Kültür ve sanat etkinliklerinde uluslararası anlamda örnek belediyelerden biri olan Esenyurt Belediyesi, bu yıl da etkinliklere imza atıyor. 2. Uluslararası Esenyurt Halk Dansları Müzik ve Sanat Festivali, Rıfat Ilgaz Açık Hava Tiyatrosu’nda muhteşem bir törenle vatandaşlarla buluştu.

40 ülkeden 500 müzisyen, dansçı ve zanaatkârlar festivale katılırken, Bu yılki etkinlik Halk Ozanı Aşık Veysel’e adandı. 4 gün sürecek festival boyunca birçok ünlü şarkıcı ücretsiz konser verirken uluslararası halk oyunları ve müzisyen şovuyla da etkinlik doruğa ulaşacak.     

ESENYURTLULARIN İLGİSİ YOĞUN OLDU

Etkinliğe ev sahibi Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt dışında; Siyasi ilçe başkanları ve yönetimi, STK temsilcileri, muhtarlar, basın mensupları ve Esenyurtlular katılım gösterdi.

BOZKURT: ESENYURT BARIŞIN VE KARDEŞLİĞİN ŞEHRİ

Esenyurt’un barışın ve kardeşliğin şehri olduğunu belirten, Bozkurt, “Bugünlerde özellikle Esenyurt'la ilgili negatif bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Ama kim ne yaparsa yapsın biz asla kavga etmeyeceğiz. Asla birbirimizi ötekileştirmeyeceğiz. Kim hangi algıyı yaratmaya çalışırsa çalışsın biz Türkiye'nin, dünyanın her bir köşesinden gelen herkesle barış ve kardeşlik içinde yaşayacağız. Zira birlik beraberlik içinde yaşadığımızda bir anlamı var yaşamanın. Sanatla, zanaatla, edebiyatla ve kültürle bağımızı asla koparmayacağız. Her yıl, geleneksel olarak festivallerimiz devam edecek. Geçen sene yaptığımız festival, Esenyurt'ta büyük bir ilgiyle karşılandı. Bu yıl ikincisini yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu devam edecek.”dedi. 

“AŞIK VEYSEL ÇOĞRAFYAMIZIN EN DEĞERLİ ÜSTADI”

Bozkurt, festivali Âşık Veysel’in anısına düzenlediklerini söylerken, Esenyurtluların Türkiye'nin en gönlü zengin insanları olduğunu düşündüğünü de belirtti. Bozkurt, “Esenyurt, birbiriyle barış içinde yaşayanların kentidir. Umudun, barışın, kardeşliğin kentidir. Bütün ayrıştırma politikalarına rağmen biz böyle kalmaya devam edeceğiz. Festivalimiz bu yıl ayrıca coğrafyamızın değerli üstadı Âşık Veysel'in anısına düzenleniyor. Âşık Veysel, bizim coğrafyamızın en önemli insanlarından bir tanesi. Gönlü zengin, sevgi dolu birçok unutulmaz eseri ülkemize kazandırmış bir kişilik. Kendisini rahmetle anıyorum.” ifadelerini kullandı. 

BOZKURT’TA EŞLİK ETTİ

Festival ilk olarak 40 ülkeden katılan 500 müzisyen, dansçı ve zanaatkârların kortej yürüyüşüyle başladı. Rıfat Ilgaz Açık Hava Tiyatrosu’nda ünlü ozanın hayatını anlatan kısa film gösteriminin ardından uluslararası müzisyenlerden oluşan orkestra Âşık Veysel’in ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ türküsünü hep bir ağızdan seslendirdi. Gecede Bozkurt Türk halk dans grubunun halay gösterisine eşlik etti. Misafir grupların dans gösterileri ile devam eden gecede, Destanların Dansı grubunun sahnelediği muhteşem koreografiyle Esenyurtlular unutulmaz anlar yaşadı.

“DOSTLAR BİZİ HATIRLASIN”

UNESCO ve Türkiye tarafından 2023 yılının “Aşık Veysel Yılı’ olarak ilan edilmesi nedeniyle festival Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’na adandı. Aşık Veysel’in dizelerine atıfta bulunan ‘Dostlar bizi hatırlasın’ temasıyla festivalde barış ve kardeşlik mesajı verilecek.

BİRBİRİNDEN ÜNLÜ İSİMLER SAHNE ALIYOR

4 gün boyunca Esenyurtlular ücretsiz birbirinden ünlü şarkıcılara da ev sahipliği yapacak. Sırasıyla; Ceylan Ertem, Yeni Türkü ve Yüksek Sadakat sevilen şarkılarını söyleyecek. Festival 13 Ağustos’a kadar sürecek olan festivale katılan ülkelerede ödüller verilecek.

Belediyeden skandal; Melen Çayı'na kanalizasyon boşalttı Belediyeden skandal; Melen Çayı'na kanalizasyon boşalttı

DÜNYA EL SANATLARI ESENYURT’TA

Festivalde bu yıl farklı olarak birçok ülkenin geleneksel el sanatları ürünlerinin sergileneceği Uluslararası Zanaatkârlar Sokağı kuruldu. Bozkurt’un Esenkent Akbatı AVM bahçesinde açılışını gerçekleştirdiği zanaatkârlar sokağının açılışında renkli anlar yaşandı. Farklı ülkelerin dans gösterilerini sergilediği açılışın ardından Bozkurt ve ziyaretçiler stantları gezerek ürünleri inceledi. 27 ülkeye özgü el sanatının yanı sıra Anadolu kültürüne ait 32 farklı ilden el emeği ürünün sergileneceği stantlar, 4 gün boyunca 15.00 ile 23.00 saatleri arasında açık olacak. SERKAN HORUZ

Uluslararası festival program akışı;

11 Ağustos Cuma

20.00 Uluslararası Halk Dansları Toplulukları Gösterisi

22.00 ‘Ceylan Ertem’ Konseri

Yer: Esenkent Rıfat Ilgaz Açık Hava Tiyatrosu

12 Ağustos Cumartesi

17.00 Konser ‘Esenyurt Belediyesi THM Korosu’

20.00 Uluslararası Halk Dansları Toplulukları Gösterisi

22.00 ‘Yeni Türkü’ Konseri

Yer: Esenkent Rıfat Ilgaz Açık Hava Tiyatrosu

13 Ağustos Pazar 

20.00 Konuk Ülkeler Ödül Töreni

20.30 Uluslararası Halk Dansları Toplulukları Gösterisi

22.00 ‘Yüksek Sadakat’ Konseri

Yer: Esenkent Rıfat Ilgaz Açık Hava Tiyatrosu