Çatalca Belediyesi’nin son meclisinde kaçak yapılar gündeme geldi. Bu konu hakkında ne söyleyeceksiniz?

Çatalca’da 30 yıldır imar planıyla ilgili sıkıntı var ve bir türlü çözülemiyor. Çatalca’nın yapısının; İstanbul’un dörtte biri oluşturması ve tarım, hayvancılık ile orman alanlarının yoğun olması nedeniyle imar sorunu bir türlü çözüme ulaştırılamadı. Çatalca imarsız bir kent havasında. Yaptığımız incelemeler sonucunda ilçede 15 binin üzerinde kaçak yapı olduğunu tespit ettik. Ayrıca bu sayı imar affına giren binaları kapsamıyor. İnsanlar belediyeye uğrayarak, görüşerek binlerce bina yaptı. Bu da Çatalca’nın demografik yapısını bozuyor. Çatalca biraz daha kırsal olduğu için denetimden uzak, kimin ne yaptığını tespit edilemiyor. İlçeye birçok tarikat müritlerinin gelip yerleştiğini duyuyoruz. En son İsmailağa Cemaati Gökçeali Mahallesi’nde bir bölgeyi dini tesis alanı ilan ettiler. Bir kaçak bina yapmaya başladılar. Bina için ‘Mescit yapıyoruz.’ diyerek insanların dini duygularıyla oynamaya başladılar. Biz ‘Burası kaçak bir bina, buranın mescit olarak kullanılma şansı da yok’ diyoruz. Mesele birileriyle hesaplaşma diye düşünüyoruz. Konu, meclis gündemine gelince düşüncelerimizin doğru olduğu ortaya çıktı.

“BELEDİYE BAŞKANI ÜNER ÇANAK TUTUYOR”

Belediyeye ‘1200 metrekarelik alanı dini tesis yapıp devlete bağışlayacağız’ diye başvurdular ama bunun arkasında 6-7 dönümlük bir alanı imara açıyorsunuz. Yani tarikat planlı bir şekilde yerleşiyor, Belediye Başkanı Mesut Üner de çanak tutuyor. Başkan seçimden önce ‘Atatürkçü, laik, demokratik bir çizgideyim’ diye bir sloganla çıktı. Bir taraftan bu kesimi memnun etmek istiyor diğer taraftan tarikatlara kucak açıyor, ‘Destek vereceğiz.’ diyor. Belediye meclisinde bize ‘Bunu büyükşehirde de engelleyebilirsiniz.” diyor.  İBB meclisinde AKP’nin çoğunlukta olduğunu bildiği için böyle söylüyor.  Sonuç olarak Çatalca’da kaçak bina yok denetimli bina var. Herkesin gözü önünde yapılıyor.

Çatalca Belediyesi’nin hizmetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mesut Üner’in Çatalca’da yaptığı bir proje yok. Projelerin tamamı TOKİ ve devlet tarafından yapılıyor. Havuzlar, yüzme alanları, piknik alanları hepsi belediye dışında yapılıyor. Örnek olarak rahmetli Cem Kara döneminde yapılan Yaşam Vadisi vardı, tüm çalışmalar Kara döneminde yapılmasına rağmen Üner, ‘Ben yaptım.’ dedi. Oranın tamiratını CHP yaptı, onlar sadece onun üst yapısını şekillendirdi.

“ÇATALCA’NIN MİLLET BAHÇESİNE İHTİYACI YOK”

Bizim tarihi Çatalca Stadı’mız yıkıldı. AKP hükümetinin Türkiye genelinde yaptığı gibi stadı yıkarak millet bahçesi yapılıyor. Yıkılan stadın altında bir orman arsası var biz de kiralanmasıyla ilgili olumlu oy kullandık, millet bahçesini buraya yapın dedik. Çatalca’nın her yeri mesire alanı, millet bahçesine gerek yok. Stat başka bir mahalleye taşındı bu da sıkıntı. Stat tarihi özelliğinden dolayı korunmalıydı

“TOKİ BU İŞİ BEDAVAYA YAPMAZ”

Millet bahçesiyle ilgili yapmış oldukları harcama sıkıntı veriyor. Üner, harcamayla ilgili ‘Bir kuruş harcamadan TOKİ’ye yaptırıyoruz.’ diyor. Belediyeyi AKP geçici olarak aldı, biz belediyeye aldığımızda bu fatura bizim önümüze gelecek. TOKİ bu işi bedavaya yapmaz. 

       

“TOPBAŞ DÖNEMİNDE BİR TANE HİZMET ALAMADIK”

İBB’nin Çatalca’ya yönelik yatırımları var mı? Varsa neler?

Bizim bölgemiz tarım ve hayvancılıkla geçinen bir bölge, bu bağlamda İBB tarafından tarımla uğraşan vatandaşlara dönemsel sebze ve meyve fideleri dağıtıldı.  Düşünün o fideyi, yemi alamıyor insanlar. İBB’nin vermiş olduğu katkı bir damla su gibi bile olsa insanları mutlu etti. Ayrıca Çatalca’da çiçek üretimi de yapılıyor. İstanbul’un parklarında gördüğünüz çiçekleri Çatalca ve Silivri’deki köylü emekçilerimiz yapıyor. İBB bununla ilgili de destek veriyor. Çatalca önceki dönmelerde İBB nezdinde hep kenarda kalmıştı. Rahmetli Kadir Topbaş döneminde bir tane hizmet alamadık. Şimdi öyle değil. Hatta Sayın İmamoğlu AKP’li ve MHP’li belediyelere çok daha fazla önem veriyor.

“İMAMOĞLU BİRÇOK HİZMETTE ÖNAYAK OLDU”

İBB’nin Çatalca’da yeni yapmakta olduğu İSKİ binası var. Sayın İmamoğlu birçok hizmette önayak oldu. İSMEK binamız vardı, Mesut Üner seçildikten sonra ‘O bina bana lazım.’ diyerek orayı aldı. İBB’nin İSMEK binasını yeniden yapmak için bir çalışması olacak. Bunun dışında kütüphane istiyoruz, bu hizmetleri de İBB’den alacağımıza dair sinyalleri de aldık.

“SAYIN ÜNER BEKLEDİĞİMİZ NOKTAYA BİR TÜRLÜ GELMİYOR”

Çatalca Belediyesi Çanakça Mahallesi’nde 350 dönümlük köylünün malı olan alanı bir Lübnanlıya kiraya erdi. Bunun gibi sıkıntılar oldu. Çatalca merasıyla, hazine arazisiyle çok yoğun bir bölge. Çatalca’daki bütün köylünün elindeki mallar ilçe belediyesinin eline geçti, ilçe belediyesi de onları yandaşa vermeye devam ediyor. Mecliste önerge de verdik ama tatminkar bir cevap alamadık. Belediye meclisinde Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu olduğu için her şeyi istedikleri gibi geçirebiliyorlar. Üner, belediye başkanlığına aday olmadan önce ‘Her köy malını kendi kullanacak’ diye sözler verdi ama şu an halkın elindekileri yandaş aldı kullanıyor.  Sayın Üner, beklediğimiz noktaya bir türlü gelmiyor.

Seçimi neden kaybettiniz?

O bir trafik kazası, bizim de hatalarımız oldu. Kendimizi özeleştiriye çekmemiz lazım. Seçimi kaybetmemiz tek bir nedene bağlanamaz, birçok neden üst üste geldi. KİPTAŞ’a getirilen insanlar oldu, Kuzey Marmara Otoyolu’na gelen personel bizim bölgede oy kullandı. Bunun dışında belediyede çalışan arkadaşlarımız taktiksel hata yaptılar. O hataları bir daha yapmayacağız, Çatalca’yı da Türkiye’yi de alacağız.

“ÇATALCALI MESUT BEY’DE ARADIĞINI BULAMADI”

Biz insanları dinliyoruz, örgütle sürekli diyalog içerisindeyiz. Biz seçimi her halükarda alacağımızı düşünüyoruz. Son zamanlarda bölgeyle ilgili gelen milletvekillerimiz ile birlikte sorunları çözmeye çalışıyoruz. Sayın İl Başkanımız Kaftancıoğlu da ‘Şu an seçim olsa Çatalca’yı alırız.’ dedi. Canan başkanı mahcup etmeyeceğiz, uzak arayla alacağız. Çatalcalı önceki seçimde verdiği oydan bin pişman. Bizim kadrolarımız belediyeyi yöneten kadrolardan iyi.  Bizim bir önceki dönemde belediye başkanımızın yapamadıklarını Mesut Bey’de buldular, o sıcaklığı gördüler. Süreç öyle bir yere geldi o sıcaklığın doğru olmadığı ortaya çıktı. Çatalcalı Mesut Bey’de aradığını bulamadı.

“AKP’NİN GENİNDE BU YOK”

Eğer bir belediye başkanı çok kısa sürede eleştirilmeye başlandıysa demek ki başarısızdır. Mesut Bey eleştirilerin ötesinde güven kaybetmeye başladı. Sayın başkan son mitinginde 10. Yıl Marşı’yla, Atatürk söylemleriyle gezdi. Şimdi birlikte yol yürüdüğü insanlarla kavga etmeye başladı. Çünkü doku uymuyor. AKP’nin geninde bu yok.

Olası yerel seçimlerde belediye başkanı adayı olacak mısınız?

Onu söylemek için çok erken ama bir siyasetçinin elbette hedefi olacak.  Bununla ilgili örgüt karar verecektir, örgütten böyle teveccühler var ama daha önümüzde genel seçimler var. Bu ülkeyi AKP’nin elinde bir alalım önce. Önümüzdeki süreçte de Çatalca’da bu sıkıntılı durumların atlatılması için ellimizden geleni yapacağız, vatandaşlarımız rahat olsun. SENAY GÜNCAVAR - İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM


 

Editör: Haber Merkezi