Ülkemizde yaklaşık 5 bine yakın aynı durumda olan şehit ve yakınları bulunmakta askerlik zamanı diliminde hayatını kaybeden vatandaşlara şehit beratı verilmemesi şehit yakınlarını derinden üzmekte.Ulusal medyadan destek isteyen ailelerin yardımına yerel medya koştu. Aileleri yakından dinleyen ve duydukları karşısında şok olan yerel medya basın mensupları bu duruma çözüm bulabilmek için hemen çalışmalara başladılar.


Şehit beratları olmayan aileler şehit beratlarını bekliyor. Ülkemizde yaklaşık 5 bine yakın aynı durumda olan şehit ve yakınları bulunmakta askerlik zamanı diliminde hayatını kaybeden vatandaşlara şehit beratı verilmemesi şehit yakınlarını derinden üzmekte.Ulusal medyadan destek isteyen ailelerin yardımına yerel medya koştu. Aileleri yakından dinleyen ve duydukları karşısında şok olan . yerel medya basın mensupları bu duruma çözüm bulabilmek için hemen çalışmalara başladılar. Ayrıca şehit beratları olmadığından dolayı şehit mezarlığına değil sivil mezarlığa defnedilmeleri de aileleri derinden üzmektedir. Yeşil karta mahkum edilen aileler ani bir durumda özel hastaneye kaldırıldıkları zaman ücret talep ediliyor, yani sosyal güvenlik yasasından faydalanamıyor.


TÜRKİYE MERHEM OLMALI

Kimi şehit mezarlıklarını gördüğümüzde durumlar içler acısı !


Örneğin Hakan Ateş’in ailesi,şehit olan yavrularının mezarına gitmek istediklerinde mezarlığa ulaşabilmeleri tam bir işkence. Bir müteahhit tarafından şantiye alanına çevrilen mezarlık aileyi içten içe çıkmaza soktu. Şantiye alanına dönen mezarlık boşaltılmış durumda. Sadece Şehit Hakan Ateş’in mezarına ailesinin baskısıyla kaldırılamadı.Alandaki diğer mezarlıklar başka mezarlığa kaldırıldı.

Aynı durumda olan her ailenin söylediği sözler birbirine benzer:
‘’Derdimizi anlatacak kimseyi bulamıyoruz. Biri farklı bir yere yönlendiriyor, yönlendirdiği yer bir başka yere yönlendiriyor. Yani ordan oraya git ,gel.

Sadece zaman kaybediyoruz.Sesimizi yetkililerin artık duymasını istiyor ve bu duruma bir an önce el atılmasını bekliyoruz.’’

Şehit beratlarının olmamasından dolayı özlük haklarından yoksun kalan şehit aileleri bu olay karşısında isyan etme noktasına geldi.

Kendilerine yeşil kartı uygun gören yasadan dolayı sadece devlet hastanesinde normal vatandaşın yeşil karttan faydalandığı gibi faydalanmaktadır. Bu durum karşısında şehit aileleri madem biz şehit aileleriyiz, neden devletimizin imkanlarından faydalanamıyoruz diyerek sitem ediyorlar.

Dikkatimizi çeken bu acı olaylar üzerine konuyu derinden incelemeye başladık Konuya tam vakıf olduğunu öğrendiğimiz bir yerel gazeteci meslektaşımıza ulaştık, Yerel medya ve basın mensupları dernek başkanı Hasan Terzi bu konularla ilgili Türkiye genelinde 18 ay dır geniş bir araştırma yapmakta olduğunu söyledi ve kendisinin de böyle bir aile ile evlendiğini duyunca mutlu bir şaşkınlık yaşayarak kendisinden bu konunun içeriğiyle ilgili bilgi almaya başladık.

2012 yılında karşısına bir vesile ile çıkmış olan yeşil kartlı şehit ailesi ile tanışarak, kısa bir zaman diliminde resmi nikahını kıyıp evini açan Sayın Terzi aynı zamanda yapmış olduğu araştırmanın içerisinde kendini bulunca çok duygulandığını söyledi.

Konuyla ilgili hukuki süreçleri araştırmaya başladığında karşısına çıkan tablonun Türkiye genelinde aynı olduğunu söyledi.

Askere alınan gençlerimizin izin dönüşü veya askere gidiş esnasında trafik kazası geçirmiş olmaları, askerde iken arkadaşının cinnet geçirdiği için silahlı saldırıya uğrayıp hayatını kaybetmelerine varıncaya kadar bu tür olaylar karşısında acı içinde kalan ailelerin kendilerine şehit beratlarının verilmediğini, Bunun yanı sıra,yeşil kart dışında kendilerine herhangi bir maaş,ücret v.s. hiç bir güvence de verilmediğini öğrendik.









Kendisinin baktığı yeşil kartlı şehit çocuklarını özel hastanelere götürdüğünde özel ücretler talep edildiğini söyleyen Sayın Terzi . ‘’Şehidin emaneti olarak gördüğüm iki yavruyu tüm        imkanlarımı kullanarak en iyi şekilde büyütmeye gayret ediyorum ki çok şükür imkanım iyi ve  onları eşimle birlikte güzel yetiştiriyoruz. Fakat ne yazık ki herkesin imkanı böyle değil,kısıtlı  şartlar altında kaderine terk edilmiş şehit aileleri ciddi anlamda zor durumdalar.’’dedi.Bu konularla  ilgili olarak siyasetçilerin kapısını çalmaya gittiğini de söyleyen Hasan Terzi görüştüğü üst  düzey yöneticilerin kendisine TBMM’den bununla ilgili kanun çıkması gerektiğini söz ettiklerini  söyledi.Ancak kanun düzenlemesi ile yeşil kart dışında,şehit beratlarının taraflarına  verilebileceğini söyledi.
Yani bu konu, yasa düzenlemesi ile meclisten onay alınarak çözümlenebilecek ve ancak o zaman mağdur olan binlerce şehit ailesi, içindeki yangını bir nebzede olsa söndürebilecek. Konuşmalarının sonlarında bu konunun peşini bırakmayacağını dile getiren yerel medya ve basın mensupları derneği başkanı Hasan Terzi, sorun çözülünceye kadar kendi imkanları dahilinde bu işin peşini bırakmayacağını dile getirdi

Yani anladığımız şu ki değerli okurlar, bir askerin bir diğer askeri, cinnet geçirerek öldürdüğünde şehide, şehitlik beratı verilmiyor.

İzinden geri dönerken bir trafik kazasında hayatını kaybeden askere şehit beratı verilmiyor. Çarşı iznine çıkan askerin başına bir iş gelip hayatını kaybettiğimde de şehitlik beratı verilmiyor.
 
Editör: Haber Merkezi