Kazayı İBB Meclis gündemine taşıyan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’a hesap soran Sağlam, “Anılan iş cinayeti kim tarafından işlenmiştir? Hayatını kaybeden Ramazan Kartal adlı genç hangi tarihte işe başlamıştır? Görevi nedir? İş kazası esnasında fiilen yaptığı iş nedir? İş kazası hangi bölgede ve yerde, hangi tarih ve saatte meydana gelmiştir? İş kazasının meydana geldiği zaman görevli sorumlu iş güvenlik uzmanı kimdir? İş kazasının meydana geldiği yerde neden gerekli güvenlik önlemi alınmamıştır? İş kazası sonrasında açılan idari soruşturma var mıdır? Varsa idari soruşturma kim tarafından yapılmaktadır?” dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Haziran ayı toplantılarında İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:


Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:
Basına yansıyan haberlerden Albayrak-Şenbay-Öztaş ortaklığı tarafından yapılan Kartal–Kaynarca Metro inşaatında 5 Haziran günü yeni bir iş cinayeti işlendiği ve Askerden geldiği haftada işe giren 23 yaşındaki Ramazan Kartal adlı genç yurttaşımız hayatını kaybetmiştir.

Bilindiği üzere 21,7 Km’lik ve Türkiye’nin en pahalı Metrosu olan (açılış tarihi itibariyle 3,1 milyar lira; Km’si 142 milyon liraya mal olduğu açıklanmıştı) Kartal–Kadıköy Metrosu Ağustos 2012 tarihinde hizmete açılmış; hattın Kaynarca’ya kadar uzatılacağı, Kartal–Kaynarca kısmının 4,5 KM olduğu Yakacık (Kurfalı), Pendik ve Kaynarca (Tavşantepe) isimli 3 istasyon planlandığı aradan yaklaşık 3 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen henüz tamamlanarak açılamadığı ise başka bir gerçektir.

Bu kapsamda;
1. Anılan iş cinayeti kim tarafından işlenmiştir? Hayatını kaybeden Ramazan Kartal adlı genç hangi tarihte işe başlamıştır? Görevi nedir? İş kazası esnasında fiilen yaptığı iş nedir?

2. İş kazası hangi bölgede ve yerde, hangi tarih ve saatte meydana gelmiştir?
3. İş kazasının meydana geldiği zaman görevli sorumlu iş güvenlik uzmanı kimdir?
4. İş kazasının meydana geldiği yerde neden gerekli güvenlik önlemi alınmamıştır?
5. İş kazası sonrasında açılan idari soruşturma var mıdır? Varsa idari soruşturma kim tarafından yapılmaktadır? Sonucunda düzenlenen raporun tarih ve sayısı ile sonucu nedir? Rapor üzerine yağılan işlemler ve ayrıntıları nedir? (Raporun bir örneğinin eklenmesi)
6. İş kazası sonrasında açılan adli soruşturma var mıdır? Varsa adli soruşturma numarası ve mercii hangisidir?
7. Belirlenen hatta bugüne kadar meydana gelen başka iş cinayeti var mıdır? Varsa tarihi ve sonuçları nedir? Her bir kaza sonrası yapılan idari ve adli işlemler nelerdir? Sonuçları ve ayrıntısı nedir?
8. Anılan hatta bugün itibariyle yapılan iş miktarı nedir? Kalan iş miktarı nedir?
9. Anılan hattın imalatı için en son düzenlenen hak ediş tarihi nedir? En son hak edişe göre toplam yapılan ödeme nedir? En son hak ediş tutarı nedir?
10. İşin öngörülen bitiş tarihi ve hattın hizmete alınış tarihi nedir?
(Kent Yaşam)
Editör: Haber Merkezi