Koronavirüs sebebi ile birçok vatandaş korunmak için günlerini evde geçirmeye başladı. Birçok iş yeri çalışma faaliyetlerini sonlandırırken, bir kısmı ise çalışanlarına evden doğru çalışın talimatı verdi. Vatandaşlara sosyal medya üzerinden ulaşmaya çalışan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’da yaptığı canlı yayınlar ile salgına karşı uyarılarda bulunuyor. Bu yayınlarda alınan önlemleri anlatan İmamoğlu’nun mesajlarında öne çıkan iki unsur, semt pazarları ve borçları nedeniyle suyu kesik olan vatandaşların durumu oldu.

BORÇLAR ASKIYA ALINDI

Vatandaşların su ve doğalgazlarının borçları nedeniyle kesilmesi işleminin de süreli olarak askıya alındığını duyuran İmamoğlu, ‘’ İSKİ ve İGDAŞ’ta bir su kesintisi ya da gaz kesintisi yapılmayacağını söylemiştik. Geçmişten gelen, on binlerce abonmanı ilgilendiren, özellikle suyu kesilmiş olan hane vatandaşlarımızın suyunun açılmasına başlandı. İnsanların bu süreçte susuz kalmasını istemiyoruz ‘’ dedi.

SAĞLIK PERSONELİNE ULAŞIM ÜCRETSİZ

Salgın süresince hizmet veren doktorlar, hemşireler ve hasta bakıcıların fedakarca hizmet  verdiklerini söyleyen İmamoğlu, ‘’ Onların hizmetlerini kolaylaştıracak tedbirler konusunda özel çaba gösteriyoruz. Kriz dönemi boyunca ulaşımın onlara ücretsiz sağlanmasıyla ilgili bir hazırlık yapıyoruz. Nisan ayı Meclis’inde bunu konuşacağız. Biliyoruz ki bu süreç uzun sürecek. Bu konuda da tedbir almayı önemsiyorum’’ diye konuştu.

PAZARDA SADECE GIDA SATILACAK

Semt pazarlarında geçici bir süre sadece gıda ürünlerinin satılacağını, tezgahların aralıklı olarak düzenleneceğini, dezenfeksiyon işlemlerinin İBB ve ilçe belediyesi ekiplerince gerçekleştirileceği bilgisini paylaşan İmamoğlu, ‘’İstanbul’da 462 semt pazarı var. Gıda ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan pazarlar ve kaynağı olan hallerle ilgili çok sağlıklı bir çalışma yaptık. Semt pazarları açılmalı mı açılmamalı mı? Nasıl açılmalı? Bunları uzun uzun tartıştık. Yetkili olan ilçe belediyesi ve bazı kurumlara dair tavsiye kararı aldık. Bu tavsiye kararı şu: Sadece gıda ürünlerinin satılacağı pazarlar kurulması konusunda tavsiye kararı aldık. Bu pazarlarda çalışacak esnaf, mutlaka maske ve eldiven kullanacak, diğer koruyucu tedbirleri alacak. İBB ve ilçe belediyeleri denetim yapacak. Pazarlar, kurulmadan önce mutlaka dezenfekte edecek. Giriş ve çıkışlarda dezenfekte işlemi uygulanacak. Vatandaşların, pazarlara kendi torbaları ve fileleriyle gitmesini öneriyoruz. Amacımız, mümkün olduğu kadar temas etmeden alışveriş yapma imkanını sağlamak olacak’’ diye söyledi.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi