Taksiciler ise korsan taksiye hem karşılar hem de özeleştiride bulunuyorlar. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Biz, verilen ilanları ve internet sitelerini tespit edip gerekli yerlere bildiriyoruz. Emniyet birimlerinin de bu konuda denetimlerini artması gerekiyor" dedi.

“KORSAN TAKSİ ARTTI İDDİALARINA KATILMIYORUM”

Kent Yaşam Gazetesine demeç veren İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu , “Korsanla mücadeleye her koldan devam ediyoruz. Bunun ilk adımı olarak tespit edilen her korsan durağı ve taksiyi emniyetin ilgili birimine iletip 2 gün içinde araçların bağlanmasını sağlıyoruz. İstanbul'daki taksi sayısının yetersiz olduğu ve ayrıca korsan taksi arttı iddialarına katılmıyorum.Tam tersi korsan sayısında düşme var. İlçe Emniyet Müdürlüğünden de öğrenebilirsiniz aynı şeyi onlarda söyleyeceklerdir. Bunun bahanesi asla taksi sayısı olamaz.17 bin 395 taksi 17 milyon nüfusa bile yetecek durumda. Burada sorun trafik. Araçlar yolcu ile trafikte kaldığı için yoğun saatlerde taksi bulunamıyor. Ben fiyatlar konusunda da herhangi bir uygulamanın avantajlı olduğunu düşünmüyorum. Bizden daha ucuz değiller” diye konuştu.

“SORUN DA KALMAZ KORSAN DA KALMAZ”

Kanuna karşı aykırı iş yapmasınlar diye korsan taksicilik yapanlara seslenen Başkan Eyüp Aksu “İstanbul Büyükşehir Belediyesinden gidip plakayı satın alsınlar. Biz ihale ile açık artıma ile devletten bu plakaları parayla satın aldık. Vergisini veriyoruz. Bir plaka devrinde bile alan kişi 100 Bin lira şu anda bedel ödüyor. Vergi ödüyor. Onlarda o zaman gidip satın alsınlar. Kanuna aykırı iş yapmasınlar. Bir de İBB’nin ‘İTAKSİ’ aplikasyonu var. Bunu bir türlü uygulamaya geçemedi. Yazılım sistemi, taksi ile yolcuyu birleştiren bir uygulama. Bunu biz yapmak istiyoruz. Dayatmalar kalkarsa biz de bu sistemi yaparsak sorunda kalmaz korsan da kalmaz” şeklinde konuştu.

“TİCARİ TAKSİLERDE HER TÜRLÜ YASAL HAKKINIZ VAR”

Aksu “Ayrıca vatandaşa sizlerin aracılığı ile sesleniyorum. Korsan taksi kullanmayın. Kaza yapsa ya da başınıza bir şey gelse yasal olarak hakkınızı koruyamazsınız. Ticari taksilerde her türlü kazaya karşı sigortalısınız. Üstelik taksiciler olarak uzun süredir hizmet kalitesinin arttırılması için çalışmalarımız sürüyor. Burada temel amaç her zaman vatandaşın ilk tercihi olmaktır. Taksici esnafı olarak işleyişte bir eksiklik gördüğümüzde hızla durumu düzeltmek için adım atıyoruz. Aracında sigara içen, kısa mesafe diye yolcu almayan, güzergâh beğenmeyen ve konuşması bozuk şoförleri hemen bize bildirin. Biz gereğini yaparız” ifadelerini kullandı

“ARAÇ SAHİBİNE 6.141, YOLCULARA DA KİŞİ BAŞI 409 LİRA CEZA”

Hem vergi kaçırmaya hem de diğer insanların kazancına engel olan korsan taksiciler ile ilgili her zaman mücadele ettiklerini belirten Küçükçekmece Şoförler Odası Başkanı Mehmet Bekiroğlu ise yaptığı açıklamasında; “Korsan araç sahibine 6.141 lira ceza kesilirken araçtaki yolculara da kişi başı 409 lira para cezası uygulanıyor. Araç 2 ay bağlanırken daha sonra aynı suçtan yakalanması üzerine bu defa cezalar iki katına çıkıyor. Ancak bu cezalar ne kadar caydırıcı bunu tartışmak lazım. Vatandaşımıza burada büyük görev düşüyor. Haksız kazanca dur demek onların elinde. Talep olmazsa bir süre sonra kendilerinden yok olacaklardır” dedi.

Ekmeğini taksicilikten kazanan esnaf, son zamanlarda türeyen “korsan taksicilerden” oldukça dertli olduklarını belirtiyorlar.

“YASALARA UYMUYORLAR !”

Ticari taksi sahibi Halil Kovancı,“Para kazanmak için kimsenin kimseye engel olmaması lazım. Herkes ekmek parasının peşinde. Biz vergimizi veriyor tüm sorumlulukları üstleniyorsak; korsan taksiciler de yasal olarak çalışmak zorundalar. Yasalara uymuyorlar! Yasalara uymuyorlarsa yakalandıkları anda araçları bir ya da iki yıl kapatılsın” talebinde bulundu.

“KORSAN TAKSİLERE BİNMESİN”

Vatandaşı uyaran taksi şoförlüğü yapan Fatih Aydın, “Taksi kullanan vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyoruz. Bindikleri aracın T Plakası olup olmadığına dikkat etsinler. T Plakası olmayan, korsan taksilere binmesinler. Bu konunun hem taksici esnafına zararı var, hem de kendilerine. Çünkü korsan taksicilerle güvenlikle ilgili sorunlarda yaşayabilirler. Korsan taksileri gördükleri yerde şikayet etsinler” diye konuştu.

BELİRLİ BİR DURAKLARI YOK

Korsan taksicilere ait 100'den fazla taksi durağı olduğu iddia edilse de geliştirilen yeni sisteme göre, korsan taksiciler artık iletişimlerini telefonlardaki işletim sistemi üzerinde geliştirilen belirli uygulamalardan sağlıyorlar. Böylelikle durak masrafından da kaçınan korsan taksiciler talebe göre hareket ediyor. Sabit bir hat ve bu hatta bakan sorumlu bir kişi ise gelen talepleri, korsan taksicilere iletiyor. Bu süre içerisinde müşterilerini bekleyen korsan taksiciler ise vakitlerini belirli kahvehanelerde ya da börekçilerde geçiriyor.

KORSANLAR: KAYIT ALTINDA ÇALIŞABİLİRİZ

Korsan taksicilik durağı işleten kişiler ise kendilerine daha uygun bir çalışma zemini oluşturulmasını istiyor. İstanbul'daki taksilerin kentin ihtiyacını karşılamadığını söyleyen korsan taksi sahipleri, “Biz de kayıt altında ve denetime tabi olarak çalışmak istiyoruz. Yeni bir sistem oluşturulmalı ve plakalar şoförlere dağıtılmalı. Böylece korsan sorunu ortadan kalkar. Bu araçların çoğu Uber yasaklandığı için korsan çalışıyor. Vatandaşların biz tercih etmelerindeki sebep ise hem daha ucuz çalışıyoruz hem de kapris yapmıyoruz” diyor.

KORSAN MI SARI TAKSİ Mİ?

Vatandaşa sorduğumuz korsan taksi mi sarı taksi mi tercih ediyorsunuz sorusuna gelen cevaplardan bazıları şöyle oldu:

“Sarı taksi kısa mesafede sorun çıkarıyor. Korsanda bu sorun yok. Özellikle uzun mesafe yüzde 30'a kadar fiyat avantajı var. Sarı taksilerle ilgili gündeme gelen şiddet olayları beni korkuttu. Korsan taksi durağında uzun süre aynı kişi hizmet veriyor ve bu daha güvenli geliyor. Sarı taksilerin birçoğunda araç da şoför de bakımsız. Kirli ve sigara kokan araçlarla seyahat etmek istemiyorum.”

Gelen cevaplarda sarı taksi tercih edilmesinin sebebi ise, “Korsan taksiye karşıyım, haksız kazanç sağlamalarına destek olmam. Korsan taksiyi bir kere kullandım. Şoför yanında oturmak şart, üstelik çevirme olduğunda da 'polise yalan söyleme' baskısı var. Bu nedenle bir daha kullanmadım. Başımıza bir kaza gelse hakkımızı arayamıyoruz. Sarı taksilerde hem ölüm hem de kaza sigortamız var. Yani güvencemiz var.”

MÜŞTERİ SEÇEN TAKSİCİYE DENETİMLER ÇOĞALDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Zabıta Amirliği'nin birçok ilçede yaptığı uygulama sonucu vatandaşlar ile taksicilerin yaşadığı sorunlar tespit ediliyor. Yolcu seçen taksicilere cezai işlem uygulanıyor.

Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi