İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Faik Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerinin 5362 sayılı yasanın 59. Maddesindeki suçları işlemiş olmaları ve kovuşturma aşamasında delilleri karartma ihtimalleri muhtemel ve muhakkak olduğundan dolayı, görevden uzaklaştırılmaları için Bakırköy 5. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurduğunu ve savcılık tarafından davanın reddine karar verildiğini söyleyen Avukat Ali Sami Yapıcı, “Bu karar eksik inceleme ve değerlendirmeye dayalı olduğundan kaldırılması için istinaf yoluna başvuruyoruz” dedi.

Yapıcı, merkezi Bakırköy’de Esnaf ve Sanatkârlar Birliği’ni denetleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi Şakir Engin tarafından yapılan araştırma sonucunda düzenlenen rapora göre Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkan Faik Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri aleyhine zimmet, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçlarından dava açılmış ve açılan davanın derdest olduğunu söyledi. “Bu da kovuşturma dosyasında henüz delillerin toplanmadığını belirtir” diyen Yapıcı, “Hala görevde olan başkan ve yönetim kurulu üyeleri delilleri karartmak ve gizlemek imkanına sahiptirler. Çünkü birliğe hakimdirler” diyerek devam etti. Birliği denetleyen Şakir Engin tarafından başkan ve yönetim kurulunun görevden uzaklaştırılmalarının teklif edilmiş olmasının ancak Bakanlık ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açılması halinde mümkün olduğunu söyledi. Bunun için de İstinaf Mahkemesi’nde haklarını aramaya devam edeceklerini belirtti.

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak birlik organ üyelerinin görevden uzaklaştırılmaları için dava açılmasını talep ettiğini, savcılığın ise davanın reddine karar verdiğini söyleyerek, mahkemenin ret gerekçesini; ‘aradan geçen zaman ve soruşturmanın sonlandırılmış’ olmasına dayandırdığını belirtti. Yapıcı, mahkemenin yasadaki ‘’Kovuşturmaya başlanan’’ şeklindeki düzenlemeyi görmezden geldiğini belirterek kararı istinaf mahkemesine taşıdığını belirtti. Davada zimmet suçu söz konusu olduğu için, Yönetim ve Denetim kurulu üyelerinin de görevi ihmal ve kötüye kullanma suçları işlendiğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi