Tarihin birçok döneminde farklı medeniyetlerin ilkel yöntemle tuz çıkardığı Tuz dağı, günümüzde iş makinelerinin ve TIR’ların rahatlıkla hareket ettiği kilometrelerce tuz mağaralarında oluşan labirentlere dönüşmüş durumda. 800 milyar ton tuz rezervi olduğu tahmin edilen Tuz dağında üretilen yemeklik ve sanayi tuzu, Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan, Van, Bitlis, Muş, Diyarbakır, Adana gibi birçok ilin tuz ihtiyacını karşılamasının yanı sıra komşu ülkelerden Gürcistan, Azerbaycan ve İran’a da gönderiliyor.

SAĞLIK TURİZMİNE AÇILDI

Doğu Anadolu'nun en büyük tuz rezervlerinden olan ve özellikle solunum rahatsızlığına iyi geldiğine inanıldığı için birçok yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği Iğdır'daki Tuzluca Tuz Dağı sağlık turizmi açısından da önemli bir merkez. Dağdan çıkarılan tuz, farklı alanlarda satışa sunulurken içindeki tüneller de sağlık turizmine hizmet ediyor.

‘HİTİTLER BİLE BURADAN TUZ ÇIKARMIŞ’

Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, geçmişte birçok medeniyetin tuz ihtiyacının karşılandığı Tuzluca Dağı rezervinin bugün turistlerin ilgisini çeken önemli bir mekan haline geldiğini söyledi. İlk çağlardan beri ilkel yöntemlerle dağdan tuz çıkarıldığını anlatan Engindeniz, "Günümüzde modern iş makineleriyle buradan tuz çıkarılmaktadır. Yıllarca tuz çıkarılması sonucunda iş makineleri ve tırların içine girebileceği ve rahat hareket edebileceği büyüklükte geniş labirentlerden oluşan mağaralar oluştu. Geçmişte Hititler bile tuz ihtiyaçlarını buradan karşılamış." dedi.

’60 TONLUK TUZ ÜRETİMİ’

Engindeniz, bu rezervin bölge için büyük gelir kaynağı olduğunu ifade ederek, "Burada günlük 60 tonluk bir tuz üretimi yapılmaktadır. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun hem sofralık, hem de farklı alanlarda kullanılan tuz ihtiyacı önemli ölçüde buradan karşılamaktadır. Aynı zamanda Azerbaycan, İran ve Gürcistan'a da buradan tuz ihracatı yapılmaktadır" diye konuştu.

ŞİFA BULUYORLAR

Bölgenin turizme kazandırılması için yapılan çalışmalar sonrası, dış görünümü sebebiyle doğaseverlerin de buraya ilgi göstermeye başladığını dile getiren Engindeniz, yerli ve yabancı bir çok turistin de dağın iç kısımda oluşan tünelleri yürüyerek gezdiğini söyledi. Engindeniz, solunum yolu hastalığı olan bazı kişilerin bu dağa gelerek vakit geçirdiğini, bu sayede şifa bulduğunu belirtti.


Kent YAŞAM

Editör: Haber Merkezi