Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, TBMM Başkanlığı’na yazılı olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması üzerine sunduğu yazılı önergesinde Koronavirüs testlerinin devlete bağlı kuruluşlarca yapılması gerekirken neden artık evlerde ve özel laboratuvarlarda yapıldığını sordu. Tekin önergesinde şu ifadelere yer verdi; Türkiye’de koronavirüs testinin uygulama şekli ve fiyatları merak konusu olmaya devam ediyor. Bildiğimiz kadarıyla koronavirüs testleri sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sağlık kurumlarında yapıldığı yönündeydi. Ama gördük ki ülkemizde ücreti karşılığı koronavirüs testi yapan özel laboratuvarların dışında şimdi de testler evde yapılmaya başlandı.

‘İktidara yakın isimler parayla evlerde test oluyor’

Pandemiyle ilgili bütün süreçler kamunun elinde ve ücretsiz olarak yapılıyor olmalıydı. Vatandaş koronavirüs testine ulaşabilmek için saatlerce hastane önlerinde kuyrukta beklerken, iktidara yakın isimlerin, parası olanların evlerinde test yaptırıyor olmaları makul karşılanabilecek bir durum değildir. Öteki türlü, kamuoyunda parası olan bu testi yaptıracak, olmayan yaptıramayacak algısı oluşacaktır.

‘Testler kişiye özel olarak satılıyor mu?’

Tekin önergesinde ayrıca şu soruların yanıtlanması istedi;  Türkiye'de isteyen herkes evinde koronavirüs kitiyle test yapabiliyor mu?, Bu kitler kişiye özel olarak satılabiliyor mu?, Test kitlerinin uluslararası e- ticaret yapan firmalar aracılığıyla satışa sunulduğu ve bu tür siteler üzerinden kitlerin rahatlıkla temin edilebildiği bilgisi doğru mudur?, Hastane önlerinde saatlerce test kuyruğunda bekleyen vatandaşlarımız varken, konforlarını bozmadan Koronavirüs testini evinde yaptıran ve bunu ifşa edenler hakkında ne gibi yaptırımlar almayı düşünüyorsunuz?  KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi