Geçtiğimiz yıllarda Maltepe Etkinlik Alanı’nda yapılan Kars-Ardahan-Iğdır Tanıtım Günleri, bu yıl yörenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının girişimi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Yenikapı’ya taşındı.

Kars, Ardahan ve Iğdır'ın kültürel ve sosyal dokusunu yansıtan Memleket Buluşması, her yıl binlerce kişiyi bir araya getiriyor. Bu yılki buluşma, önceki yıllara nazaran daha geniş katılımlı ve renkli geçti. Yenikapı Meydanı, coşkulu kalabalığı ağırlarken, yöresel lezzetlerin ve kültürel etkinliklerin sergilendiği bir festival alanına dönüştü.

KATILIMCILAR KENDİLERİNİ SERHAT İLLERİNDE HİSSEDİYOR

Etkinlikte, Kars, Ardahan ve Iğdır'ın yöresel lezzetlerini tanıtan stantlar kuruldu. Peynir çeşitleri, kete, çörek gibi yöresel tatlar, ziyaretçilere sunulurken, yöresel el sanatları da sergilendi. Halı dokuma, bakır işlemeciliği gibi geleneksel el sanatları, ustalar tarafından ilgiyle takip edildi.

Memleket Buluşması'nda, halk oyunları ekipleri de unutulmadı. Kars, Ardahan ve Iğdır'a özgü halk oyunları, izleyicilere renkli ve coşkulu anlar yaşattı. Horonun ve halayın ritmiyle, katılımcılar yöresel dansların tadını çıkardılar.

Ayrıca, etkinlik kapsamında yöresel müzik gruplarının konserleri de büyük ilgi gördü. Davulların, zurnaların sesiyle Yenikapı'da coşan kalabalık, unutulmaz bir gün yaşadı.

BİRLİK MESAJI VERİLDİ

Kars, Ardahan ve Iğdır'ın yerel yöneticileri de etkinlikte yer alarak, vatandaşlarla bir araya geldi. Katılımcılara hitap eden yöneticiler, birlik ve beraberlik mesajları verirken, bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaptılar.

Memleket Buluşması, Kars, Ardahan ve Iğdır'ın birlik ve beraberliğini pekiştirirken, bu bölgelerin kültürel mirasının yaşatılmasına da katkı sağlıyor. Katılımcılar, bu tür etkinliklerin devam etmesini ve geleneksel kültürlerin yaşatılmasını temenni ediyor.

OYMAK: -30’UN SOĞUĞUNU SICAK YAPMAK DEVLET BABANIN GÖREVİDİR

Kafkas Kars Federasyonu Başkanı Oruç Oymak, hükümete seslendiği konuşmasında şunları söyledi;

“Bugün yine güzel bir İstanbul gününden yöremizi tüm dünyaya tanıtıyoruz. Başta İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve İBB çalışanlarıyla İBB yöneticilerine, tüm dernek ve federasyonlarımıza, Kars’tan buraya yöresel ürünlerimizi getiren esnafımıza, sesimizi tüm dünyaya duyuran siz basın emekçilerine ve Onursal Başkanımız ağabeyimiz Özdemir Polat’a, teşekkür ediyorum.

Girişte maketini gördüğümüz Doğu Ekspres’inin Ardahan’a uzanmasını istiyoruz. İş, aş, istihdam, turizm kazandıracak bu işi yetkililerden istiyoruz. Ayrıca Ardahan’a bir havalimanı istiyoruz. Ardahan buna layıktır, potansiyel var. Dünyanın her yerinden gelen turistlerin Ardahan’a doğrudan inmesi gerekiyor. Kars, Ardahan ve Iğdır’a ekstra uçak seferleri istiyoruz. Günde bir iki uçak bu üç ile yetmiyor. Bu üç ilde yaşam metropollerden daha zor. -30’un soğuğunu sıcağa döndürmek devlet babanın görevidir. Ben tekrar tüm katılanlara, katkı sunanlara teşekkür ediyorum.”

ATABEY: YENİLİKLER GETİRMEYE HAZIRIZ

Dünya Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı İmdat Atabey etkinlikte konuşarak, “Kars’ın kültürünü metropolde yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Kars-Ardahan-Iğdır’ın geleneğini, göreneklerini, lezzetlerini herkese göstermek bizim boynumuzun borcudur. Örneğin gravyer deyip geçmeyin, günlük inek sütünden olur. Bir gün geçerse olmaz. Kaşarı da yine taze yapmanız gerekiyor. Biz bu güzellikleri size sunmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Sınırın yıllardır bekçiliğini yapan Kars-Ardahan-Iğdır siyasi arenada hiçbir zaman hakkını alamadı. 1 milyonu aşkın nüfusumuzla buradaki kalabalıkla tüm dünyaya gösteriyoruz. Biz nasıl Kurtuluş Savaşı’nda ve şimdi sınırlarımızı koruduysak yenilikleri getirmekte de iddialıyız. Doğu Ekspresi, Iğdır’a da gelmeli. Yüzde 68’i Iğdır’da bulunan Ağrı Dağı’nda yamaç paraşütüyle kayak tesisi için valimizden ve güvenlik güçlerimizden söz aldık. Elimizden geldiğince Iğdır’ı yaşatmak istiyoruz. Bunun en büyük mimarı halkımızdır. Federasyon başkanlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımızın tümüne katkıları için teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

İLGÜZ: KARS-ARDAHAN-IĞDIR’A POZİTİF AYRIMCILIK YAPILDI

KAI Dernekler Federasyonu Başkanı Gürsel İlgüz söz alarak, “Bu soğuk havada bu organizasyonu yapan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na tüm derneklere eşit mesafede davrandığı için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kars-Ardahan-Iğdır’a da özel olarak bir pozitif ayrıcalık gösterildi. Hepinize düğünümüze katıldığınız için teşekkür ediyorum.” dedi.

KÜPELİ: BATIDAKİ YATIRIMLARI DOĞUDA DA İSTİYORUZ!

Kars-Ardahan-Iğdır Tanıtım Günleri'nde konuşan bir başka isim de Göle Dernekler Federasyonu Başkanı Eren Küpeli oldu. Batıdaki yatırımları doğuda da istediklerini dile getiren Küpeli şunları söyledi;

"Kışları -40’ları gören illerimizin sıcaklığını metropollerde hissettiren derneklerimiz, yazarlarımız, sanatçılarımız, kadınlarımız, çocuklarımız hepinize ve İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na çok teşekkür ediyorum.

Havası soğuk, yüreği sıcak insanlar için yatırım istiyoruz. Buradaki yatırımları doğuya da istiyoruz. 1 milyona yakın bir nüfusumuz var. Buradaki tek amacımız birlik ve beraberliğimizi koruyup illerimizi tanıtmaktır.

Buradan bir şikayetimizi dile getirmek istiyorum. Koza Altın Grubu beş köyümüzde altın çalışması yapacaktır. Biz bu altın çalışmasını istemiyoruz. Çünkü siyanürün ne kadar zararlı olduğunu biliyoruz. Eğer o siyanür buraya gelirse bu doğal ürünlerin hiçbiri kalmayacak. Havamıza, suyumuza, doğal yiyeceğimize, bitkimize, böceğimize dokunulmasını istemiyoruz. Hepinizin desteğini istiyorum.

Doğu Ekspresi de yine bizim değerimizdir. Doğu Ekspresi bizi dünyaya tanıtan bir araçtır. Tüm siyasilere çağrımız; Trenin Ardahan’a gelmesini istiyoruz. 3 tane gümrük kapımız çalışmıyor. Buradaki potansiyeli lütfen kısa sürede canlandırıp, ayağa kaldırın."

DAĞ: ANADOLU’NUN İLK GAZİ MADALYASI KARS’A VERİLMİŞTİR

İBB Sivil Toplum Kuruluşları İşleri Müdürlüğü Koordinatörü Uğur Dağ da etkinlikte konuşarak, “Bugün Kars-Ardahan-Iğdır’ın kıymetli misafirlerini ağırlıyoruz. İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun selamlarını size getirdim. Bugün KAI markasını yaratarak bir arada kalmayı başaran illerimizi ağırlıyoruz. Bu etkinliğe katılımınız için çok teşekkür ederim. İllerimiz köklü bir tarihe sahiptir. 1535 yılında Osmanlı’ya katılan Kars, 1853-1856’da Osmanlı-Rus savaşında Anadolu’ya verilen ilk gazilik madalyasını kazanmıştır. 40 yıl Rus işgali altında kalan Kars sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’ne katıldı.

Perşembe günü başladık Pazar’a kadar hasbihal edeceğiz. Şahsım adına bu ortamı sağlayan, organizasyona emek veren tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Tartıştığı kişiyi polisin önünde ayağından vurdu Tartıştığı kişiyi polisin önünde ayağından vurdu

Editör: Anıl Kılıçlı