Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ardından dünya çapında krize yol açan koronavirüs salgını şuana kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO/DSÖ) açıkladığı verilere göre 146 ülkeye yayılırken, toplam 153 bin 648 kişiye bulaştı. Dünya üzerinde 5 bin 746 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs, her ne kadar hızla yayılan ciddi bir salgın olsa da, enfekte olan insanların 68 bin 314’ü ise iyileşti.  Çin, İran, İtalya ve ABD gibi ülkeler zorunlu olmadıkça vatandaşlarını tüm seyahatlare karşı uyarırken, Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı ilk açıklamanın ardından vaka sayısı her geçen gün yükselmeye devam etti. Bunun üzerine yurt çapında önlemler artarken, özellikle gözler İstanbul’a çevrildi. Hem tarihsel olarak kadim bir kent olan hem de Türkiye’nin en yoğun nufüslu ili olan İstanbul’da ise virüse karşı tedbirler en üst düzeye çıkarıldı.

TÜRKİYE’DE VAKA SAYISI 47 OLDU

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklama da vaka sayısının 47’e yükseldiği duyuruldu. Koca, ‘’Bugün 29 yeni tanı kondu. Yeni tanı konanlarla birlikte toplam hasta sayımız 47 oldu. Son 29 vakanın tamamı doğrudan veya dolaylı olarak ABD, Ortadoğu ve Avrupa temaslıdır, 3’ü Umreden döndü. Yurt dışı teması risk olmaya devam edecek. Tedbirleri sıkı uygulayalım.’’ dedi.

BÜYÜKŞEHİR HAREKETE GEÇTİ

İBB tarafından Yenikapı’da gerçekleştirilen bir etkinlikle koronavirüse karşı oluşturulan ‘Korona Hijyen Filosu’ tanıtıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘’Bu virüs sınırlara yüksek duvarlar inşa etmek isteyen siyasetçilerin çabalarının anlamsızlığını ortaya çıkardı. Bu virüs ne sınır dinliyor ne de duvar’’ diyerek,  7 gün 24 saat boyunca çalışacak olan Korona Timi’nin tanıtımını yaptı. Koronavirüs’üne karşı hijyen çalışmaları kapsamında 100 kişilik ekip metrolarda, 420 personel İETT otobüslerinde görev yaparken, içinde iki kişinin bulunduğu 18 aracın ise sahada çalışmalarını sürdüreceği bildirildi. Dezenfekte işlemleri için ekiplere 45 adet el ULV (Ultra Low Volume - Son derece ince püskürtme tekniği ile oluşturulan aerosol sis üretir) cihazı ve 3 bin 750 litre dezenfeksiyon sıvısı satın alındı.

DURAKLARA DEZENFEKTAN CİHAZI KONULDU

Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmi olarak küresel salgın ilan edilen koronavirüse karşı tedbirleri arttıran İBB, hastalığın yayılma riskinin en yüksek olduğu toplu ulaşım araçlarında dezenfeksiyon işlemlerine başladı. Her gün ortalama 5 milyon İstanbullunun kullandığı toplu ulaşım araçlarındaki rutin temizlik işlemlerini koronavirüs salgını nedeniyle sıklaştıran İBB, 44 metrobüs istasyonuna 65 adet dezenfektan cihazı yerleştirdi. Bin kullanımlık dezenfektan cihazları, gün içinde istasyon görevlileri tarafından kontrol edilecek. Biten solüsyon yeniden tamamlanarak el hijyeninin korunmasında devamlılık sağlanacak.

KAMU BİNALARI KONTROL ALTINDA

Toplu taşıma araçları ve duraklarda virüslere karşı alınan tedbirler ile kalmayan Koronavirüs Timi ekipleri vatandaşların toplu olarak bulunduğu alanları da unutmadı. Kültür merkezleri, İBB İletişim Noktaları, İSMEK, İSADEM, Darülaceze Müdürlüğü binaları, engelli merkezleri, camiler, cemevleri, kiliseler, sinagoglar ve kütüphaneler, bankamatikler gibi pek çok noktada, verilere göre toplam 800 bin metre kare kapalı alanda dezenfeksiyon işlemleri uygulandı.  Virüs tehdidi atlatılıncaya kadar haftada bir kez tekrarlanacak olan dezenfeksiyon işlemlerinde, alanında eğitim almış uzman İBB personellerince Biosidal Yönetmeliğine uygun ilaçlar kullanılıyor.

39 İLÇE ADIM ADIM İLAÇLANIYOR

Koronavirüs salgınına karşı İstanbul’un 39 ilçe belediyesi de kendi bölgelerinde vatandaşların toplu olarak bulunduğu park, okul, cami, spor tesisleri, kütüphane, dolmuş, taksi, kahvehane, sosyal tesisler, dini ibadet alanları gibi yerlerde, Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçları kullanarak dezenfekte çalışmalarına başladı. Yeni tip koronavirüse karşı insanların toplu olarak kullandığı alanları korunaklı hale getirmek isteyen belediye ekipleri hummalı bir çalışma yürüttü. İlçelerde gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarının virüs tehdidi ortadan kalkıncaya kadar periyodik olarak sürdürüleceği bildirildi. Ayrıca halkı virüs hakkında bilgilendirmek amacı ile birçok belediye tarafından dağıtılmak üzere afiş ve el broşürleri hazırlanırken, billboardlarda da hastalığın bulaşmamasına yönelik önlemleri anlatan görsellere yer verildi.

ZABITA FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMIYOR

Türkiye’de  vaka sayısının 47’e yükseldiğini söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ardından tedirgin olan insanlar soluğu market ve eczanelerde aldı. Yoğunluğun ardından kolonya, cerrahi maske, ıslak mendil, dezenfektan ilaçları ve çeşitli gıda ile temizlik ürünlerine olan taleple birlikte bazı marketlerde rafların boşaldığı gözlemlendi. Bu durum bazı insanların krizi fırsata çevirmesine yol açtı. Salgını istismar eden bazı işletme ve insanlar ürünlerde aşırı fiyat artışı yaptı. Bunun üzerine 153 Beyaz Masa’ya gelen şikayetler doğrultusunda İBB’ye ve 39 ilçe belediyesine bağlı zabıta ekipleri harekete geçti. Sahaya inen ekipler iş yerlerinde fiyat kontrolü denetimleri gerçekleştirdi. Sadece İBB tarafından yapılan tespitler sonucu 222 iş yeri incelenirken, bunlardan fiyat etiketi hükümlerine uymayan 35 iş yeri hakkında tutanak tutuldu.

İMAMOĞLU: ‘’TELAŞ YAPMAYIN’’

İETT’nin başlattığı hijyen çalışmalarını yerinde inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’da koronavirüs hakkında, ‘’Bu salgını dikkate alın, önemseyin ama asla telaşa kapılmayın’’ dedi. Dünyanın ilginç bir deneyim içerisinde olduğunu belirten İmamoğlu, “Dünya çapında salgın ilan edilmesiyle beraber, bütün dünyanın, tek bir anlayışla sürece katkı sunma seferberliğini ortaya koyması gerekiyor artık. Türkiye ve İstanbul’daki süreci, Sağlık Bakanımız ve diğer yetkililerle beraber takip ediyoruz. İlk günden itibaren, ‘İstanbul’la ilgili neler yapmalıyız’ hususunda çok hassas davranmaya çalıştık. Zaten günlük yapılan rutin işlemler vardı. İlave tedbirler aldık. İnsanların virüsle buluşmasını engelleyici sıklıkta tedbirler almaya devam ediyoruz” diye söyledi.

MÜZE VE TİYATROLAR BİR AY İPTAL

Yapılan çalışmalara ek olarak, bazı önlemler almaları gerektiğini anlatan İmamoğlu, ‘’ İBB’ye bağlı şehir tiyatrolarında sergilenen oyun ve gösterileri mart ayı sonuna kadar iptal ettik. Mart sonunda tekrar bir güncelleme yapacağız. Diğer iptalimiz ise İSMEK ile ilgili. Yüz binlerce vatandaşımızın eğitim aldığı İSMEK’i de ay sonuna kadar kapatacağız. Bir başka önemli konumuz da İBB’ye ait müzelerin gezilmesiyle ilgili. Müzelerin gezilerini de iptal edeceğiz. Çünkü yoğun olarak kullanılan müzelerimiz var ve bu müzelerimize dünyanın neresinden geldiğine dair bilgi sahibi olmadığımız insanların gezmesi söz konusu. Bu konu da ay sonuna kadar tedbirimiz içinde yer alacak’’ diye konuştu. İmamoğlu’nun konuşmasının ardından ise İstanbul içerisinde birçok ilçe belediyesi mart ayı sonuna kadar vatandaşların sağlığını riske atmamak adına tüm kültürel ve sportif etkinlikleri durdurduklarını açıkladı.

EĞLENCE MEKANLARI KAPANDI

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine “Koronavirüs Tedbirleri” konulu ek bir genelge ile tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetlerinin geçici bir süreliğine durdurulacağını açıkladı.

‘’ZORUNLU OLMADIKÇA GEZMEYİN’’

İstanbul’un bolca seyahat edilen bir kent olduğunu belirten İmamoğlu, ‘’İşimiz var. Ülkemizin ekonomisi var. Dönen bir çark içindeyiz. Bunu anlayışla karşılıyorum ama şu uyarıyı yapmak isterim: Belli bir yaş üstü insanlarımızın bugünlerde toplu taşıma araçlarını kullanarak gezmelerini tavsiye etmiyoruz. Vatandaşlarımızdan, acil durumlar hariç mümkün olduğu kadar seyahat etmemelerini ve toplu alanlarda bulunmamalarını istiyoruz. Yine sağlık hassasiyeti olan hamile kadınlar, minik bebeklerimizin toplu taşıma araçlarını kullanmamaları gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Buna hassasiyet gösterilirse, sanırım yoğunluk bir nebze daha azalacaktır ve insanların birbiriyle olan temasları konusunda fayda sağlamış olacaktır’’ dedi.

KRİZ MASASI KURULDU

Belediye bünyesinde bir ‘Koronavirüs kriz masası’ oluşturuklarına değinen İmamoğlu, ‘’Bu bir İstanbul meselesi. Bizim yaptığımız tedbirlerle kamu kurumlarının aldığı tedbirleri birleştirerek, ortak çalışma konusunda bir süreç yönetiyoruz. 39 ilçe belediyesini davet ettik. Belediyeler olarak ortak çalışma veya bizim deneyimlerimizden onları da faydalandırma konusunda bir çalışma yürüteceğiz. Dolayısıyla biz irtibat kurmamız gereken bütün kamu kurumlarıyla diyalog kuruyoruz ve bu süreci yönetiyoruz’’ diye belirtti.

KAPALIÇARŞI ALARMA GEÇTİ

İstanbul'da turistlerin uğrak noktalarından biri olan Tarihi Kapalıçarşı’nın yönetimi, corona virüse karşı dezenfekte yapılması kararı aldı. Yapılan dezenfekte çalışmalarında Kapalıçarşı'nın her köşesi didik didik temizlendi. Kapalıçarşı'nın haftada en az bir kere dezenfekte edileceği belirtildi.

VİRÜSTEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Dünyayı alarma geçiren koronavirüs bulaşıcı bir salgın hastalık olarak kabul edildi. Yayılma gücü yüksek bir hastalık olduğundan hem toplumların hem de bireylerin önlemlerini almasının gerektiği birçok uzman tarafından belirtildi. Virüsten etkilenme riskini azaltmaya yardımcı olabilecek faktörler ise şöyle sıralandı.

-Ellerinizi en az 20 saniye sabun ve su ile ovalayın. Temiz bir havlu ile kurulayın.
-Hasta insanlardan uzak durun. Grip veya soğuk algınlığı belirtileri gösteren herkesten altı metre uzakta durmaya çalışın ve hastaysanız işe gitmeyin.
-Maske takmaya özen gösterin.
-Ailenizi her türlü riske karşı hazırlayın. Gıda, ilaç gibi malzemelerin bir miktar stoğunu gerçekleştirin.
-İnsanların toplu olarak bulunduğu ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun.

BELİRTİLERİ NELER?

Ayrıca İştahsızlık, ateş, halsizlik, solunum problemler, denge sorunları, psikolojik durumda değişme gibi belirtileri kendisinde gözlemleyen bireylerin, derhal en yakın hastaneye gitmeleri konusunda uyarılarda bulunuluyor.

VATANDAŞLAR VİRÜSÜ CİDDİYE ALMIYOR

Ülkemizde koronavirüs vakalarının sayısının hızla artması ile soluğu meydanlarda aldık. Yaptığımız koronavirüs röportajı ile birlikte vatandaşlara koronavirüs hakkında ne düşündüklerini ve bireysel önlem alıp, almadıklarını sorduk. Kent Yaşam TV isimli Youtube kanalımız üzerinden izleyebileceğiniz röportajımızda görüldüğü üzere, bazıları konuyu abartılı buluyorken, bazı kesimler ise önlemlerini almış durumda. Tedbir alanların sayısının azınlıkta olması ise, Türkiye’de koronavirüsün henüz vatandaşlar tarafından çok ciddiye alınmıyor olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Çünkü soru yönelttiğimiz birçok vatandaşın genel olarak, ‘’ Virüs abartılıyor, boş işler, kaderde varsa ölürüz, Allah’a emanetiz, maske kullanmak çare değil ‘’ gibi cümleler kullandığı gözlemleniyor.

ŞEKER: ‘’AKIL VE BİLİM DIŞI UYARILARA ALDIRIŞ ETMEYİN’’

CHP Milletvekili Dr. Ali Şeker,  koronavirüsle ilgili olarak “Sağda solda yapılan kutsal su, kelle paça, dut pekmezi benzeri akıl ve bilim dışı uyarılara aldırış etmeyin. Ne gereksiz telaşa kapılın, ne de hafife alın. Kişisel bakımınıza özen gösterin. Ellerinizi sık sık yıkayın, avucunuzun içine değil değil dirseğinizin içine topluluğa sırtınızı dönerek öksürün, el sıkışmayın. Zorunlu olmadıkça yurtdışı seyahatlerinizi öteleyin. Sağlık Bakanlığı, WHO ve Türk Tabipler Birliği,başta olmak üzere meslek kuruluşlarının yapacakları açıklamaları takip edin ve ona göre önlem alın” dedi.

Şeker ayrıca Sağlık Bakanlığına ve komisyona öneri ve uyarılarda bulundu.

- Küresel bir kriz yaratan hastalık karşısında tüm bakanlıkların ve meclisin işbirliği içerisinde mücadele etmesi gerekmektedir.

- Türkiye’de 2 bin civarı test yapıldığı açıklanmıştı. Bu sayı nüfusumuza göre yetersiz değil mi? Ülkemizde yeterli test kiti var mi?

- Normal durumlarda dahi yoğun bakım yatak kapasitemiz ihtiyaca cevap vermemektedir. Olası bir coronovirüs salgınında yoğun bakım ihtiyacı İçin bir hazırlık yapılıyor mu?

- Milli Savunma Bakanlığı’nın olası bölgesel karantina ihtiyacı durumunda harekat planı var mı?

TEDBİR AMAÇLI KAPATILAN ALANLAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mart ayı sonuna kadar geçici olarak kapatılma kararı alınan birimleri açıkladı. Bu kapsamda değerlendirilen mekanlar şunlar oldu:

-İSMEK
-Cemal Reşit REY Konser Salonu
-İBB Şehir Tiyatroları Sahneleri
-Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi
-Güngören Erdem Bayazıt Kültür Merkezi
-Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi
-Esenler Prof. Dr. Adem Baştürk Kültür Merkezi
-Sultanbeyli Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi
-Ümraniye Şehit Kaymakam Muhammed Safitürk Kültür Merkezi
-Şile Kültür Merkezi
-Yenibosna Dr. Enver Ören Kültür Merkezi
-Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
-Başakşehir Kültür Merkezi
-Sarıyer Kültür Merkezi
-Sancaktepe Eyüp Sultan Kültür Merkezi
-Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi
-Yerebatan Sarnıcı
-Şerefiye Sarnıcı
-Tekfur Sarayı Müzesi
-Panorama 1453 Müzesi
-Miniatürk
-Türk Dünyası Kültür Mahallesi
-Atatürk Müzesi
-Aşiyan Müzesi
-Karikatür ve Mizah Merkezi
-İtfaiye Müzesi
-Atatürk Kitaplığı
-Ahmet Kabaklı Kütüphanesi
-Ahmet Süheyl Ünver Kütüphanesi
-Barış Manço Kütüphanesi
-Erdem Beyazıt Kütüphanesi
-Eyüp Sultan Kütüphanesi
-Fatma Aliye Kütüphanesi
-Hacı Bektaşi Kütüphanesi
-Halil İnalcık Kütüphanesi
-İdris Güllüce Kütüphanesi
-Kadın Eserleri Kütüphanesi
-Metin And Kütüphanesi
-Muallim Cevdet Kütüphanesi
-Nail - Nimet Bayraktar Kütüphanesi
-Nasreddin Hoca Kütüphanesi
-Okçular Tekkesi Kütüphanesi
-Osman Akfırat Kütüphanesi
-Rasim Özdenören Kütüphanesi
-Sesli Kütüphane
-Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Halk ve Çocuk Kütüphanesi
-İBB Gençlik Ofisindeki Eğitim Faaliyetleri
-AKOM Afetten Korunma Eğitimleri

Tolga ÖZDEMİR- KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi