MUSTAFA AYAYDIN – ÇAY OCAĞI İŞLETMECİSİ

Bir yıldır hastalıktan dolayı biraz sıkıntı çekiyoruz, esnafın hepsi sıkıntılı. Sadece Sirkeci’de değil tüm dünyada bu sıkıntı var.

Pandemi süreci sizi nasıl etkiledi

Baya bir etkiledi bizi.  Hele gıda sektörü olarak daha kötü durumdayız. Çünkü masa sandalye olmayınca diğer esnafa da kimse gelmiyor. Oturacak yer olmayınca müşteri de gelip ayakta akşama kadar dolaşamaz. Rakamlara vurduğumuz zaman: Bu süreçten önce günde 200 adet çay satabiliyorken şimdi 50 çaya düştük. Paket servis olarak satışımızı yapıyoruz ama buna da şükür. İyi kötü çocuklarımıza bir parça ekmek götürüyoruz.  Devlet 1000 TL takviye yaptı. Bu destek tabi ki gelir kaybımızı karşılayamaz ama biz esnaf olarak da vatandaş olarak da devletin bütçesine bakıyoruz. Hepsini devletten istesek devlet de bunun altından kalkamaz.

Yasakları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Vatandaş yasakları düzgün bir şekilde uygulasaydı virüs çoktan gitmişti.  Hep bir yerde toplanılıyor. Biz de tam anlamıyla uygulayamıyoruz.  Yalnız saat 21.00’dekapanmaları uygun görmüyorum. Zaten 20.30’a kadar insanlar çalışıyor. Temizliğini yapacak, evine gidecek. Zaten çalışan adam kalabalık yerlere gitmez. Tek kapanacak yerler o diskotekler. Onların da belli bir saatte kapanması lazım.

1 Mart’tan sonrası için umudunuz var mı?

Umudumuz var. İnşallah vaka sayısı yükselmezse açılacak. Yükselirse de ne devletin ne de bizim yapabileceğimiz bir şey yok.  Tedbirlere ne kadar uyulursa işimiz o kadar daha çabuk açılır.

MEHMET EMİN KARAARSLAN – GİYİM MAĞAZASI İŞLETMECİSİ

Pandemi bizi şöyle etkiledi: 7 Mart 2020’de işletmemi açtım, 11 Mart’ta Koronavirüs Türkiye’ye girdi. O günden beri çok kötü gidiyor. Bizim işimiz genelde turistle olduğu için işler şu anda olmuyor. Kirayı ödemekte zorlanıyoruz. Bırakın kirayı elektrik suyu ödemekte zorlanıyoruz.

Bu durumun ana etkeni yasaklar mı, pandeminin kendisi mi?

Yasaklardan, özellikle hafta sonu yasağından çok etkilendik. Burası turizm bölgesi olduğu için genellikle hafta sonu buraya turistler gelir. Hafta sonları açıkken zor da olsa kiramızı ödeyebiliyorduk. Şu an bırakın kirayı faturalarımızı bile ödeyemiyoruz.

1 Mart sonrası için umudunuz var mı?

Tek umudumuz 1 Mart. Her Kabine Toplantısı’nı dört gözle bekliyoruz. Kabine toplantısı olduğu zaman dükkânda müşteri olsa dahi bırakıp toplantıyı sonuna kadar izliyorum. Son umudumuz 1 Mart, hafta sonu ve gece yasağının kalkması.

1 Mart’tan sonra tekrar yasaklar gelirse ne yapacaksınız?

Bu bizim bitişimiz olur. Bu şekilde yürümez zaten. Kirayı, borçları 3-5 ay erteleyebiliyoruz. Daha sonrasında ertelenmez artık kepenk indirmek zorunda kalırız.

MURAT İNCEL – KARAKOVAN BAL İŞLETMECİSİ

Pandemi süreci herkesi olduğu gibi bizi de kötü etkiledi. Biz burada turizmin olduğu bir bölgedeyiz. Yani turist gelmezse bizim işimiz olmaz. Şu an turist yok ama umudumuz var. İnşallah bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa diğer gün olacak.

Rakamlara vurduğunuz zaman ne kadarlık bir kaybınız var?

Bu süreçte biz yüzde 50’nin de altına düştük. Geçtiğimiz yıl burada 4 eleman çalışıyordu. Benimle beraber 5 kişi yetiştiremiyorduk. Şimdi görüyorsunuz dükkânda iki kişi bekliyor. O da akşama kadar 3-5 müşteri ya gelecek ya gelmeyecek.

Yasakları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Umudumuz Cumartesi Pazar günleriydi. Havalar biraz ısındığı zaman yerli, yabancı müşterilerimiz buraya geliyordu.  Cumartesi ve Pazar günleri yasak olması bizi bitirdi. Kiramızı ödeyemiyoruz.

1 Mart sonrası için umudunuz var mı?

Umudumuz her zaman olacak. Sadece Cumhurbaşkanı özelinde değil, bizim insanoğlu olarak her zaman umudumuz olacak. İnanıyorum ki bir şeyler olacak bekliyoruz.

EMRE GEÇMEZ- WEB TASARIM

Pandemi süreci her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi. Ben web tasarım yapıyorum site tasarlıyorum. İşletmeciyi etkilediği kadar bizi de etkiliyor.Millet iş yapamadığı için sitelerde yavaşlama oldu.

 Rakamlara vurduğunuz zaman ne kadarlık bir kaybınız var?

Pandemi sürecinde yarım milyon liralık zararım oldu.

1 Mart sonrası için umudunuz var mı?

Umudumu var ama tekrardan yasak gelir diye düşünüyorum.

HÜSEYİN CENGİZ – EMEKLİ

Bu süreçte yüzde 40’a yakın bir enflasyon oldu. Aldığımız emekli zamları daha az miktarda olduğu için ister istemez etkilendik. Umutla bekliyoruz düzelecek diye.

1 Mart sonrası için umudunuz var mı?

Ben tüm ticari sektörlerin çok büyük yara aldığına inanıyorum. Toparlanması biraz süreç alacak.

İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi