“OMİCRON’A KARŞI ABD VE AVRUPA HAREKETE GEÇTİ”

Worldometer’e (22.12.2021) istatistiklerine göre şimdiye kadar dünyada 277.048.728 insan Covid’e yakalandı. Washington Üniversitesi’nin IHME enstitüsünün modellemesine göre önümüzdeki 3 ay içerisinde 3 milyar insan enfekte olabilir. Yanı IHME göre önümüzdeki üç ayda son iki yılda hastalanan kişi sayısının 10 veya 11 katı daha fazla insanın bu kısa sürede enfekte olması bekleniyor. Sağlık Metrik Bilimleri Profesörü Dr. Ali H. Mokdad’a göre bu veriler ışığında sağlık sistemlerinin zorlanacağı öngörülüyor. Bulaşıcı hastalıklar araştırmacısı Dr. Ilan Schwartz’a göre de önümüzdeki günlerde Omicron varyasyonuyla hasta sayılarında astronomik bir artış olacak. ABD CDC’e göre iki hafta önce Omicron toplam vakaların %1’i idi, şu an bu oran %73’e çıkmış(22.12). Bu veri, yayılım hızını daha iyi anlamak için yeterince ipucu veriyor sanırsam. ABD bu olumsuz beklentiden dolayı acil bir eylem planı hazırladı. Bu plana göre evlerde yapılabilen yarım milyar corona testi dağıtılacak ve hastaneler bu duruma karşı hazırlanacak. New York Times sağlık yazarı Dr. Eric Feigl-Ding’e göre Delta varyantı Wuhan varyantına göre 2 kat daha bulaşıcı, ama Omicron varyantı Delta varyantına göre 4-6 defa daha bulaşıcıymış. Almanya’da yeni hükümet yeni bir kriz kurulu oluşturuyor ve başına bir general ve bölgesel güvenlik uzmanı olan Carsten Breuer’i getiriyor. Almanya’da bu görevin bir askere verilmesi, Almanya tarihinde görülmemiş bir olay ve dolayısıyla oldukça dikkat çekici. Bizde Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz: “Bu kez tsunami geliyor” dedi.

“AŞI OLARAK DOKTORLARIMIZIN YÜKÜNÜ HAFİFLETELİM”

Ancak bütün bu korkutucu gelişmeye rağmen pandeminin ilk zamanlarına göre artık çok daha şanslıyız çünkü artık elimizde aşılar var. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığımızı da  aşılar arasındaki süreyi üç aya çektiği için kutluyorum. Ayrıca doktorlarımız da iki yıldır devam eden pandemi sürecinde tedavi konusunda önemli tecrübeler kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de pandemi konusunda daha başından beri başarılı politikasıyla özellikle önlemler konusunda büyük katkıları oluyor. Dolayısıyla her şeye rağmen iyimserliğimizi koruyalım, ama biz vatandaşlara düşen sorumlulukları da unutmayalım.  Ülkemizin değerli bilim insanlarının tavsiyelerini dinleyelim ve doktorların yükünü aşı olarak hafifletelim. Muhakkak aşılarımızı olalım.

Hepinize şimdiden mutlu ve sağlıklı yeni bir yıl diliyorum.

Umarım hepimiz yakınlarımızla birlikte bu süreci sağlıklı olarak atlatabiliriz…

SAĞLIK BAKANI KOCA; OMİCRON TÜM VARYANTLARDAN DAHA HIZLI YAYILIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Omicron varyantı diğer varyantlardan daha hızlı yayılmaktadır. Ülkemizde vaka sayılarında artış öngörülmektedir. Hastaneye yatışlarda ise etkisi yayılma hızı kadar yüksek olmadığı görülmektedir. Dikkatli olmalı, hatırlatma dozu aşınızı yaptırmalısınız.” dedi.

PROF. DR. BÜLENT TUTLUOĞLU; AĞIR HASTALARIMIZIN TÜMÜ AŞISIZ 

Göğüs hastalıkları uzmanı Profesör Dr. Bülent Tutluoğlu aşı konusunda sosyal medya üzerinden uyardı: “İnfluenza (grip) ayrı vuruyor Covid ayrı. Bir de üstüne diğer solunum yolu virüsleri. Acil servisler felç vaziyette. Omicron vakaları hızla artıyor. Omicron testlerden kaçabiliyor. O yüzden birkaç kez testi tekrarlamak gerekebiliyor. Zor bir kış geçireceğiz. Yine de moral bozmayalım. Aşı ve doğal enfeksiyon ile toplumsal bağışıklık yolunda ilerliyoruz. Covid enfeksiyonu grip olma yolunda ilerliyor. Ama unutmayalım ki grip de ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Servis ve yoğun bakımlar çoğunlukla aşısız hastalar tarafından dolduruldu. Çok uyarıyoruz ne olur aşı yaptırın diye. Normalde biz görevimizi yaptık.  Ama her seferinde yine de kahroluyoruz. Aşı karşıtı doktorlar ise yiten, yıkılan  hayatların önemli  sorumlularıdır.. Ağır hastalarımızın neredeyse tümü aşısız.  Aşıların yüzbinlerde bir olan yan etkilerini ön plana çıkarıp aşı olmayın demek insanları ölüme, sakatlığa sevk etmek gibi oluyor . Bunu yapan kişiler bu işin vicdanı yükünü de üstlenmek zorundalar.”

Editör: Haber Merkezi