoruz. TOKİ ile yaptığımız anlaşmalar yürürlükte. Zemin etüdü çalışmaları yapıldı, rapor tamamlandı ve teslim edildi. Alanın tek parsel haline getirilmesiyle birlikte proje çalışmalarına başlayacak” dedi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi