Partililerin ve yıkılan bina çevresinde güvenlik nedeniyle boşaltılan 21 bina sakinlerinden bazılarının katıldığı toplantıda basın açıklaması yapan İlçe Başkanı Metin Doğan, 99 depreminden sonra Zeytinburnu’nda hasar alarak 'riskli' ilan edilen 3 bin 600 yapı olduğunu ifade ederek, kentsel dönüşümde pilot bölge olarak Zeytinburnu’nun seçildiğini, kendilerinin de buna destek verdiğini söyleyerek, yerinde dönüşümü desteklediklerini belirtti.



‘VİCDANINIZLA HAREKET ETMEDİNİZ’

Zeytinburnu Belediye Meclisi’nde parmaklarını şaklattıklarında sahil şeridinde 16/9’un İstanbul siluetini bozduğunu, kaşlarını kaldırdıklarında Sümer Mahallesi’ndeki Bozkurt Sahası’nın buharlaştığını, kulaklarını oynattıklarında Merkezefendi’debeş dönümlük yerinDeniz Feneri’neverildiğini, arkalarını döndüklerinde yine Merkezefendi’debulunan beş dönümlük yere Hayat Vakfı’nın, yan yattıklarında 160 dönümlük yere bir üniversitenin el koyulduğunu söyleyen Doğan, “Parmağınızı şaklatırken, kaşınızı kaldırırken, gözünüzü oynatırken, birazda vicdanınızı harekete geçirseydiniz bu gün biz bu mağduriyetleri yaşamıyor olacaktık” dedi.




‘BELEDİYEYİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ’         

Binanın zamanında yıkılmama sebebini belediyenin ihmal ve kusuru olarak gördüklerini belirten Doğan şunları söyledi:

"1999 depreminde ağır hasar almış bu bina daha sonra içerisinde yaşayanlar tahliye edilmesine rağmen neden yıkılmamış veya yıktırılmamıştır. Sorunun düğüm noktası buradadır. Suç ve suçlu kendisini ele vermektedir. Binanın altında ATM'ler başta olmak üzere ruhsatlı ve ruhsatsız işyerleri faaliyetlerine devam etmiştir. Yerel yönetimin ihmali sadece oradaki mülk sahiplerine zarar vermemiş, binanın önünden geçen biri çocuk olmak üzere iki kişinin ölümüne ve 17 kişinin de yaralanmasına neden olmuştur. Ayrıca bu çöküntü ve sarsıntı nedeniyle binanın etrafında bulunun 21 yapı olumsuz etkilenmiş, bunlarda oturanlar da tahliye edilmiş, kendilerine gerçekçi çözüm üretilememiştir."

BİNALARDAN NUMUNE ALINIYOR

Öte yandan boşaltılan 21 binada görevlilerin incelemeleri devam ediyor. Görevlilerin numune alma çalışmaları nedeniyle enkazı kaldırma faaliyetleri şimdilik askıya alınmış durumda.

Kent Yaşam 
 

Editör: Haber Merkezi