Birçok konuda ihmal edilen Iğdır Tuzluca’nın Hadımlı köyü, ibadet konusunda da uzun yıllar mağduriyet yaşıyordu. Merhum köylülerinin bile farklı mezarlıklara gömüldüğü Hadımlı Köyü 50 yıl sonra yeni camisine kavuştu.

Iğdır Ehlibeyt Alimler Derneği Başkanı H. Zeki TÜMAY, dağ köyü gönüllüsü Bilgihan Ova ve Hadımlı Köyü Muhtarı Zekeriya Karaali tarafından yapılan açılışa Iğdır ve Tuzluca’dan vatandaşın yoğun ilgisi oldu. Açılışta çalışmaların maliyetiyle ilgili şeffaflık çerçevesinde bilgiler verilirken, yemek ikramı da yapıldı.

SEFERBERLİK OLDU

Bu ihtiyacın duyulmasında önemli rol üstlenen Kent Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Celal Karaali’nin de temelinin atılmasında ve projenin hayata geçmesinde büyük katkı sunduğu Tuzluca Hadımlı Köyü Hz. Zehra Camii için Iğdır, İstanbul ve Bursa’dan Caferi camilerinin imamları, cemaatleri, STK’lar ve hayır severler ayni ve nakdi yardımlarda bulundu.

Projenin hayata geçirilmesinde gönüllü olan H. Nurbey İpekçi ile K. Yadullah Sayan ve İstanbul Büyükçekmece’de bulunan İmam Ali Cami alimi H. Mikâil Gürel, Bahçelievler Mehdiye Cami İmamı H. Sabri Sayan’ın da önemli katkıları oldu.

CAFERİ CAMİLERİNİN KISITLI İMKANLARI

Alevilik ve Caferilik gibi farklı mezheplerin Türkiye’de sosyal ve ekonomik kısıtlamalar yaşadığı biliniyor. Farklı mezheplerin camileri ve ibadethaneleri, Diyanet’e bağlı yapılan ve desteklenen camiler kadar geniş imkanlara sahip olmuyor. Durum böyle olunca bu mezheplerin cemaatleri kendi imkanlarıyla, STK’lar ve önde gelen kişiler tarafından hatır gönül bağlamında ekonomik imkanlar yaratıp ibadethanelerini inşa ediyorlar.

OVA: KÖYLERİMİZİN İHTİYAÇLARINA KOŞUYORUZ

Caminin açılışıyla ilgili kısa bir konuşmaya imza atan Dağ Köyü Gönüllüsü Bilgihan Ova, “İki ay önce Tuzluca’nın 50 dağ köyüne Hz. Fatıma anısına Fedek Bağları Projesi kapsamında ağaç götürdük ve bu meyve ağaçlarını diktik. Hadımlı köyüne gittiğimizde caminin olmadığını gördük. Muhtarın da talebiyle birlikte harekete geçtik. İki aylık süreçte birlikte çalışarak şükürler olsun ki Hadımlı köyümüzü de bir camiye kavuşturmuş olduk. Diyerek Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’mızdan alıntı yaptı ve ‘Şu ezanlar ki şehadetin dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli’ dizelerini hatırlattı. Bu vesileyle birlikte Tuzluca’da cami ihtiyacı olan 10 köy daha var inşallah çabalarımızla bu ihtiyaçlar da giderilecek.” dedi. KENT YAŞAM

Dini vaaz veren hoca: Enflasyonu Allah'a sorsalar hemen düşer Dini vaaz veren hoca: Enflasyonu Allah'a sorsalar hemen düşer

Editör: Anıl Kılıçlı