Faturalarını sosyal medya üzerinde paylaşan binlerce vatandaş, doğalgazı daha az kullanmasına rağmen çok daha fazla fatura geldiğini, elektrik faturasının da çok yüksek geldiğini söyledi.

VATANDAŞLARIN TALEPLERİ

Ekonomi gazetecisi Cem Seymen de, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Elektrik ve doğalgaz faturaları geçen aylara göre yarı yarıya daha az kullanmama rağmen bu ay iki kat yüksek geldi. Sizlerde durum nasıl?”

Vatandaştan gelen yorumlar da ise doğalgazı daha az kullanmalarına rağmen çok daha fazla fatura geldiğini, elektrik faturasının da çok yüksek geldiğini söylüyorlar. Vatandaşlar, koronavirüs sürecinde işlerini kaybettiklerini, ücretsiz izne ayrıldıklarını bu nedenle fatura ödeyemeyecek durumda olduklarını söyleyerek faturaların devlet tarafından karşılanmasını ya da ertelenmesini istiyor.

KOÇAL VATANDAŞI UYARDI

Tüketiciyi Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, yüksek faturalarla ilgili yaptığı açıklamada “Vatandaşlarımız, kıyaslama yolu ile okuma ya da erteleme istemiyor, vatandaşın talebi mücbir sebep bitene kadar, elektrik, doğal gaz, su ve haberleşme faturalarının devlet tarafından dağıtım şirketleri ve operatörler tarafından birlikte ödenmesini istiyor. Devamında ise KDV”nin sıfırlanması talebidir. Anayasanın 172'ci maddesi devlete tüketicileri koruyup kollama görevi vermiştir."

    Tüketiciyi Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal

Koçal, tüketicilere itiraz yollarını şöyle anlattı:

“Tüketiciler diğer aylara göre kıyasladıklarında faturaları yüksek geldi ise, mutlaka ilgili kuruma itiraz etsinler, bu itirazlarını ilgili kurumun web sayfası üzerinden veya e-posta ile yada kuruma giderek şahsen yapabilirler. İtirazları sonucu ret gelen tüketiciler ise, yüksek olduğundan emin olduğu faturalarda, itirazını Tüketici Hakem Heyetlerine yapabilirler. Tüketici hakem heyetleri büyükşehir statüsünde olan illerde kaymakamlık binalarında, diğer illerde ise Ticaret İl Müdürlüklerinde bulunmaktadır. Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat E-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen de yapılabilmektedir, şikayet ekine mevcut fatura ve geçmiş dönem faturalarında konulmasın gerekir.”

                      Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

BAKANDAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise yüksek gelen faturalarla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri üzere salgın süresince evlerimizde elektrik ve doğal gaz arzında hiçbir kesinti yaşanmayacak. Aksi bir durum olursa vatandaşlarımızdan bizlere ulaşmalarını rica ediyoruz. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için ne gerekiyorsa kararlılıkla yerine getireceğiz. Bütün vatandaşlarımızdan da istirhamımız bu süreci aklıselimle, paniğe kapılmadan yürütmeleri. Bugün sağlıktan enerjiye, gıdadan lojistiğe kadar güçlü altyapımızla bu salgının en kısa sürede üstesinden geleceğiz inşallah.”

Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam


 

Editör: Haber Merkezi