Cevdet Ateş’in başkanlığını yaptığı Trakya Rumeli Balkanlar Gönül Birliği Dernekleri Platformu, dünyayı Balkanlar’da dize getiren grekoromen güreşin efsanesi Koca Yusuf’un Belgeseli için tanıtım gecesi organize etti.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve kokteyle başlayan gece, lansmanın ardından konserle devam etti. Geceye Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, kendisi de Balkan Türkü olan CHP Küçükçekmece Belediyesi Meclis Üyesi Gökhan Aygün, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Bayrampaşa Belediyesi, Okullarda Geri Dönüşüm ve Çevre Eğitimlerine Devam Ediyor! Bayrampaşa Belediyesi, Okullarda Geri Dönüşüm ve Çevre Eğitimlerine Devam Ediyor!

Tanıtım gecesinde şehitlerin anısına İstiklal Marşı'nın okundu ve dua edildi. Programda Koca Yusuf’un Pehlivanlık kariyeri ve trajik ölümü anlatılırken, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ise ülkenin birlik ve beraberliğine vurgu yaparak terörü lanetledi ve şehitlerimizi minnetle andı.

ATEŞ: TERÖRÜ LANETLİYORUZ VE LANETLEMEYE DEVAM EDİYORUZ

Geceyi organize eden Trakya Rumeli Balkan Gönüller Birliği Platformu Genel Başkanı Cevdet Ateş, “Bizler, Trakya çocukları, bizler Balkan çocukları, bizler Rumeli'nin çocukları, bizler Atatürk’ün çocukları olarak, biz de geçtiğimiz günlerde Cuma ve Cumartesi günü şehit olmuş kardeşlerimize burada rahmetle, minnetle anarken, onların ailelerine sabırlar diliyoruz. Bizler de tüm dernekler adına, terörün neresi olursa olsun, ister yurt içinde ister yurt dışında olsun, lanetliyoruz ve lanetlemeye devam ediyoruz.” dedi.

“TORUNLARIMIZA GEÇMİŞİ UNUTTURMAMAK İÇİN YAPTIK”

Programda belgeseler hakkında konuşan Ateş, Türkan bebeği unutmadı Ateş, “Buradaki amacımız, geçmişte Türkiye Cumhuriyeti'nin Toprakları Osmanlı topraklarının fakat Türk vatandaşları olan hemşerilerimiz var. Bunların sayıları oldukça fazla. Zamanımız oldukça, bunları da şu anda yaşayan, fakat gelecekte de çocuklarımıza, torunlarımıza birer belgesel şeklinde geçmişi unutmamak üzere yapmış olduğumuz bir belgesel. 1984 yılında Bulgaristan'da farklı soyadı ilgili o zamanlar ciddi sıkıntıların olduğu zamanlarda annesinin kucağında iken ölen bir Türkan Feyzullah bebeğimiz vardı. Türkan bebeği de anmak istiyorum. 6 Aralık'ta Pazar günü Trakya’mızın bazı bölgelerinde anıldı. Buradaki derneklerimiz de anma programı yapılacak” dedi.

ÇEBİ: AMAÇLARINA HİÇBİR ZAMAN ULAŞAMAYACAKLAR

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi gecede yaptığı konuşmada, “Çok üzüntülü olduğumuz bir dönemde, böyle mütevazı bir programı değiştirerek, günün ruhuna uygun, dönemin ruhuna uygun bir geceye dönüştürdüğü için değerli başkanı kutluyorum, yöneticilerini tebrik ediyorum. 12 yiğidimiz askerimiz, biz burada huzur içerisinde olalım diye ülkemizin sınırlarını korumak, ülkemize girmeye sızmaya çalışan teröristleri temizlemek için şehit olacaklar bile bile o cesaretle orada olan 12 kardeşimizi de minnetle anıyorum. Allah rahmet eylesin, mekânları cennet olsun. Terörün her türlüsünü, teröristin her türlüsünü lanetliyor, ülkemize, milletimize, devletimize, bayrağımıza göz diken, bölmek ve parçalamak isteyen ki bu amaçlarına hiçbir zaman ulaşamadılar, ulaşamayacaklar tamamını lanetliyorum. Yusuf’un belgeselinde onun gücünü, onun yüreğini bu ülkeye sirayet ettiğini, bulaştığını hepimiz biliyoruz. Onlar da o gücü kendilerinde bulup bütün dünyayı tuz ederken, bu ülke insanını, Türk milletinin gücünü, onların arasında olduğunu biliyorlardı. Gönül birliği platformuna beni de davet ettikleri için hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KOCA YUSUF KİMDİR?

Ateş, son olarak ise Koca Yusuf’un hayat hikayesini anlattı. “Dünyayı yenilmez Türk lakabını Türklere yapıştıran bir pehlivan... O günün şartlarında Bulgaristan dediğimiz yer Osmanlı Toprakları tabi o günlerde daha çok güreş var. Güreşte gençliğinden itibaren başlayan bir serüven var, bu serüven de Kırkpınar ve yağlı güreşlerle başlayıp dönemin ünlü pehlivanları da yenen yöneticilerden padişahların emriyle de bir yerde yurt dışına gidip Avrupa’dan herkesi yendikten sonra belli bir süre sonra tekrar memleketine dönmüş.

Koca Yusuf bir iki yıl sonra Amerika’ya gitmiş. Amerika'da dünya şampiyonlarını yendikten sonra tekrar yurduna dönmek üzere bir gemiyle yola çıkıyor. Fakat o gemi Avrupa yakınlarında maalesef başka bir gemiyle kaza sonucu batıyor. Batma sürecinde rivayetlere göre Koca Yusuf kazandığı paraları altın yapıyor, altınları kucağına bağlıyor, ağırlıktan dolayı okyanusta kayboluyor. Başka rivayete göre de o zaman gemide çalışan personellerin neredeyse tamamı Yunanistanlı. O dönemlerde Avrupa'da bir sürü madalyamız var. Yunanistanlı biri kollarını keserek Koca Yusuf’un orada vefatına sebep oluyor. Sonrasında Avrupa'da çıkan bir yazıya göre kıyılara vuruyor. Kıyılarda Koca Yusuf benzer birisine farklı bir kıyafetle görüyorlar, farklı devasa büyüklükte olan Koca Yusuf'un orada görüldüğü söyleniyor. Başka bir rivayete göre de Atlas Okyanus’ta ölmüş oluyor. Koca Yusuf hiç kimseye yenilmediği söylense de, maalesef Koca Yusuf bir defa yeniliyor: o da Atlas Okyanus'a yenilmiş oluyor. Ama biz şunu biliyoruz, Koca Yusuf Atlas Okyanus derinlerinde sırt üstü değil, hiçbir zaman yenilmemiş, yüzüstü yatıyor diye düşünüyoruz” dedi. Sümeyra Duğan/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı