Fermente gıdalarda bulunan yararlı bakterilerin mide ve bağırsak sistemini destekleyici probiyotik ekosistemi oluşturduğunu söyleyen Zuhal ve Merih kardeşler Kartaltepe Mahallesi, Filiz Sokak’ta “Cansuyu Turşu ve Zeytincilik” isimli müesseslerinin açılışını yaptı.

NEDEN FERMENTE GIDALAR?

Kadrolarını da yine aile fertlerinden aşçılık okulu mezunu Bulut Armağan Erdoğan’dan oluşturduklarını, satışa sundukları turşularında dünyanın en iyi ev turşusu yapılan Gedelek’ten geldiğini söyleyen İktisatçı Zuhal Haksal, her zaman sorumlulukla yapılabilen işlerin arkasında durabildiğini ifade ederek neden fermente gıdalar ve turşu işine girdiklerini anlattı.

Eşi Ercan Haksal’ın dünyada "Turşunun merkezi" olarak nitelendirilen Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek’e sık sık gittiğini ve turşu satışı fikrinin ona ait olduğunu söyleyen Zuhal Haksal, Mimar olan kız kardeşi Merih Nihal Erdoğan’la doktor ve diyetisyenlerin insan sağlığı için önemine değindiği fermente gıdalar üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.

Doktor bir baba ve kardeşe sahip olduklarını ve çocukluklarından beri evlerinde de fermente gıdaların insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin konuşulduğunu söyleyen Haksal, eşinin fikrini genişleterek Hatay’dan Salça, Nar Ekşisi, Kahramanmaraş’tan Tarhana, Tokat’tan Yaprak, Adana’dan Şalgam, Mersin’den Zeytin, Ayvalık ve Kuzey Ege zeytinlerinden üretilen Zeytinyağı gibi pek çok doğal gıdayı, hem kaynağından hem de daha uygun fiyata Bakırköylüler için getirme ve satışa sunma kararı aldıklarını belirtti.

BAĞIRSAKLAR VÜCUDUN İKİNCİ BEYNİDİR

Sağlık konusunda üniversitede estetisyenler yetiştirdiğini ve hepsinden öte bir anne olduğunu söyleyen Zuhal Haksal, vücudun beyinden sonra en etkili organı olan bağırsaklarda görülen sorunların, metabolik hastalıklardan psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi. 

Bağırsak sağlığını korumanın ise fonksiyonel gıdaların alımı ve doğru beslenmeyle mümkün olduğunu söyleyen Haksal, uzmanların önerdiği GAPS diyeti adı verilen beslenme şeklinin de fermente gıdaların alımıyla mümkün olduğunu belirterek, “Eğer bağırsaklarınız düzgün çalışıyorsa, kafanızda düzgündür” dedi.

Uzmanların fermentenin bağırsak ve mide sindirimini kolaylaştırdığını, mutluluk verdiğini ve korkuları geçirebildiğini söylediğini, kendisinin de çocuklarında deneyimleyerek gördüğünü belirten Zuhal Haksal, kendi çocuklarını da evde yaptığı yoğurt ve turşu gibi ürünlerle büyüttüğünü söyledi.

Günümüzde otizm ve öğrenme güçlüğü olarak bilinen Disleksi’nin bu kadar yaygın olmasının da beslenme şekliyle yakın ilişkisi olduğunu ve özellikle kemik gelişimi, cilt sağlığı gibi insan metabolizmasında fermente gıdaların önemine değindi.

Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Merih Nihal Erdoğan’da, günümüzde fast food beslenme şeklinin yaygınlığına dikkat çekerek, “Anne baba olarak çocuklarımızın dışarıda fast food beslenmesine engel olamıyorsak, en azından evdeki beslenmelerini desteklememiz, doğal ürünlerle beslenmeden dolayı gelecek zararlardan etkilenmelerini azaltmamız lazım” dedi.

DOKTORLAR FERMENTE GIDA TÜKETİMİNİ TAVSİYE EDİYOR

Fermente gıdalarda bulunan yararlı bakterileri almanın, mide ve bağırsak sisteminde destekleyici bir probiyotik ekosistem oluşturduğunu ve bu yararlı bakterilerin, kalın bağırsakta yaşayarak hastalıklara neden olan mikropları yenmeye yardımcı olduğunu belirten Merih Nihal Erdoğan, doktorların özellikle fermente gıda tüketimini tavsiye ettiğinin altını çizdi.

Öte yandan mide ve bağırsak sorunlarını dikkate almamanın, hazımsızlıktan kansere kadar pek çok rahatsızlığa sebep olduğunu ve fermente gıdalarla doğal önlemin alındığını söyleyen Zuhal Haksal, fermentenin ayrıca cilt parlaklığı ve parlak saç derisi için B12 vitamini, folik asit ve biyotin gibi güzellik artırıcı besin maddelerini sentezlediğini ifade etti.

‘İNSAN SAĞLIĞINA FAYDAMIZ OLSUN DİYE YOLA ÇIKTIK’

Sirke, sarımsak ve daha pek çok besini tek başına yemenin zor olduğunu, doğal saklama koşullarında fermente olduğu zaman da ekstra faydasının ortaya çıktığını ve çocukların da severek yediğini belirten Zuhal ve Merih kardeşler, tüm bunların kendilerini yola çıkardığını söylediler.

Gerekli hijyen ortamını ve 7/24 çalışan klima sistemini kurduktan sonra öncelikle Bakırköylülerin ulaşımı kolay bir yerde düşüncelerini hayata geçirdikleri “Cansuyu Turşu ve Zeytincilik” işletmesini açtıklarını, sağlıklı ürünleri insanlara aktarmak ve severek yapacaklarına inandıkları için yola çıktıklarını söyleyen Bakırköylü kadınlar, doğal ve merkezinden getirttikleri ürünlerini Kartaltepe Mahallesi, Filiz Sokak’ta hayata geçirdi.

ORGANİK ADI ALTINDA FIRSATLANAN İNSANLARA KAFA TUTUYORUZ

Organik denilince fiyatların iki katına çıkmasını da anlamadıklarını söyleyen Bakırköylü kadınlar,  “Organik dediğimiz şey aslında üretimi çoğaltmak, ürünlerin bekleme saatini uzatmak için ilaç kullanılmamış dolayısı ile ekstra para harcanmamış üründür. Organik adı altında fırsatlanan insanlara kafa tutuyoruz ve sağlığını düşünen herkesi Cansuyu Turşu ve Zeytincilik’e bekliyoruz” dediler.

Editör: Haber Merkezi