ZEYTİNBURNU- Zeytinburnu Belediyesi Eylül ayı toplantısı çeşitli tartışmalara sahne olurken, Belediye Meclis Üyesi ve İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç’ın açıklamalarıyla devam etti. Alsaç, Merkezefendi  Mahallesi’nde bulunan söz konusu alanda yapılacak olan üniversite birimlerinin projelendirilmiş halini temsili fotoğraflarla göstererek, arazinin özel mülkiyet olduğunu ve sonrasında devlete bağlı bir kurum olan TOKİ’nin kamulaştırarak Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na üniversite yapması için tahsis ettiğini söyledi. Alsaç, “Belediye yer tahsisi yapmıyor, emsal 1 olan konut artı ticaret alanı yine emsal 1 olarak eğitim alanına dönüşüyor” dedi.

‘BOŞ ALANLAR HALKIN KULLANIMINA AÇILSIN’

Zeytinburnu Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç’ın, fotoğraflarla sunum yapmasından rahatsız olan CHP’li İBB ve Belediye Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, “İçinde bulunduğumuz meclis binası restore edilirken bile böyle bir sunum dosyası hazırlanmadı. Bu bir eksikliktir ama Zafer bey üniversite için özel dosya hazırladığına göre, özel bir ilgisi de olmuş” diyerek, ilçede bulunan boş alanları halkın kullanımına açmaları gerektiğini söyledi.

‘BURASI PEŞKEŞ ÇEKİLMİYOR’

Söz konusu alanın ısrarla kamu arazisi olmadığını, yanlış algı oluşturulduğunu ve devlete bağlı kurum olan TOKİ tarafından üniversite yapılmaya hazırlandığını söyleyen Alsaç, “Burası peşkeş çekilmiyor. Güzel şeylere neden itiraz ediyorsunuz?  Eğitim alanı olarak tahsis edilen, projesi biten ve kuruldan geçen, yaklaşık 85 bin metrekare alandan bahsediyoruz. Biz meclis olarak sadece yapılan projeyi tasdik ediyoruz. Şu anda ilçemizde 5 üniversite var ve buda demek oluyor ki; ilçemiz tercih edilen, gelişmekte olan bir ilçe” şeklinde konuştu.

‘SİZLERİN İMZASI VAR!’

Meclis toplantısında söz alan CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Üsküdar, söz konusu alanın belediye başkanı ve imardan sorumlu başkan yardımcısının dahi haberi olmadan bir gecede bakanlar kurulu kararı ile üniversite alanına çevrildiğini söyleyerek, geçmişte aynı alanda bir müteahhitle anlaşarak Osmanlı ve Selçuk Evleri adı altında bir proje yapıldığını söyledi. “Bu projede de sizlerin imzası var” diyerek Alsaç’a seslendi.

Ak Parti iktidarının üniversiteleri kentin dışına taşımak gibi bir ifadelerinin olduğunu, buna karşılık bulduğu her boş alanı özel vakıf üniversitelerine çevirdiğini söyleyen Üsküdar, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi içinde bulunan İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni ise ormanlık alanda olduğu halde kentin içinde kaldığı gerekçesi ile kentin dışına taşımak istediğini söyledi.

‘PARA TUZAĞI’

Dünyanın her yerinde üniversite kampüslerinin kentin dışında olduğunu ve Türkiye’nin pek çok yerinde de bunun örneklerinin bulunduğunu söyleyen Üsküdar, “Bu vakıf üniversiteleri tamamen para tuzağı. Öğrencileri müşteri gibi görüyor. Biz üniversite kurulmasına değil, devlet eliyle özelleştirilmesine karşıyız. Burada üniversiteye ihtiyaç yok. Silivri de Çatalca da, Arnavutköy’debir çok boş alanlar varken, istimlak ve maliyet değerleri daha azken ve şehrin dışına taşıma söz konusuyken, neden her boş bulduğumuz alanı özel eğitim alanına çeviriyoruz bunu soruyorum” dedi.

‘İLÇE GENÇLERİ NE KADAR YARARLANIYOR’

Zeytinburnu’nda bulunan özel vakıf üniversitelerinden, ilçe gençlerinin ne kadar yararlandığını soran Esin Hacıalioğlu, “Asıl verilmesi gereken cevap budur. Örneğin ilçemizdeki Koç Üniversitesi’nde kaç tane Zeytinburnulu genç okuyor. Verilmesi gereken cevap bu” diyerek Ak Partili meclis üyelerine sordu.

‘VAKIF ÜNİVERSİTELERİ İSTEMİYORUZ’

Son olarak söz alan CHP Gurup Başkan Vekili Hüseyin Üsküdar, “Biz üniversiteye karşı değiliz yanlı aktarma olmasın. Biz diyoruz ki alan tahsisleri sizlerin de bilgisi dışında oluyor. İlçemizin ihtiyaçlarını hep birlikte tespit ederek, boş alanların ihtiyaç dahilinde fonksiyonlarda çevrilmesini istiyoruz. Üniversite yerinin yanlış olduğunu ve devlet üniversiteleri açılması gerekirken, vakıf üniversiteleri açılmasını istemiyoruz. Zeytinburnu belediyesi olarak, bilginiz dışında yapılan tastikleri onaylayarak ortak olmayalım diyoruz” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi