31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için geri sayım sürüyor. Türkiye sandık başına giderek önümüzdeki 5 yıl için yerel yönetimleri teslim edeceği isimleri belirleyecek. Seçime çok kısa bir süre kala partilerin ve siyasilerin de saha çalışmaları büyük bir hızla sürüyor.

Başakşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Zekeriya Tuncay, gazetemize konuk olarak Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Karaali’ye konuştu. Karaali’nin sorularını yanıtlayan Tuncay, 2019’da Başakşehir Belediyesi’nde başladığı meclis üyeliği görevi kapsamında yaptığı çalışmaları anlattı ve tekrar aday olduğu meclis üyeliği için önümüzdeki 5 yılda yapacaklarını paylaştı. Tuncay ayrıca Başakşehir’i 2019’da az bir oy farkıyla alamadıklarını vurgulayarak, bu kez seçimi kazanacaklarını ve ‘dünya kadar sorunu’ var dediği ilçeyi 15 yıllık rant hegemonyasından kurtaracaklarını ifade etti.

“YOK SAYILAN MAHALLEYİ HAYATA DÖNDÜRDÜK”

Başakşehir Belediye Meclisi’nde muhalefet olarak nasıl bir 5 yıl geçirdiniz?

“5 yıl bizim için çok çabuk ama çok çalışarak geçti. Çünkü Başakşehir’de dünya kadar sorun var. Büyük bir imar sorunumuz var. Biz grup olarak çok iyi muhalefet yaptığımıza inanıyoruz. Özellikle Şahintepe’ye yapılan acil kamulaştırmayı iptal ettirdikten sonra çok iyi muhalefet yaptığımızı düşünüyoruz. Çünkü bu bir Cumhurbaşkanı Kararıydı. Orada acil kamulaştırma yokken elektrik ve altyapısı yoktu. Mahallesi, okulu, hatta bakkalı olmayan bir mahalleydi. Resimlerle biz bunu ortaya koyduk. İmar olmadığı için belediye orayı mahalleden saymıyordu. Biz bunları Ekrem Başkanımıza ilettik ve o da gerekeni yapın dedi. İBB olarak Başakşehir sınırları olmasına rağmen biz İBB eliyle yollarını yaptık. Yollar, kanalizasyon gibi altyapı, üstyapısını yaptık. 2 ay sonra Cumhurbaşkanı acil kamulaştırma kararı aldı. Biz burayı daha yeni yaptık dedik. Oraya bir hal yaptılar. Sonrasında halin etrafındaki yolları yapmak için karar almışlar. Orada halin etrafındaki istinat duvarı yaparken evlerin duvarlarını çatlattılar ve sokağa çıkma yasağı olduğu zaman gece 4’te evleri boşalttılar. Biz de yaptığımız çalışmayla bu acele kamulaştırmayı iptal ettirdik. Bu mahallenin buradan taşınması mümkün değil dedik. Bu konuda bizim partimiz burada büyük emek verdi. Orada ciddi bir örgütleşme örneği gösterdik. Bunu başardığımız için çok mutluyum.”

“İBB CAFERİLERİN YANINDA, BUNDAN SONRA DA OLMAYA DEVAM EDECEK”

Halkalı’da Zeynebiye ile ilgili de bir mücadeleniz var bildiğim kadarıyla…

“Ekrem Başkan tarafından Caferilerle İBB’nin iletişimini sağlamakla görevlendirildim. Halkalı Zeynebiye’de İFA Sporumuz var tesislerini yeniledik. Camide külliyemizi yapmaya başladık. Yüzde 60’ı tamamlandı. Beylikdüzü, İkitelli Camilerimiz bunların içini dışını komple İBB’ye yaptırdık. Okullarımızı yaptırdık. Bunların hepsi Ekrem başkanımız ve ilçe belediyelerimizin çabalarıyla. Örneğin Başakşehir Belediyesi’ni aradığımızda bizi oyalıyorlar.”

Camiler arasında ayrım mı yapıyor Başakşehir Belediyesi?

“Yapmıyor ama Diyanet’e bağlı olmadığı için bizim camilerimiz Diyanet’ten bize yazı göndertiyor. Mesela İBB’de çok daha güzel imkanlarımız var. İBB’de taleplerimiz doğrultusunda bizim inancımıza uygun defin işlemleri için personel istihdam edildi. Daha önce böyle bir şey yoktu.“

“1 NİSAN’DA ŞAKA DEĞİL, GERÇEKTEN CHP GELİYOR”

Beylikdüzü Belediyesi'nden Öğrencilere Atık Yönetimi Bilinçlendirme Programı Beylikdüzü Belediyesi'nden Öğrencilere Atık Yönetimi Bilinçlendirme Programı

Başakşehir’i bu kez alacak mısınız?

“Biz 38 bin oy farkla kaybettik. Sonrasında İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun ikinci kez seçilmesinde fark 8 bine düştü. Biz oy farkını şu an 8 bin olarak görüyoruz. Eskiden AK Parti güçlüydü ilçede ama artık öyle bir şey yok. Oraya havalimanı yapıldı ilçe sakinlerinin profili biraz değişti. 8 bin oy farkının da kapanacağını düşünüyoruz. Mesut Öksüz başkanımız iyi bir mühendis ve siyasetçidir. Kazanacağını düşünüyorum. Sokakta çok iyi tepkiler var. İnsanlar mevcut düzenden bıkmış durumda. Değişimin şart olduğunu söylüyorlar. 1 Nisan’da Başakşehir’i Cumhuriyet Halk Partisi’ne kazandıracağız. 1 Nisan şakası değil bu gerçekten Başakşehir’i alacağız”

“ÇOK ÖNEMLİ PROJELERİMİZ VAR”

Neler yapacaksınız peki kazanmanız halinde?

“Şahintepe’de kapalı pazar, iki tane kreş yapacağız. Diyorlar ki bir tane neyine yetmiyor? Şimdi bir tanesi işe giden kadınlar için olacak. İkincisi de özel işleri olan ev hanımları için (Hastane vs. gibi) için çocuğunu bırakacağı bir yer olacak. Çocuklarımızın oynayacağı Orta Mahalle’de park yok. Mesela Küçükçekmece Belediyesi’nin yaptığı gibi tesisler yapacağız. Bakın emekli kahvesi yapmışlar çay 1 TL. Bizde de sosyal tesisler kapatılıp Suriyelilere dernek olarak veriliyor mesela.”

“BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YAPTIĞI BİNALAR KAÇAK!”

Şahintepe’nin imar sorunu için bir gelişme oldu mu?

“Bizden yetki aldılar, biz evet demedik ama meclis çoğunluğuyla bu kararı aldılar. Başakşehir A.Ş’ye alım satım yapma yetkisini verdiler. Yüzde 40’a çıkardılar arsadan aldıkları payı. 100 metrenin 40 metresini alıyorlardı. Buraya ne ev yapabilirsin ne dönüşüm hiçbir şey yapamazsın. İtirazlar sonucu yüzde 28’e düşürdüler. 100 metre arsan varsa çatının altındaki alan sana kaldı. Diğer bölümleri attılar başka mahallelere. Adam diyor ki benim arsam tapusuyla birlikte burada nasıl oluyor? Başakşehir Belediyesi’nin kendi yaptığı binalar şu anda kaçak. Şahintepe’de deredeki binalar kaçak. Planlar iptal. Mahkeme kararıyla iptal oldu. Her adada bir tane insan mahkemeye versin ki mahkeme devam etsin diye çağrı yaptık. Şahintepe’de bugün eylem vardı ve binlerce insan gitti. Belediye başkanı randevu bile vermedi. Üç dönemdir kazanıyor ve yine kazanacağım diye hiçbir şeye önem vermiyor.”

“2023 KRİZİ GİBİ BİR KRİZ GÖRMEDİM”

Ekonomi nasıl ve sizin ticaret nasıl gidiyor?

“Ben tekstil işindeyim biliyorsunuz. 6 aydır bir makine bile satamadım. Çünkü insanlar artık kapatıp gidiyor. 70-80 tane bildiğim atölye kapandı. Atölye açan yok, kapatan çok. Fasona zam yok, ihracat yok, dolar yüksek. Adam götürüp parayı faize yatırıyor. Faize yatırınca ne oluyor? İşe dönmüyor adam. Ülkede bu kadar yüksek faiz olmaz. 1 milyon lira kredi çekecek geri ödemesi 1 milyon 700 bin. Nasıl kredi çekecek de iş yapacak bu insanlar? SSK’nın yarısını devletin ödemesi lazım. Tekstil ve inşaat olmazsa İstanbul biter. İşçiyi çalıştıran tekstildir. İnşaatta 100 kişi çalışıyorsa tekstilde 500 kişi çalışır. Ben 40 yıldır tekstildeyim. 2023 krizini hiçbir zaman görmedim.”

“YEREL SEÇİMDE KENDİNİZE HİZMET EDECEKLERE OY VERİN”

Başakşehir’in seçim sonucu nasıl olacak?

“Geçtiğimiz dönem HDP aday çıkarmasına rağmen iyi bir sonuç aldık. Şimdi kazanmış gözüyle bakıyoruz. DEM aday çıkaracak mı çıkarmayacak mı bakacağız ama biz bu dönem kazanacağımızı düşünüyoruz.”

Son olarak sizin camianıza çağrınız nedir?

“Hemşerime çağrım; ekonomiye baksınlar. Yerelde kim size hizmet edecekse ona versinler. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde partiye oy veriyorsunuz genel olarak ama yerelde size hizmet edene vermeniz gerekiyor. Diğer ilçelerin meclis toplantılarına bakıyorum başkanlar hep katılıyor. Biz Yasin Kartoğlu’nu Başakşehir Belediye Meclisi’nde yılda bir kez görüyoruz. İBB’nin Meclis toplantılarını tüm Türkiye izliyor. Bizim Başakşehir’de bir proje yapılıyor, bir ihale yapılıyor ne kadar paraya yapıldığı belli değil. Bayramtepe’ye bir seyir köprüsü yaptılar orada seyirlik bir manzara mı var?” Serkan Horuz/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı