Kahramanmaraş’ta edebiyat öğretmeni Aziz Serin internetle sıkıntı yaşadığı için çıktığı tepede kalp krizi geçirip vefat etmişti. Konya’da öğretmen anne- baba canlı ders verirken bebekleri balkondan düşerek ölmüştü. EBA uğruna üçüncü can kaybı da Esenyurt’ta yaşandı.Pandemi döneminde canımızı alan sadece koronavirüs değil; internet ihtiyacı da öldürüyor.

Esenyurtİncirtepe Mahallesinde yaşayan ilkokul öğrencisi 8 yaşındaki Çınar Mert internet alt yapısında sorun olduğu için uzun süre EBA’yı kullanamadı. Mert Ailesi  sorun çözülene kadar komşularının internetini kullanmak istedi. Baba Önder Mert komşusundan rica etti ve internet hattı çekmek için çatıya çıktı.  Babasının peşinden çatıya çıkan küçük Çınar’da ayağının kayması ile dördüncü kattan aşağıya düşerek hayatını kaybetti.

“ DERSLERDEN GERİ KALDIĞINI SÖYLEDİ”

İmkanlarını zorlayarak uzaktan eğitim için bilgisayar alan Baba Önder Mert, “İnterneti devletin vermeyişinden dolayı, bizim de kendi internetimiz olmayışından dolayı kısa süreliğine komşudan interneti çekmek için çatıya çıktım. Çünkü ‘Alt yapı sorunu olduğu internetin on gün sonra kurulacağını’ söylediler. Oğlum derslerden geri kaldığını söyledi. Çok ısrar etti. Komşu ile konuştum çatıya çıktım, o da arkamdan gelmiş tabii daha sekiz yaşında bir çocuk. Ben uğraşırken o da havalandırma boşluğuna düşüyor” sözleriyle olayı anlattı.

Çınar’ın 8 yaşında ve 3’üncü sınıf öğrencisi olduğunu anlatan iki çocuk babası Önder Mert şöyle devam etti:  “EBA başımızı yedi. Günlerdir EBA ile uğraşıyorduk. Olmadı, çocuğumuzun hayatına mal oldu. Oğlum gitti. Eylül’ün 9’unda doğum gününü kutladık. Oğlum cep telefonundan iki üç gün girdi ama interneti yetiştiremediğimiz için giremedi. İnternetimiz bitti. Her şeyden kısarak bilgisayar almıştık. O gün gelmişti. Oğlum o bilgisayarın kapağını bile açamadı. Olan çocuğumuza oldu. Oğlumu ne EBA geri getirebilir ne başka bir şey. Başka canlar yanmasın. İnternet ücretsiz verilsin. Eğitim hani bedavaydı, herkese eşitti. Sözde bedavaydı.”

KONCUK “YENİ HADİSELER MEYDANA GELECEKTİR.”

İyi Parti Adana Milletvekili ve Türk Eğitim –SEN  eski Genel Başkanı İsmail Koncuk, eğitimin en temel ilkesinin eşitlik olduğunu söyleyerek; “ Sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın sistem kurması ile tüm öğrencilere ulaşmak mümkün değildir.  Pandeminin bir anda bastırması ile hazırlıksız olunması normaldi. Fakat üzerinden 6 ay geçti. Hala hazırlanamamışsınız. İnternet sağlayıcılar normal şartlarda karlılık hesabı ile yatırım yapar. Pandemidöneminde her tarafa yatırım yapılması zorunluluğu getirilmeliydi. Esenyurt’ta bir yavrumuzun  talihsiz şekilde hayatını kaybetmesi, internet çekmediği için Kahramanmaraş’ta bir öğretmenimizin tepelere çıkarak kalp krizi geçirmesi EBA’ya erişmek için yaşanan üzücü hadiselerdir. Bu şekilde devam ettiği takdirde üzüleceğimiz yeni hadiseler meydana gelecektir.” Dedi.

İŞİN DİĞER AYAĞI ERİŞİM

EBA’nın genel anlamıyla iyi hazırlanmış bir program olduğunu söyleyen Koncuk; “Öğretmenlerimizin büyük gayreti var. Canlı yayınlarda eğitim verebilmek için bilgisayar başından ayrılamıyorlar. Fakat sistem kurmak yeterli değil. Bu işin eğitim kadar önemli olan diğer ayağı erişimdir.  İnternet sağlayıcısı firmalar acil olarak altyapı yatırımı yapmalı. Önümüzdeki 6 ay içerisinde eksiklikler giderilmeli. Erişim nedeniyle eğitim  konusunda fırsat eşitsizliği söz konusu.  Şuanda 1-1,5 milyon öğrenci eğitim hakkından yararlanamıyor. İnternet yok, bilgisayar yok, tablet yok.” ifadelerini kullandı.

MEB’İN BÜTÇESİ YETERSİZ

Eğitimin bir seferberlik meselesi olduğunun altını çizen Koncuk; “Bakan Ziya Selçuk,  Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırım bütçesinin az olduğunu söyledi. Ben ilk kez buna şahit oluyorum. Ciddi bir ek bütçe oluşturulması lazım. 6 ayı boş geçirdik. Mansur Yavaş örneğinde olduğu gibi belediyeler elini taşın altına koymalı. Sadece büyükşehir belediyeleri değil ilçe belediyeleri de sürece dahil olmalı. İnternet ihtiyacı olanın internetini, bilgisayarı olmayana bilgisayar veya tabletini belediyeler sağlamalı. Erişim ihtiyacını belediyeler karşılamalı. Belediyeler bu soruna el atmazsa, kendi çözümlerini üretmeye çalışan vatandaşlarımızdan canımızı acıtan haberler almaya devam ederiz.

Mansur Yavaş Ankara’da köy okullarında internet kurmak için bir adım attı. Ülkenin başkentinde öğrenciler eğitim hakkına erişemiyor ki böyle bir çalışma yapılıyor. Benim memleketim Adana’da pek çok köyde internetin sağlıklı çalışmadığını biliyorum.” Şeklinde konuştu

Editör: Haber Merkezi