Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Mart’ta resmi olarak tarihini açıklayacağı 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Genel Seçimleri için kısa bir süre kaldı. Türkiye 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem felaketleri sonrasında tarihinin belki de en kritik seçimlerine doğru ilerliyor.

‘REJİM’ İÇİN TAMAM MI, DEVAM MI SEÇİMİ
14 Mayıs seçimleri, uygulanmaya başladığından bu yana tartışma konularının en başında gelen yönetim sistemi için bir dönüm noktası olabilir. 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi Referandumu ile yürürlüğe giren bu yeni yönetim sistemi, Millet İttifakı’nın göreve gelmesiyle birlikte tek bir dönem egemen olup kaldırılan bir sistem olarak tarihteki yerini alabilir.

KARAMOLLAOĞLU: ADAYIMIZ KEMAL KILIÇDAROĞLU
Saadet Partisi Temel Karamollaoğlu'nun yaptığı açıklama şu şekilde: 
Elbette içinde bulunduğumuz günler acılı günler. On binlerce kardeşimiz hayata veda etti, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Bugün burada bir araya gelmemizin sebebini biliyorsunuz. Kemal Kılıçdaroğlu adayımız. Bu görevin hayırlı olmasını diliyorum. Kendisine başarılar temennisinde bulunuyorum.

KILIÇDAROĞLU: İSTİŞARE VE UZLAŞIYLA YÖNETECEĞİZ
Kılıçdaroğlu, aday olarak açıklandıktan sonra Saadet Partisi Genel Merkezi önünde toplananlara hitaben konuşma yaptı.
Partilerin genel başkanlarına teşekkür eden Kılıçdaroğlu, Yunus Emre'nin "Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz" sözlerini hatırlattı, bu sözden aldıkları ilhamla Türkiye'nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Bu sofra Halil İbrahim Sofrası'dır. Halil İbrahim Sofrası, komşusu açken tok yatmamaktır, Halil İbrahim Sofrası tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Halil İbrahim Sofrası, zulmün sona ermesi, hakkın, hukukun ve adaletin hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye'yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah'ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye'yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası üzerinde de mutabık kalmış bulunuyoruz, 11 madde... Az önce içeride sonuçlandı ve onu basın mensuplarıyla paylaşacağız. Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde Millet İttifakı'na dahil diğer partilerimizin sayın genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. Şunu da belirtmek isterim, Millet İttifakı'nın kapısı, ortak Türkiye hayalimizi paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz."

CHP GENEL MERKEZİ’NDE VATANDAŞLARA SESLENDİ
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı ilan edildikten sonra partisinin genel merkezine geçti. Kılıçdaroğlu, burada eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte parti önüne gelen vatandaşlara seslendi. Bir adaydan öte bir değişimin temsilcisi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
"Sayın İmamoğlu ve Sayın Yavaş ile bir yola çıktık. Güzel bir gecedeyiz. Huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bir adaydan öte bir değişimin temsilcisi olarak karşınızdayım. Ben ve ittifakımız bu ülkeyi akılla, erdemle, liyakatle yönetmeye adayız. Bir seçimi kazanmaktan fazlasına adayım. Gönülleri kazanmaya, korkuları aşmaya, küskünleri barıştırmaya adayım. Sadece ben değil, oy vermeye gidecek olan herkes bu ülkeyi hak ettiği yaşam için değiştirmeye Aday. Ben uzun bir yolculuktan geldim. Heybemi bu güzel insanların öyküleriyle doldurdum. Şimdi onlarla birlikte adayım. Bize kader dedikleri bu nizamı değiştirmek istiyoruz. Çaldıkları 418 milyar doları isteyen herkes aday. Sadece bana oy vermeyeceksiniz; kendiniz, sevdikleriniz ve geleceğiniz için oy vereceksiniz. Bu topyekun bir değişimin başlangıcı. Hak ettiğimiz düzeni yeniden kuracağız. Aday ben değilim, aday hepimiziz. Sevgili halkım, eyvallah, başlıyoruz."

MİLLET İTTİFAKI’NIN BÜYÜK SINAVI
“Altılı Masa” olarak başlayan daha sonra “Millet İttifakı” adıyla yoluna devam eden muhalefet bloğu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki adaylık anlaşmazlığıyla ayrılık noktasına geldi.

Uzun süre muhalefet etmesinin ardından 3 Mart Cuma günü çok sert açıklamalara imza atarak, çok güçlü bir şekilde Altılı Masa’dan ayrılıp başka bir alternatifle yola devam etme mesajı veren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hafta sonundaki yoğun siyasi diplomasi trafiğinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı görevleri için önerilmesiyle şu an için masaya geri dönmüş görünüyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Merkezi’ne gelerek Genel Başkan Meral Akşener’le görüşüp yeniden diyalog ortamına dönülmesinde rol oynadılar.

Millet İttifakı içinde bulunan Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti genel başkanları da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak.

Yıllar önce Refah Partisi içinde verilen kareyle bugün aynı tablonun ortaya çıkması siyasi tarihin ikonik tesadüfleri arasına girdi

KILIÇDAROĞLU İSTİFASINI DUYURDU
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında kısa bir konuşma yaparak istifasını açıkladı. 
Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı içindeki diğer genel başkanların hepsi için ayrı ayrı övgüler sunarak, tüm genel başkanları yol arkadaşları olarak gösterdi.
Kılıçdaroğlu, “Büyük lokma yiyeceğiz ama büyük laf etmeyeceğiz. Öleceksek bu vatana olan aşkımızdan öleceğiz. Bir gün başardık diyeceğiz. Hakkınızı helal edin dostlarım hadi bismillah.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

AKŞENER’İN GÖREVİ REDDEDECEĞİ İDDİA EDİLDİ
Muhalefet kanadını yakından takip eden gazeteci Özlem Gürses, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yarın bir televizyon canlı yayınında Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevini kabul etmeyeceğini söyleyeceğini iddia etti. 
Ayrıca Akşener’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadınlarla Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’e çıkacak. Fazıl Anıl Kılıçlı-KENT YAŞAM
 

Editör: Editör Yazar