Yerel seçimle birlikte mahalle statüsüne geçen Sarıyer’in 8 köyünün muhtarı, yaşam alanlarının sorunlarının çözümü için girişimde bulunurken, İSKİ tarafından atıksu tesisi kurulmak istenilen Gümüşdere’nin kaliteli tarım topraklarını da kurtarmaya çalışıyor.

 

MUHTARLAR SİYASİ PARTİLERİ ZİYARET ETTİ

Gümüşdere, Zekeriyaköy, Uskumruköy, Kısırkaya, Kilyos, Rumelifeneri, Garipçe ve Demirciköy’den özellikle sorun yaşayan Gümüşdere, Zekeriyaköy, Uskumruköy, Kısırkaya ve Kilyos’un muhtarları Sarıyer Belediye Meclisi’nde CHP ve AK Parti gruplarını ziyaret edip, sorun ve taleplerini içeren bir mektup  verdiler.

Gümüşddere Muhtarı Abdullah Gündoğdu, Uskumruköy Muhtarı Halil Özkaya, Zekeriyaköy Muhtarı Semra Özkaya ve Kilyos Muhtarı Tugut Serdarlı’dan oluşan grup, AK Parti ve CHP’li meclis üyelerine verdikleri mektubun içeriği ile ilgili bilgilendirme yaparak, İSKİ atıksu tesisi, altyapı eksikliği, imar durumu, yol ve su şebekesi ile 3. köprü bağlantı yollarından kaynaklanan olumsuzluklarla ilgili düşüncelerini belirtip, sorunlarına çözüm getirilmesini istediler.

SORUNLARINI YAZILI VE SÖZLÜ AKTARDILAR

 

Köy muhtarları tarafından verilen ve Sarıyer Belediye Meclis Başkanlığı’na hitaben yazılan 7 maddelik mektupta yere alan  taleplerden bazıları şu şekilde ifade edildi:

“Halk sağlığını yakından ilgilendiren ve tehdit eden, daha öncede belediyemize takdim edilen raporlarda da görüldüğü üzere, fosseptiklerden derelere akan suların oluşturduğu ciddi riskler, altyapı sorunları, derelerin ıslah edilmesi ve bütün problemlerin temel kaynağı olan arıtma tesisi ihtiyacının, bölgenin hassasiyetleri de dikkate alınarak çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Uskumruköy Halı Saha açılışında yöre halkına vermiş olduğu 2. tünel çalışmalarının bir an önce başlatılması, yakın gelecekte faaliyete geçecek olan 3. köprü yolunun bölgede oluşturacağı yoğun araç trafiğine çözüm olacağını düşünmekteyiz. Bu nedenle 2. tünel çalışmalarının hızlandırılması hem bölgemiz hem de Sarıyer ilçesi için büyük önem arz etmektedir.,

3. köprü çalışmaları nedeniyle bölgemizdeki yolların fevkalade bozulduğu, birçoğunda ışıklandırma aydınlatılması yoktur veya yetersizdir. Yol çizgilerinin de olmayışı trafik seyrini olumsuz etkilemekte, kış aylarında buzlanma ve yağmur nedeniyle hafriyat kamyonlarının yollara döktüğü çamurların trafik açısından büyük tehlike yarattığı ve birçok kaza meydana geldiği bilinmektedir. Ayrıca Zekeriyaköy’den başlayıp bütün köylerin ortak kullandığı 1. Cadde’nin genişletilmemiş olması bu sorunların çözülmemesi halinde ileride telafisi olmayan can ve mal kayıplarına sebebiyet vereceği endişesini taşımaktayız. Bu yolun bir an önce genişletilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır. Bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekmektedir.”

 

“GÜMÜŞDERE’YE ATIKSU TESİSİ İSTEMİYORUZ”

Muhtarlar, Gümüşdere’de İSKİ tarafından yapılması planlanan ancak 30 Mart 2014’teki yerel seçim öncesi köy halkı tarafından gösterilen tepki ve açılan davalar nedeniyle ertelenen atıksu arıtma tesisinin de başka yere kaydırılmasını istediler. Gümüşdere Muhtarı Abdullah Gündoğdu, “Köyümüzde organik tarım yapılıyor. Birinci derece koruma kararı bulunan topraklarımız için tarım yapılamaz raporu verildi. Burada üretilen sebze, meyve, süt ve süt ürünleri başta Sarıyer olmak üzere birçok ilçemizde satılıyor. Buraya atıksu tesisi yapılması doğa katliamından başka bir şey olmaz” dedi.

ATIKSU TESİSİ İÇİN İBB BÜTÇESİNDEN MİLYONLARCA LİRA ÖDENEK AYRILDI

 

Köy muhtarlarının grup odalarında dile getirdikleri sorunları ve verdikleri mektubun içeriği ile ilgili meclis toplantısında konuşan CHP Grup Başkanvekili Gökan Zeybek ise, İSKİ’nin Gümüşdere’de yapacağı atıksu tesisi için İBB’nin 2015 yılı bütçesinden ödenek ayrıldığını ve 2018 yılında tamamlanmasının plandığını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Çelik ise yapılacak atıksu tesisinin doğa dostu olacağını ve yer altına yapılıp, üst kısmının yeşillendirileceğini belirtti.

(Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)







 

Editör: Haber Merkezi