Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ile 2 otel görevlisi hayatını kaybetmişti. Sivas Katliamı olarak tarihe geçen bu olayın 27’inci yılı dolayısı ile Esenyurt’ta faaliyet gösteren Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından vakıf bahçesinde bir anma programı düzenlendi. Katılımcılar ellerinde yaşamını yitiren 35 kişinin fotoğraflarını taşıdı ve sloganlar attı.

Yapılan anma etkinliğinde Esenyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Veysel Bal,  Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ, Damal Dernekler Federasyonu  Başkanı Güner Kökat ve Yönetim Kurulu, Dersim Dernekler Federasyonu Başkanı Hüseyin Kalanç, Ormanların Kardeşliği Platformunun Genel koordinatörü Mustafa Küpeli,  Esenyurt Halkevi, Samsun 19 Mayıs Spor Kulübü Başkanı Hasan ALTUNTAŞ, Esas-Der Başkanı Yusuf Ulu, Ardahan Kültürevi Başkan yardımcısı Gürhan ŞİMŞEK, Göle Dernek Baykan yardımcısı Tugay Kılıç, Eskikılıç Dernek Başkanı Ümit Kökleş ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

 

‘’GÖZDAĞI VERİLMEK İÇİN YAPILAN BİR KIYIMDIR’’

27 yıl önce Sivas’ta, on binlerin gözü önünde acı ve utanç verici bir insanlık dramı yaşandığını söyleyen Esenyurt Erenler Eğitim Ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Selçuk, ‘’Türkiye Türkülerinden, sazlarından başka savunma aracı olmayan 33 aydınımız, “Laiklere ölüm!” ve “Yaşasın Şeriat!” nidaları arasında acımasızca ateşe verildi. Hem de tüm güvenlik güçlerinin gözü önünde. Bu olay ülkemiz de aydınlıktan yana olan insanlarına gözdağı vermek amacıyla organize edilmiş planlı bir kıyımdır. Sivas Madımak Oteli Katliamının dava süreci de katliam kadar acı olmuştur. Davanın katilleri yakalanmadığı gibi sanık avukatları ödüllendirilerek devlet kademesinde önemli yerlere getirilmişlerdir. Ve bu ülkeyi yönetenler Sivas Madımak Oteli Katliamı Davasının zaman aşımına uğratılmasını hayırlı olsun diyerek karşılamışlardır. AKP zihniyeti bu duruma “hayırlı olsun” diyebilmiştir. Bu zihniyeti kınıyoruz’’ dedi.

''GERİCİ ZİHNETİN BUGÜN KÜ ADI AKP, İYİ PARTİ, MHP OLDU''

Günümüzde de Sivas’ta yaşanılan bu olaylarla ilgili çeşitli meşrulaştırma işlemleri yapılmaya çalışıldığını ifade eden Selçuk, ‘’Ne acıdır ki, bu sanıklarından Mehmet Toraman’ın torunu ve AKP Gençlik Kolları başkanı olan Murat Toraman şunu söylemiştir: “Sivas Katliamı demek Sivas’a kara bir leke sürmektir.” Dolayısı ile Sivas Katliamına “ katliam”  diyenler hakkında suç duyurusu da bulunmuştur. Bu nedir biliyor musunuz? Sivas Katliamını Osmanlı mantığı ile meşrulaştırmaktır,  bu mantığı kınıyoruz.  Sivas Madımak Oteli Katliamı dava sanıklarına Akit Gazetesi “Sivas’ın Yiğit Evlatları” diyerek Sivas Madımak Oteli Katliamını başka bir yöntemle meşrulaştırmaya gitmiştir. Katilleri ve onlara kucak açan bu gerici zihniyeti kınıyoruz. Ayrıca 27 yıldır Sivas Madımak Oteli Katliamı sorumlularının ortaya çıkarılmadığı için TBMM’e aydınlatılması yönünde önerge veren HDP İstanbul Milletvekili Zeynel ÖZEN’in önergesinin AKP, İYİ PARTİ ve MHP Oyları ile reddedilmesidir. Bunların o gün adları başka idi; bugün AKP, İYİ PARTİ ve MHP oldu. O zaman da canilere kucak açtılar bugün de bu önergeyi reddederek kucak açıyorlar. Gerici zihniyet aynı. Bu zihniyeti kınıyoruz’’ dedi.

‘’OTEL, MÜZE YAPILMALI’’

Sivas Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi yapılmasını istediklerini belirten Selçuk,’’Hükümet edenlerin Alevilerin varlığını kabul etmesini istiyoruz. Anayasa önünde eşit yurttaşlık ilkesine göre haklarımızın teslim edilmesini istiyoruz. Cemevleri, il ve yöre dernekleri, ve sivil toplum kuruluşları olarak bu konudaki taleplerimizi bir kez daha yineliyor; taleplerimizin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz’’ diye konuştu.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi