Yaklaşık olarak 10 familyada 4000 çeşit yaprak biti bilinmekte ve bunların yaklaşık 250 çeşidi zararlı boyutta. Bahçelerde olduğu kadar tarım alanları ve orman sahaları içinde de bit bulunuyor. Zararlı olan bitlerin içerisindeki virüsler ise tehlike saçıyor. Çoğu uzmanlara göre yaprak biti birçok tehlikeli virüsün bitkilerde yayılmasına olanak sağlıyor.

YAPRAK BİTLERİ NEDİR ?

Yaprak bitleri (Phylloxera), üzüm asmalarının yapraklarında ve köklerinde parazit olarak yaşayan küçük böceklerdir. Bu böcekler, üzüm bağlarında ve üzüm üretiminde ciddi zararlara neden olabilen önemli bir hastalık olarak kabul edilir. Yaprak bitleri, özellikle kökleri etkileyerek bitkinin besin alımını engeller ve zamanla asmaların zayıflamasına ve ölmesine yol açabilir.

Çekmeköy Belediyesi işkence gören köpeğe yuva oldu Çekmeköy Belediyesi işkence gören köpeğe yuva oldu

YAPRAK BİTİYLE NASIL MÜCADELE EDİLİR ?

Kimyasal mücadele yönteminde ilaçlı tedavi olarak biliniyor. Virüslü bir bit varsa kimyasal mücadele yapılmalıdır. Bir diğer önlemlerden biri ise kültürel önlemlerdir. Fidelerin sağlıklı olması, havalandırma açıklıkları bulaşma adına kapatılması gerekiyor. Sarı yapışkan tuzaklar ise bitleri önlemekte etkili bir yöntem.

YAPRAK BİTİNİN İNSANA ZARARI VAR MI?

İnsanlarda alerjik reaksiyonlara zaman zaman neden olabilen yaprak biti giyim eşyalarına da ulaşabilir. Belirtileri; kızarıklık ve kaşıntı. Astım ve bronşiti olanlar yaprak bitlerinden uzak durması gerekir, yoksa ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ölüm vakaları yaprak bitinde nadirdir.