Çocuk istismarını engelleyici yasaların hafifletilmeye çalışılmasının toplum vicdanında derin yaralar açtığını söyleyen CHP’liler, en kısa zamanda hükumetin çocuk istismarı ile ilgili yasaların uygulanmasını talep etti.

“İstismar etme, hayatımı mahvetme”, “Sessiz kalma, suça ortak olma” dövizleri taşıyarak sık sık slogan atan partililer ve eyleme destek veren vatandaşlar, basın açıklamasının ardından, yine slogan atarak meydandan ayrıldılar.

CHP Bakırköy İlçe Başkanlığı adına basın açıklamasını okuyan İlçe Genlik Kolu Başkanı Gizem Başaran Arslan, çocuklara karşı yapılan cinsel veya fiziksel istismarın, kınama açıklamaları ile geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğu gibi, münferit kabul edilerek, çağ dışı ceza teklifleri ile önlenemeyecek toplumsal bir soruna dönüştüğünün altını çizdi.

Ülkemizde çocuklara yönelik istismar vakalarının son 10 yılda %700 arttığını söyleyen CHP Bakırköy Gençlik Kolu Başkanı Gizem Başaran Arslan, bu sayının sadece kayıtlara geçen rakamlar olduğunu, sorunun gerçekte bundan çok daha büyük olduğunu belirterek açıklamasına şöyle devam etti.

BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ;

2019 yılının Türkiye’sinde hala istisnasız her tecavüzcüye iyi hal indirimi yapılmakta ve cezası ciddi oranda indirilmektedir.

Mahkemelerde ise tecavüze uğrayan çocuklara tecavüz esnasında çığlık atıp atmadığı gibi sorularla çağ dışı yargılamalar yapmaktadır. Aileler ise bu sebepler yüzünden çoğunlukla yargıya başvurmamaktadır.

Ülkeyi yönetenler, bütün bu yaşananları hasta ruhlu birkaç kişinin münferit olayı gibi görüp geçiştiren tavrını ya da kimyasal hadım gibi yöntemlerle çözeceğini sanma yaklaşımının sonuç vermeyeceğini artık görmesi gerekmektedir.

SORUN YÖNETİM VE ADALET SORUNUDUR

Bizler istiyoruz ki; bu suçları işleyenler en ağır cezayı alsınlar, haklarında en ufak bir ceza indirimi uygulanmasın, denetimli serbestlikten yararlanmasınlar, en ağır infaz rejimi altında hükmedilen cezalarını sonuna kadar çeksinler.

Ancak bunlar gerçekleşse bile sorunun tamamen çözülemeyeceğini çok iyi biliyoruz. Çünkü yaşanan bu olayları ne yazık ki birkaç psikopatın gerçekleştirdiği suçlar olarak göremiyoruz.

Bizler esas sorunun kadınla erkeği eşit konuma getirmenin fıtrata aykırı olduğunu söyleyen, 5 yaşındaki çocukla evlenmekte bir beis olmadığını dile getiren zihniyette olduğunu biliyoruz. Sorun yönetim sorunudur. Sorun adalet sorunudur.

TOPLUMSAL SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ

Çocuklara ve kadınlara yönelik her türlü istismarın önüne geçilmesinin bir devlet politikası olarak benimsenmesi ve buna zemin hazırlayan tüm nedenlerin ortadan kaldırılması için toplumsal seferberlik ilan edilmesi gerekmektedir.

Bu düşüncelerle bir kez daha istismara uğrayan çocuklarımızın ve ailelerin acısını bütün vatandaşlarımız gibi paylaşıyor, çocuklara ve kadınlara yönelik her türlü istismarın son bulmasını diliyoruz.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi