CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat,  TBMM’nin denetim yöntemlerinden olan yazılı soru önergelerine pek çok kurumun hesap vermekten kaçındığı belirtirken bu yaklaşım artarak devam ettiğini ifade etti. Karabat, kimi bakanlıkların Milletvekillerinin yönelttiği yazılı soru önergelerine tek bir yanıt dahi vermezken kimi bakanlıkların da soruları geçiştirdiklerini belirterek yaşanan durumu eleştirdi.

KARABAT: BU YÖNETİM SİSTEMİNİN UCUBELİKLERİ BİTMEK BİLMİYOR

Karabat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetiminde bulunan Varlık Fonu’na ilişkin geçtiğimiz Şubat ayında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yönelttiği yazılı soru önergesine yine cevap verilmedi. Daha önce de Cumhurbaşkanlığı uçaklarına dair önergeye de yanıt alamadıklarını ifade eden Karabat, “Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, Aile ve Çalışma Bakanlığı’nı işaret ederek önergemizi cevaplamadı.” dedi.  Pek çok önergelerinin yanıtsız kaldığını ya da kendi sorumluluk alanlarında olmadığını savunarak reddettiklerini ifade eden Karabat: “Bu yönetim sisteminin ucubelikleri bitmek bilmiyor. Cumhurbaşkanlığı kendi yönettiği kurumla ilgili sorduğumuz sorulara cevap vermiyor. Kimi zaman da sorduğumuz soruları ‘Başka bakanlıkların uhdesindedir.’ diye geri çeviriyor. Akıl alır gibi değil! Yönettiğiniz kuruma dair cevap vermekten kaçınmak Meclis iradesini tanımamaktır!” dedi.

“İSF’NİN NAKİT VARLIKLARINDAKİ ERİME 40 MİLYAR TL’YE DAYANDI”

Bu anlayışın denetimden kaçmanın bir aracı haline getirildiğini belirten Karabat, “Cumhurbaşkanlığı yönetimindeki İşsizlik Sigortası Fonu adeta denetimden kaçırılıyor.” diyerek milletvekilleri denetim yetkisinin fiilen etkisiz hale getirildiğini savundu. İşsizlik Sigortası Fonu’nun (İSF) amacı dışında kullanıldığını savunan Karabat, “Bu anlayışın sonucu olarak da Fon’daki birikimlerin hızla erimeye başladığı görülüyor. İSF’nin nakit varlığı 2020 Nisan ayından bu yana kapanan işyerleri, kısa çalışma ödeneği, nakdi destek ödemeleri ile birlikte 35,5 milyar TL azalmıştır. Salgın sürecinde alınan kararlarla ödeme yükümlülükleri artan, aynı zamanda kamu bankalarına da kaynak aktarımında kullanılan İSF’nin nakit varlıklarındaki erime 40 milyar TL’ye dayanmıştır.” dedi. KENT YAŞAM

“BİR KURUŞUN BİLE PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Bütün bu erimeye rağmen denetleme adına yapıla girişimlerin fiilen engellenmesi kamu adına kendilerini kaygılandırdığını ifade eden Karabat, “İstedikleri kadar kaçsınlar vatandaş adına bir kuruşun bile peşini bırakmayacağız.” dedi. 

                                                                                                                                                           

Karabat’ın Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlığa yönelttiği sorular şöyle:

Editör: Haber Merkezi