İBB'nin 'yalıtım yapılacak' dediği otopark halen açılmadı İBB'nin 'yalıtım yapılacak' dediği otopark halen açılmadı

Kahramanmaraş depremleri arama kurtarma ekipleri ve yardımların afet bölgesine ulaşması konusunda yolların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarmıştı.

ULAŞIM FELÇ OLACAK!

Olacağına kesin gözüyle bakılan ve artık sadece vereceği hasar konusunda simülasyonlar yapılan Marmara depremi sonrası İstanbul'da E-5 gibi ana arterlerin hemen yanlarında bulunan eski ve yüksek katlı binalar büyük bir tehlike yaratıyor. Bu binalar öne devrilmese ve olduğu yerde çökse dahi yola çok yakın olmaları sebebiyle E-5 gibi ulaşımın ana damarı olarak bilinen bir yolu kapatabilir ve İstanbul'da olası bir afette ulaşımın felç olmasına neden olur. Ulaşımın felç olması da afet sonrasında yardımların ulaşmayacağı İstanbul gibi bir mega kentte büyük bir kaosun fitilini ateşler.

‘YENİ YOLLAR’ TAMAM PEKİ YENİ BİNALAR NEREDE?

20 yılı aşkın süredir Türkiye’de özellikle yol ve köprü gibi projeler ön plana çıkartılıyor. Yollar ve köprüler yeni ancak depreme dayanıksız ve eski binalar yıkılıp yolları kapatırsa bu yolların ve köprülerin yeni olmasının hiçbir anlamı kalmayacak.

ESKİ VE HASARLI BİNALAR

Otobana sıfır olan binaların hem yaşlı olduğu hem de 99’daki Gölcük depremi nedeniyle büyük bir yıpranmaya uğradığı göz önünde bulundurulduğunda bu binaların çökeceği ve yolu kullanılamaz hale getirme olasılığı çok yüksek.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Konuya ilişkin özellikle bölgede yaşayan vatandaşların görüşlerine başvurduk. Konuştuğumuz kişilerin büyük bir çoğunluğu “böyle bir felakette kaderimize terk edileceğiz” benzeri yorumlarda bulunuyorlar.

Vatandaşlarımızın yorumları şöyle;

Vatandaş-1: “Bu yaşanırsa yardım ulaşamaz tabi. Herkes olduğu yerde kalır. Önlem alamazlar İstanbul’da herkes olduğu yerde ölür, kireç dökecekler milletin üstüne. İstanbul Anadolu’ya bakar ama Anadolu İstanbul’a bakamaz. Yetkililer zamanında düşünmedi burayı hiç. Bundan sonra da düşünemezler artık.”

Vatandaş-2: “Zafiyet kayıplara neden olur. Allah’tan gelecekse yapacak bir şey yok, ne gelirse razıyız biz. Yardım gelir mi gelmez mi bilemiyorum, çok kötü olacak.”

Vatandaş-3: “Kahramanmaraş’ta yaşananları gördük, yetkililerin bir an önce çözüm bulmaları lazım ama sanmıyorum bulacaklarını. İstanbul’u zaten kaldıramazsın. Kaldıramayacaklar.”

Vatandaş-4: “Yollar kapansa da yardım havadan gelmesi lazım. İstanbul bunu kaldıramaz. Ayrıca yardım etmek isteyen eder. Bu da bir mesajım olsun yetkililere. Zaten önlem almaları gerekiyor alamıyorlarsa da yardımı ne yapıp edip ulaştırması gerekiyor.” Fazıl Anıl Kılıçlı-Süleyman Çay/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı