Korona virüs ile mücadele kapsamında vatandaşların bağışıklıklarını güçlendirmesi için nasıl beslenmesi gerektiği konusunda ÇYDD üyelerinden Diyetisyen Tutku Tekir bilgilendirici bir metin paylaştı. 

''GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIKLA MÜCADELE DE ÖNEMLİ''

Global olarak mücadele verdiğimiz Covid-19 günlerinde, bilinmezliğin verdiği korkuyla kendimizi strese sokmak yerine sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenmemiz gerekmektedir diyen Diyetisyen Tutku Tekir, ''Güçlü bir bağışıklık sisteminin önemini hepimiz biliyoruz. Ancak sosyal medyadan ve çevrenizden edindiğiniz duyumlarda ki bilgi kirliliği ile nasıl besleneceğinizi şaşırmış olabilirsiniz. Öncelikle; bağışıklık sistemimiz kronik bir rahatsızlığımız olmadıkça metabolizmamıza uyumlu bir şekilde çalışır. Bize düşen görev doğal olarak işleyen bu sistematiği bozmadan desteklemektir. Doktor tavsiyesi olmadıkça bağışıklık sistemimize dışarıdan aldığımız ilaçlarla müdahale etmek, düzgün çalışan sistemimizin dengesini bozabilir. Kan değerlerinizde herhangi bir eksiklik yoksa ilaç takviyesi önerilmemektedir. Kaliteli ve düzenli uyumak,kas ve dolaşım sistemimizi dinç tutmak için evde spor yapmak ve bünyemizi yormayacak doğru besinler tüketmek bağışıklık sistemimizi korumaya yardımcı olacaktır'' dedi.
 

Peki doğru besinler nelerdir? 


Doğru beslenmenin en önemli unsurunun denge olduğundan bahseden Tekir, ''Vücudumuzun her türlü vitamin ve minarele ihtiyacı vardır. Kış aylarında  C vitamini deposu kivi, portakal,mandalina gibi meyvelere ve karnabahar, brokoli, yeşil biber, maydonoz gibi sebzelere kolay ulaşıp tüketebiliriz. C vitamini kadar D vitamini de bağışıklık sistemimiz için önemlidir. Birçoğumuzun evinden çıkmadığı ve D vitamini kaynağı olan güneş ışıklarından faydalanmadığı bu günlerde eksikliğimizi yumurta,süt,mantar gibi besinleri tüketerek desteklemeliyiz. Bu süreçte stres sebebiyle normalden daha fazla atıştırmalıklara yönelmiş olabiliriz. Cips, bisküvi gibi paketlenmiş sağlıksız gıdalar yerine besin değeri yüksek atıştırmalıklar tüketmeliyiz '' diyerek sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gerekenleri sıraladı:
Örneğin; 
•taze meyveler  •meyve ve tarçınla tatlandırabileceğiniz yoğurt
•kayısı gibi kuru meyveler
•kabak çekirdeği   •salatalık
•çiğ kuruyemişler. •beyaz leblebi 

Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: ''Hepimiz zor bir sınavdan geçiyoruz. Bu sınav bize bedenimiz, davranışlarımız, sağlığımız hakkında birçok şey öğretti. Bu dönemde kendimizi aklen ve bedenen yeni başlangıçlara hazırlayıp, konu hakkında bilinçlenip kendimizi motive etmek, yaşantımıza kaldığımız yerden devam etmemizi kolaylaştıracaktır.''

Editör: Haber Merkezi