BİR BAŞKAN, “YAPTIKLARIM YAPACAKLARIMIN TEMİNATIDIR DİYEBİLMELİ”

Beylikdüzü Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilmesinden yana duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdiş, bir belediye başkanının hedefinin büyükşehir belediye başkanlığı olması gerektiğini söyleyerek, “Bir başkan, yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır diyebilmeli” ifadelerini kullanarak, İmamoğlu’nu adaylığa taşıyan sebebin başarı hikayesi olduğunu söyledi.

Beylikdüzü’nün çehresini değiştirdiğine inandığını belirttiği Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul’un da çehresini de değiştireceğine inancının tam olduğunu belirten Erdiş, “İstanbul’un sorunlarını çözmek için genç, başarılı, dinamik ve kavgadan uzak duran bir başkana ihtiyacı vardı. Bu anlamda İmamoğlu bir umut oldu ve artık bizimde kaybedecek vaktimiz yok” dedi.

CUMHURİYETİN EN ÇOK KADINLARA İHTİYACI VAR

Siyasette kadının yerini soran Çağlar Cilara’ya cevap veren Erdiş, siyasete emek veren kadınların, evinden, işinden ve çocuklarından fedakarlık yaparak sadece çocuklarının geleceği için çalıştıklarını söyleyerek, “Cumhuriyetin en çok kadına ihtiyacı var” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Kadınların kendilerini anlatamadığını, anlatması için de çok fazla fırsat verilmediğini belirten Erdiş, “En önemlisi de aslında kadının kadına destek vermesidir. Bir noktaya gelen kadınlar, diğer kadın arkadaşlarını da yukarıya taşımalıki neler yapabileceğimiz görülmeli” dedi.

Evini dizayn eden kadının, yönetimlerde de bulunduğu ortamı dizayn edebileceğini ifade ederek konuşmasını sürdüren Nurdan Erdiş, 21 yıldır siyaset yaptığını söyleyerek, siyasette kadınların evlere girme ve dertlere ortak olma anlamında, çok daha önemli bir rol aldığını belirtti.

İSTANBUL’UN DEPREM KENTİ OLDUĞU UNUTULMAMALI

İstanbul Üniversitesi Türkiye Coğrafyası ve Jeomorfoloji yüksek lisansı ile iş kadınlığının yanı sıra, deprem uzmanı da olan Bakırköy Belediye Başkan Aday Adayı Nurdan Erdiş, İstanbul’un bir deprem şehri olduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğini söyleyerek, 99 depremi sonucunda yaşanan acı gerçeğin yeni bir depremle daha hatırlanmaması gerektiğini belirtti.

Bakırköy özelinde ise ilçelerinin depremsellik açısından bir an önce yenilemeye ve güçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu belirten Erdiş, kentsel dönüşümün binayı yıkıp yapmak değil, zemin etütlerini yaparak alttan üste güçlendirme olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Öncelikle güvenli binalar inşa ederek, depremi korkulacak bir olay olma halinden çıkartmak gerektiğini, sonrasında da ada bazlı dönüşümle yerleşim alanlarının düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Erdiş, İstanbul’da yapılan sağlıklı bir kentsel dönüşüm modeli göremediklerini söyleyerek Fikirtepe’yi örnek gösterdi. “Her ne kadar Bakırköy’ün adaları bozulmuş olsa da, zemin etütleri yapılarak sağlıklı bir dönüşüm yapılabilir ve sosyal donatı alanları ve otoparklarıyla nefes alınabilir mekanlar hayata geçirilebilir. Bakırköy, yeşil alanları, dinlenme yerleri, gezi pistleri, alışveriş merkezleri, kültürel ve sosyal tesisleriyle bir bütün olarak değerlendirilmeli” dedi.

Emekli ve yaş oranı yüksek olan bir ilçe olan Bakırköy’ün eski bir yerleşim bölgesi olduğunu ve binaların da yaşlı olduğunu söyleyen Erdiş, beklenen Marmara depreminde nüfusun ve çarpık kentleşmenin yüksek olduğu Bağcılar,Kağıthane, Esenler gibi ilçelerin, kurtarılacak bölgeler arasında görülmediğini iddia ederek, yetkilileri göreve davet etti.

NURDAN ERDİŞ, HEDEFLERİNİ ANLATTI

Belediye başkanı olduğu taktirde ilk olarak ne yapacağının sorulması üzerine,15 gün boyunca Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e giderek staj yapacağını söyleyen Nurdan Erdiş, “En büyük hedefim halkın sağlığı, huzuru ve mutluluğu” dedi.

Bakırköy’ün eski cazibesini kaybettiğini, eski dönem yapıları ve değerleriyle çok önemli bir yer olduğunu söyleyen Erdiş, “Gece ve gündüz nüfusu farklı olan Bakırköy, geceleri adeta ölü bir şehir gibi. Tarihimizde üç imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul tarihi bilerek yada gerekli özen gösterilmediği için talan ediliyor. İstanbul’un tarihiyle eş değer olan Bakırköyümüz de bu yok oluş ve talandan nasibini almıştır” diyerek konuyla ilgili düşüncelerini anlattı.

Bakırköy’ün merkezi alanlarını bir an önce dizayn edip, binaların dış cephelerini de yenileyerek ilçeyi ayrıca bir turizm merkezi haline getirme hedefi olduğunu belirten Erdiş, sokaklarını da Organik Sokak, Balıkçılar Sokağı, Sanatçılar Sokak, Ressamlar Sokağı, Şeker Sokak gibi isimlerle yeniden dizayn etmek istediğini söyledi. Nurdan Erdiş, Bakırköy'ü ayrıca gençlerin gelmek için tercih ettiği bir ilçe haline getirmek istediklerini belirterek ‘Bakırköy'ü Güzelleştirme’ adında kuracakları bir vakıf üzerinden de iş birliği yapacaklarını belirtti. Sadece alış veriş değil, turizm açısından da örnek bir ilçe olması için çalışacaklarını söyledi.

İSTANBUL’A VE BAKIRKÖY’E İHANET EDİLİYOR

5 yıldır devam eden Halkalı Sirkeci tren hattı inşaatının da, ilçenin gerilemesinde önemli bir yer edindiğinin altını çizen Bakırköy Belediye Başkan Aday Adayı Nurdan Erdiş, Florya’da 34 dönüm park ve askeri alanın imar plan tadilatı ile imara açılmasına da tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine bakınca, İBB’nin de onayı ile İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarının yasal sınırının 15 metrekare olduğunu söyleyen Erdiş, buna karşılık kişi başına 4.9 metrekarelik yeşil alanla dünya sıralamasında 49. sırada yer aldığımızı belirtti. “34 dönümlük park ve askeri alanı imara açmak Bakırköy’e ihanettir” dedi.

KENTİ, KENTTE YAŞAYAN KİŞİLER YÖNETMELİ

Şehrin planlanmasında yerel yönetimlerin, önemli bir yeri olduğunu ve kısıtlı da olsa elindeki yetkilerle bu tür yapılaşmaları önleyebileceğine inandığını da belirten Bakırköy Belediye Başkan Aday Adayı Nurdan Erdiş, “Öncelikle bir kenti, kentte yaşayan ve kentin sorunlarını bilen ve sorunları ön görebilecek kişiler yönetmeli” diyerek devam etti.

EN İYİSİNİ ORTAK AKIL BİLİR

Belediye Başkanı olan kişiyi öncelikle kentlinin tanıması gerektiğini ve mahallelerle iş birliği halinde olarak, kente dair kararları hep birlikte almaları gerektiğini belirten Erdiş, “Herkes biraz bilir ama ortak akıl en iyisini bilir” dedi.

PARK VE BAHÇELER İŞGAL ALTINDA

Belediyelerin zabıta, kültür sanat, fen işleri, imar, park ve bahçeler gibi pek çok birimin olduğunu, her birimin işini doğru yaparsa sorunların da minimum düzeyde olmayacağını belirten Erdiş, yeşil alan olarak gösterilen park ve bahçelerin de işgal altında olduğunu söyleyerek, bölgelerinde yeterince ışıklandırma ve mobese kamerası olmadığını da dile getirdi.

Projelerini genel anlamda açıklamakta hiç bir sakınca görmediğini de söyleyen Erdiş, ‘her canlının yaşam hakkı kutsaldır’ felsefesinden yola çıkarak, sağlık projelerini sadece ilçelerinde yaşayan insanlar için değil, hayatı birlikte paylaştıkları hayvanları da kapsayacak biçimde planladıklarını söyledi.

  • Yapacakları çevre ve çarşı düzenlemeleriyle sokakları farklı konseptlerde yeniden düzenleyerek, ilçenin hem ekonomisine, hem de değerlerine artı değer katacaklarını belirtti.

  • Şeffaflığın sağlanması için başta bütçe olmak üzere tüm kararlarda Bakırköy halkının da onayını alacağını söyledi.

  • Özellikle geri dönüşüm konusunda yeterli bilinçlendirme çalışmalarının yapılmadığına inandığını söyleyen Nurdan Erdiş, okul ve sokaklara geri dönüşüm kumbaraları koyarak, atılan her dönüşüm malzemesi için ödüllendirme sistemini hayata geçireceklerini belirtti. İlk ve orta öğretim okullarına koyacakları geri dönüşüm kumbaralarının kitap, yüksek öğretim kurumlarındakilerin içecek ve sokaklara konulacak kumbaraların da temizlik malzemesi şeklinde ödülleri olacağını belirtti. Geri dönüşümden elde edilecek parayla da, belediye bütçesinden ek bir giderin olmayacağını sözlerine ekledi.

  • Kurulacak Gıda Laboratuvarları ile Bakırköy’de kim ne satıyor, nasıl satıyor ve sağlıklı ürünler mi satıyor diye denetleme imkanlarının da olacağını söyleyerek, belediyenin satılan ürünlerin içeriği hakkında bilgisi olması gerektiğinin altını çizdi.

  • Bakırköy isminin spor ve sanat camiasında da önemli bir yeri olduğunu söyleyen Erdiş, çocuklara ve gençlere spor yapma imkanı verilmesi gerektiğini, spor ve sanatla uğraşan bireylerin kötü alışkanlıklar edinmeyeceklerine inandığını belirtti.

Değer yargılarının gittikçe değiştiği günümüz toplumunda çocuklarımızı erdemli insanlar olarak yetişmenin yolunun da, onları spora veya sanata yönlendirmek olduğunu belirten Erdiş,. “Böylece çocuklarımız hem kendilerini ifade etme olanağına sahip olacak, hem de kötü alışkanlıklardan uzak kalmaları için uğraşları olacak” dedi.

Bir ilçeye aday olan kişinin, o ilçeyi yönetmeye talip olduğunu söyleyen Nurdan Erdiş, “Bu bir hizmet yarışıdır ve hizmet yarışında olan tüm arkadaşlarıma başarılar dilerim. Projelerimiz toplum ve toplumda yaşayan tüm canlıların yaşam hakkı içindir. Önemli olan birinin yapması değil, birilerinin el birliği ile yapılmasıdır” dedi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi