Koronavirüs ya da diğer adıyla Covid-19 pandemisi (salgın hastalığı), hiç şüphesiz günlük yaşantımızı etkileyen en önemli konu haline gelmiş durumda.

İlk olarak 1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Vuhan bölgesinde duyuldu. İlk zamanlar zatürre sanıldı, bilinen tedavilerde zorlanıldı. Hızla insanlara bulaştı.

Daha sonra SARS-CoV-2 ailesinden yeni bir virüs olduğu anlaşıldı. Daha ilk bulgular toplanmaya çalışılırken Avrupa’dan, özellikle de İtalya’nın kuzeyindeki Lombardiya bölgesinden peşpeşevak’alar gelmeye başladı.

11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi (küresel salgın) ilan edildi. 13 Mart 2020 itibariyle artık salgının merkezi Avrupa oldu.

27 Ekim 2020 itibariyle dünyada 43.777.188 onaylanmış vak’a, 1.164.516 raporlanmış ölüm ve 32.182.181 iyileşen hasta kayıtlara girmiştir.

Son 120 yılda yaşanan salgın hastalıklardan yaklaşık 110 milyon insanın öldüğünü ve hiçbirinin Covid-19 kadar hızlıca ve dünya geneline yayılmadığını düşünecek olursak bunun önemini anlarız.

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilanı ile birlikte ülkemiz de pandemi uygulamalarına başlamış ve buna bağlı bir dizi kısıtlamalar günlük yaşamımıza girmiştir. Bugün ise hepimiz artık çok şey biliyoruz. Biraz ironik bir yorumla ve ana haber bültenlerine düşen olaylara bakınca aslında henüz bir şey öğrenememiş de olabiliriz.

SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM SORUNU

Pandeminin dünyaya ve ülkemize etkileri her geçen gün artıyor. En geniş olarak ekonomik etkileri her geçen gün hayatımızın her alanını etkilemekte. Bununla birlikte hiç kuşkusuz en büyük etkisi sağlığımıza yönelik. Özellikle son 3 haftada hepimizi endişeye sevk edecek bir yayılım söz konusu. Daha önceleri genelde haberlerde karşımıza çıkan vak’alar, bir süredir kendi çevremizden duyulmaya başladı. Artık yeni bulaş haberlerini duymak için haberlere ihtiyaç kalmadı; çünkü çok yakınımıza kadar geldi…

Elbette bu dönemde sağlık hizmetlerinin ve bu hizmetlere erişimin önemi çok daha arttı. Sevdiklerimiz söz konusu olduğunda bir hastanede saatler boyu sıra bekler olmak, hayati bir operasyon için bile aylar sonrasına gün almak veya acil bir durumda bir saatin üzerinde ambulans bekler hale gelmek… Hepimiz biraz daha endişeli olduk ister istemez.  

İster sağlık politikalarının doğru yürütülmediğini düşünelim ister pandemi döneminin olağanüstü şartlarının zorlaması olduğunu düşünelim, hepimizin kabul ettiği bir gerçek var; sağlık hizmetlerine erişimde büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.

İşte bu dönemde Tamamlayıcı Sağlık Sigortası çok daha önemli hale gelmiştir.

ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ

Öncelikle belirtmeliyim ki genel olarak daralan ekonomiye rağmen, sigorta şirketlerinin sağlık sigortası satışlarında kayda değer bir artış var. Hiç kuşkusuz sağlık hizmetlerine erişim endişeleri bunun en önemli nedenlerinden birisi. Normal zamanlarda belki bir lüks olarak değerlendiren insanlarımızın da artık özel sağlık sigortalarına daha fazla ilgi göstermiş olduğu aşikâr. Yine de insanlarımızın çok büyük bir çoğunluğu açısından özel sağlık sigortası halen bir lüks. 4 kişilik gösterge bir ailenin özel sağlık sigortası primi yaklaşık 15 bin TL civarında tutabilmektedir.

Bununla birlikte özel sağlık hizmetlerine erişim için çok daha ekonomik bir seçenek mevcut; Tamamlayıcı Sağlık Sigortası.

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?

Devlet destekli bir sigorta olup, özel sağlık kurumlarında yapmış olduğunuz,Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen limitlerin üzerinde kalan sağlık harcamalarını ödeyenözel bir sağlık sigortasıdır. Bu sigortadan yararlanmak için bir sosyal güvencenizin olması ve gitmiş olduğunuz özel sağlık kurumunun SGK ile anlaşmalı olması yeterlidir. Tabi ki bir de Tamamlayıcı Sağlık Sigortanızın olması…

SİSTEM NASIL ÇALIŞIR?

Örnekle açıklamak gerekirse: Bir özel sağlık kurumuna gittiniz. Doktor muayenesi ve çeşitli tetkiklerle birlikte 1.000 TL fatura çıktı. SGK, bunun 350 TL tutarını anlaşmalı olduğu bu özel sağlık kurumuna ödemeyi taahhüt etmiş durumda. Kalan 650 TL tutarı da Tamamlayıcı sağlık sigortanız öder ve hiçbir tutar ödemeden ve üstelik sağlık hizmetlerine hızlı ve kaliteli bir erişim elde etmiş olarak kurumdan ayrılırsanız. Tabi eğer yazılmışsa ilaçlarınızı da anlaşmalı eczanelerden almanız cabası…

HANGİ TEMİNATLAR ve HİZMETLER VARDIR?

SGK ile anlaşmalı (hastane, laboratuvar, medikal, eczane vd) tüm özel sağlık kurumlarından hizmet alabilirsiniz. Yatarak tedaviler (ameliyatlar dahil), ayakta tedaviler, ilaçlar, hastane sonrası tedaviler,tetkikler dahildir.

Ayrıca, bir sigorta şirketinden bu poliçenin sahibi olduğunuz için, o sigorta şirketinin çeşitli asistans hizmetlerine de erişim sağlarsınız. Örneğin evinizden çıkamadığınız için doktora gidemediğinizde doktorlarla görüntülü veya sesli görüşme yapabilir, danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Pandeminedeniyle sokağa çıkma yasağı varken, çocuğunuz bir rahatsızlık geçirdiğinde ancak hastaneye gidip gitmeme konusunda tereddüt yaşadığınızda ne kadar kritik bir hizmet olduğunu anlamanız mümkündür. Üstelik acil durumda numune için evinize gelinmesi de mümkün.

Tüm bu hizmetlere, ambulans hizmetleri de dahil elbet. 112 bekleme süreleri göz önüne alınınca acil durumda alternatifinizin olmasını kesinlikle istersiniz.

Unutmadan belki de en önemli teminatı da yazalım; Mart ayında tüm sigorta şirketleri anlaştı ve genel şartlarda olmamasına rağmen salgın hastalıklarda (covid-19) teminat kapsamına alındı.

Son bir ilave, makul bir ek primle doğum veya diş teminatlarının eklenmesi de mümkün.

NEDEN ALMALISINIZ?

Tabi ki ihtiyacınız halinde sağlık hizmetlerine erişim imkanlarınızı artırmak için. Bu satırların yazarı, birkaç gün önce bir komşusunu kaybetti ve bir saatten fazla ambulans beklendiğine şahit oldu. Ambulans geldiğinde hasta maalesef kaybedilmişti. Sevdiklerimiz söz konusu olduğunda her zaman tedbirli olmak ve onlara en iyi imkanları sunmak isteriz. 

İster sağlık politikalarının doğru yürütülmediğini düşünelim ister pandemi döneminin olağanüstü şartlarının zorlaması olduğunu düşünelim, hepimizin kabul ettiği bir gerçek var; sağlık hizmetlerine erişimde büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.

NASIL YAPTIRABİLİRSİNİZ?

Her hangi bir sigorta şirketine (web sitesinden veya telefonundan) doğrudan başvurabilir veya yakınlarınızdaki bir sigorta aracısına başvurabilirsiniz. Bir form doldurmanız yeterlidir. Hemen her sigorta şirketinin bu sıralar çok cazip kampanyaları mevcut.

HANGİ SİGORTA ŞİRKETİNİ TERCİH ETMELİSİNİZ?

Ülkemizdeki sigorta şirketlerinin hemen tamamı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yapmaktadır. Hemen tüm poliçelerin içerikleri, birbirine yakındır. Yine de şu hususlara dikkat etmenizi öneririm;

  • Provizyon işlemleri (özel sağlık kurumuna gittiğinizde, işlemler sonrası sigorta şirketinden ödeme onayı alma) ne kadar hızlı ve sağlıklı yapılıyor?
  • İlgili sigorta şirketinin anlaşmalı kurum ağı ne kadar yaygın? Özellikle her zaman tercih etmiş olduğunuz kurumlar da dahil mi?
  • Kesintisiz 3 yıl sigortalılık süresi sonrasında ömür boyu yenileme garantisi mevcut mu?
  • İlgili sigorta şirketinin bu branşta ülke satış adetleri, internetten araştırabileceğiniz memnuniyet oranları vb. diğer konular.

Bir sigorta brokeri olarak ise belirtmek isterim ki hangi şirketi tercih edeceğinizden daha önemli konu hangi sigortacıyı tercih edeceğinizdir. Sigortacılık bir hizmet işidir ve her zaman iyi bir sigorta aracısı (acente veya broker) ile çalışın. Sorularınız ve sorunlarınız olduğunda arayabileceğiniz, aradığınızda ulaşabileceğiniz, bilgili ve güçlü.

MALİYETLER NEDİR?

Tam maliyeti görmeniz için elbette size özel bir teklif çalışılması gereklidir. Bununla birlikte bir fikir vermek gerekirse, 4 kişilik gösterge bir ailenin yıllık maliyeti 4.000 – 4.500 TL civarında olmaktadır. Çocuklarınız için, bir ebeveyn olmadan da poliçe yaptırabilirsiniz.

Elbette pandemi, bazılarımızın sağlığını etkilemiş olmakla birlikte hepimizin ekonomisini etkiledi. Ekonomik koşullarımız temel belirleyici etken. Bununla birlikte, bu kışa bir Tamamlayıcı Sağlık Sigorta poliçeniz olmadan girmemenizi şiddetle tavsiye ederim. En azından bir teklif alın ve bütçenize göre bir hesap yapın. Sonra da acil bir durumda yaşayabileceklerinizi düşünün ve sevdikleriniz için bir karar verin.

Hepinize sağlıklı günler dilerim. Sevdiklerinizin ayağına taş değmesin…

Kaan Engin ÖZAYDEMİR

Sigorta Brokeri

GLS Grup Sigorta Brokerliği

Editör: Haber Merkezi