Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı siyasi partilerin 2021 yılı sonundaki üye sayılarını açıkladı.  3 Ocak 2022 itibarıyla faaliyette olan 120 siyasi partinin 91'inde toplam 14 milyon 777 bin 588 üye yer alıyor. 29 siyasi partinin ise üye kaydı bulunmuyor.  AK Parti 11 milyon 64 bin 747, CHP 1 milyon 312 bin 891, İYİ Parti 512 bin 543, MHP   476 bin 869, Demokrat Parti 403 bin 758, Saadet Partisi 271 bin 456 üye ile en çok üyesi bulunan partiler olarak sıralanıyor. Bunları 100 binli rakamlarda Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi takip ediyor.

“AK PARTİ DEĞERLENDİRMEYE DAHİL DEĞİL”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın üye sayılarının güncel durumunu internet sitesinde açıklamasının ardından, Demokrasi ve Atılım Partisi Küçükçekmece İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Turan Veziroğlu Kent Yaşam’a değerlendirmede bulundu. Veziroğlu “ 3 Ocak’ta siyasi partilerin 2021 yılı sonu itibariyle üye sayıları açıklandı. Ülke siyasetine uzun yıllar damga vurmuş geleneği olan partiler ile son yılların popüler partileri 200 bin üye sayısını geçebilmiş görünüyorlar. 1 yaklaşık 20 yıldır devletin her türlü argümanını kullanan devlet kapısında iş ihtiyacı olanın üye olmayı zorunlu hissettiği AK Parti’nin rekor sayısındaki üyelerini değerlendirmeye dahil etmek istemiyorum. Bu toplum içinde yaşıyoruz ve üye yapma şekilleri herkesçe malum. Demokrat Parti’nin üyeleri ise mazideki kayıtlara dayanıyor diye düşünüyorum. Ya yüksek yaş ortalaması olan Demirel ve Özal sevgisi ile kayıt sildirmemiş seçmenler ya da üye olduğunu unutmuş seçmenler ağırlıklı.

“ÜYE SAYISININ 10 KATI OY ALIYORLAR”

Cumhuriyet ile yaşıt olan CHP’nin 1 milyonu aşan üye sayısı var. Milliyetçi geleneği temsil eden partiler MHP 476 bin 869, İYİ Parti 47 bin, BBP 80 bin 193, Zafer Partisi 109 kayıtlı üyeye sahip. Toplam 1 milyon 69 bin 714 üye oluyor.  İkisi seçime girdi ve toplam 10.555. 233 oy aldılar. Rakamlara baktığımızda partiler ortalama olarak üye sayılarının 10 katı kadar oy oranına sahipler.   102 bin 896 üye ile DEVA Partisinin 1 milyondan fazla kişinin oyunu alacağını rakamsal olarak görüyoruz. Anketlerde partimizi ortalama yüzde 3 civarında gösteren anket şirketlerinin ısmarlama oranları gerçeği yansıtmamaktadır. En iyi anket ve istatistik seçimlerdir. 2023’de yapılacak seçimlerde 54 milyon civarında seçmenin sandığa gideceğini öngörürsek partimiz bugün için en az % 5,4 oy oranına ulaşmış bulunmaktadır. Seçim görmemiş en büyük parti DEVA Partisi’dir.

“DEVA KÖKLÜ PARTİLERE FARK ATTI”

Henüz seçime girmemiş olsa dahi yerel seçimlerden önce kurulmuş olan Yeniden Refah Partisi 165 418 üyeye sahip. Yeni kurulan partiler Gelecek, Memleket, Zafer,  Türkiye Değişim Partisi;   hatta DSP, BBP ve HDP gibi köklü geleneği olan partilerin hiçbirisi 100 bin üye barajını aşamamaktadır. Deva Partisi tamamına açık ara fark atmaktadır.

“RAKAMLARI AYARLAMA ENSTİTÜSÜ - TÜİK ”

DEVA Partisi’nin ve Ali Babacan’ın öneminin 2022’nin ilk çeyreğinde yaşanacak daralma ile daha da iyi anlaşılacağını iddia eden Veziroğlu “ Türkiye ‘kronik yüksek enflasyon’  dönemine giriyor. Genel Başkanımız tarafından adeta  ‘Rakamları Ayarlama Enstitüsü-  TÜİK’ diye tanımlanan Türkiye İstatistik Kurumu; enflasyon rakamlarını ne kadar gerçek dışı açıklarsa açıklasın, bağımsız kuruluşlara göre masal anlattıkları ortaya çıkıyor. Üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki yüzde 4’lük farkla cumhuriyet tarihinin rekoru oldu.  

“EN AKILLICA PLAN, ‘ BABACAN PLANI’ OLACAKTIR.”

Plan yapıyorlar, hedef açıklıyorlar.  Hedef olarak önümüze koydukları her şey allak bullak oldu. Bu hükümetin yapacağı en akıllıca plan, ‘Babacan Planı’ olacaktır.  Sayın Ali Babacan’a ekonominin dümenini teslim etmek olur. Bu hükümet karayı gördüğünü sanıyor ama görünen çarpmak üzere olduğumuz kayadan başka bir şey değil. Milletimiz ise dibe batmak üzere olan ekonomiyi sağ salim karaya ulaştıracak tek liderin Babacan olduğu görüşünde. Rekor oranda artan üye sayımız buna işaret ediyor. Damla damla yayılmaya devam ediyoruz, hızla büyüyoruz” diye konuştu.

GELECEK VE HDP’Yİ KATLADI

Büyük Birlik Partisi’nin 80 bin 193, HDP'nin 41 bin 742, Demokratik Sol Parti’nin 30 bin 681 üyesi bulunuyor. Gelecek Partisi’nin 45 bin 682, Memleket Partisi’nin 17 bin 884, Türkiye Değişim Partisi’nin 7 bin 521, Zafer Partisi’nin 109 üyesi bulunuyor. TAYFUN ERCAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi