1 Mayıs'ta Taksim Meydanı Sessizliğe Büründü: Gözaltılar ve Demir Bariyerler! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı Sessizliğe Büründü: Gözaltılar ve Demir Bariyerler!

Beyoğlu Kent Savunması, Cihangir Güzelleştirme Derneği, Haliç Dayanışması ve Okmeydanı Barınma Hakkı Mücadelesi tarafından Beyoğlu Belediyesi önünde bir protesto eylemi düzenlendi.

Yapılan basın açıklamasında; “Yasal değişiklikle, Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıklamalarıyla kâr değeri yüksek şehir merkezlerinin dönüşümünün hedeflendiği konusunda endişe ediyoruz. Sicilini Tarlabaşı, Fetihtepe ve Okmeydanı’ndan bildiğimiz Beyoğlu Belediyesi’nin de vakit kaybetmeyen iştah ve azminin gerekçesi açığa çıkmış oluyor” dendi.

REZERV ALAN YASASI NEDİR?

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren ve Meclis Genel Kurulunda kabul edilen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", 9 Kasım tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Kanunla, deprem bölgesinde yıkım kararlarının iptalinin talep edilmesi nedeniyle yıkılamayan binalarla ilgili yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Rezerv yapı alanı olarak ilan edilecek alanların, yeni yerleşim alanı olarak belirlenmesi şartı kaldırılarak mevcut yerleşim alanlarında hukuksuz olarak rezerv alan ilan edilme yetkisi doğacak. 

Kanunda hak sahiplerinin kararıyla uygulanan tüm işlemlerde, çoğunluk üçte ikiden yarıya düşürülecek.

Riskli yapı tespiti ve yıkım için tahliye işlemi ev sahibi veya kiracıların bulunmaması halinde kapalı kapı ve alanların açılması suretiyle, zorla gerçekleştirilebilecek. 

Riskli alan ilan edilen mahallelerde, mahallelilerin yıldırılması ve tahliyesi maksadıyla yürütülmekte olan elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin durdurulması yetkisi Bakanlık’tan alınarak Kentsel Dönüşüm Başkanlığına verilecek. 

Editör: Anıl Kılıçlı