Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında başlayan yüzyüze eğitim konusunda ülkemizde hala net karar verilmiş değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, ‘’Yüz yüze eğitimi ve uzaktan eğitimi birlikte gerçekleştireceğimiz bir sistemle devam edeceğiz’’ demişti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise, ‘’Kontrollü ve aşamalı bir başlangıçtan yanayız. 21 Eylül olarak belirlediğimiz başlangıç tarihinde, yüz yüze eğitim öğretime sadece -hâlihazırda zaten açık olan okul öncesi öğrencilerimiz ve okulla duygusal bir bağ kurma ihtiyacında olan birinci sınıf öğrencilerimizle başlayacağız. Üç haftanın sonunda süreci değerlendireceğiz ’’ diye belirtmişti.

VATANDAŞIN DÜŞÜNCESİ NE?

Peki veliler ve öğrenciler ne düşünüyor? Ülkemizde son dönemin en tartışılan konuları arasında yer alan ‘’Pandemi sürecinde okullar açılsın mı, açılmasın mı?’’ sorusunu Eminönü’nde veliler ve öğrencilere sorduk.  Mikrafon uzattığımız vatandaşlar arasında genel olarak açılmasın diyenler, çocuklarının taşıyıcı olmasından endişe duyduklarını söylerken, açılsın diyenler ise uzaktan eğitimin yeterli olmadığını savundu.

‘’İNSANIMIZ BİLİNÇLİ DEĞİL’’

Yaptığımız sokak röportajında okullar açılmamalı diyen vatandaşlar gerekçelerini şöyle sıraladı:

Okulların açılması ile hastalığın daha çok yayılacağından endişe duyduğunu söyleyen bir vatandaş, ‘’Bizim insanlarımız bilinçli değil. Vaka sayısı artıyor bence biraz daha beklemeli. Vatandaşımız tedbiri elden bırakıyor. Maske ve mesafe kurallarını önemsemiyorlar. Böyle devam ederse bence açılmamalı. Bence evlerde verdikleri derslerde yeterli değil’’ diye konuştu.

‘’YURTTA KALANLAR VAR’’

Konuyla ilgili olarak bir üniversite öğrencisi ise, ‘’Öğrenciler sadece yaşadıkları illerde okumuyorlar. Ben yurtta kalıyorum, bir sürü insanla bir aradayız. Kendini ne kadar koruyabilirsin? Aileminde kronik hastalığı olan var. Bana bir şey olsa onlarada bulaştıracağım. O yüzden şahsen açılmasını istemiyorum’’ dedi.

‘’ÖLECEKSEK İLİM İRFAN YOLUNDA ÖLELİM’’

Okulu özlediğini belirten genç bir öğrenci ise, ‘’Evde çok sıkılıyoruz o yüzden okullar açılsın. Öleceksekte ilim irfan yolunda ölelim. Derse de ihtiyaç var da arkadaşlarımı daha çok özledim. Evde otura otura daha da sıkılacağız bu gidişle, orada en azından arkadaşlarımız var’’ diye söyledi.

‘’ÇOCUĞUM EBA’DAN BİR ŞEY ANLAMIYOR’’

Bir veli ise uzaktan eğitimi faydasız bulduğunu belirterek, ‘’Bence okullar açılmalı. Çünkü Çocuklar evde yeterli eğitimi alamıyorlar. Benim çocuğum EBA’dan hiç bir şey anlamıyor. Normalleşme süreci başlamışken, her şey normalken çocukların evde eğitim görmesi çok yanlış. Sonuçta pandeminin ne zaman gideceği de belli değil. Bununla yaşamayı öğrenmeliyiz. Çok zor bir süreç’’ dedi.

YOUTUBE’DA BİZİ TAKİP EDİN

Hem bu konuyla alakalı hem de diğer sorunlar hakkında yaptığımız sokak röportajlarını izlemek isterseniz sizleri Youtube kanalımız olan ‘Kent Yaşam TV’ ye bekliyoruz.

Tolga ÖZDEMİR – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi