14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta iki tur halinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sona erdi. Türkiye aylarca sıcak siyasi gündemle birlikte tüm ekonomik ve sosyal sorunlarını rafa kaldırdı ve günlük siyasi tartışmaların, kutuplaştırma politikasının ortasında kaldı.

İpi göğüsleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı paydaşları ile kaybeden muhalefet liderleri seçim akşamı ve sonrasında önemli açıklamalar yaptı.

ERDOĞAN: TÜRKİYE KAZANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan balkon konuşmasını bu kez diğer seçimlerden farklı olarak AK Parti Genel Merkezi’nde değil Beştepe'de açıklamalarda bulundu. Seçim dönemindeki tüm tartışmaları ve çekişmeleri bir kenara bırakma çağrısı yapan Erdoğan, "Kazanan 85 milyondur, Türkiye'dir" dedi. Refah kaybını gidermenin ve deprem bölgesindeki çalışmaların en acil konu başlıkları olduğunu söyleyen Erdoğan, "Yaparsak yine biz yaparız. Türkiye Yüzyılı'nı beraber inşa ve ihyaya devam ediyoruz." dedi.

MHP: İNŞALLAH TÜRKİYE DEĞİŞMEZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kesinleşmeyen sonuçlara göre Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13. Cumhurbaşkanı seçildiğini söyleyerek, Erdoğan'ı tebrik etti. Bahçeli, "28 Mayıs, fetih öncesi bir tarih olarak fethin önemi ne ise siyasete de o önemi kazandıracaktır. Önümüzdeki günlerde çok şey değişecektir, her şey değişecektir. Öyle gözüküyor. İnşallah Türkiye değişmez" dedi.

KILIÇDAROĞLU: YÜRÜYÜŞÜMÜZ SÜRÜYOR VE BURADAYIZ

Seçim akşamı oyların sayılmasının ardından konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Son yılların en adil olmayan seçim sürecini yaşadık. Devletin bütün imkanları bir siyasi partiye seferber edildi, bir adamın ayakları altına serildi. Bu ahlak ve hukuk dışı baskılara, yayılmak isteyenen korku iklimine boyun eğmeden mücadele eden Millet İttifakı'nın genel başkanlarına, teşkilatlarına, seçmenlerimize, sandıklara sahip çıkan vatandaşlarıma teşekkür ederim. “ dedi.

“ÖNCÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kılıçdaroğlu, “Halkın otoriter bir yönetimi değiştirme iradesi tüm baskılara rağmen ortaya çıktı. CHP ve Millet İttifakı tüm unsurlarıyla her cephede mücadelesini vermektedir. Ülkemize gerçek anlamda demokrasi gelinceye kadar bu mücadelenin öncüsü olmayı sürdüreceğiz.

Bu vatan için ne yapsak azdır. Benim asıl üzüntü sebebim ülkeyi bekleyen çok daha büyük sıkıntılardır. O sıkıntıların karşısında ilk olarak bizler duracağız.

Öncelikle bana oy veren 25 milyonu aşan vatandaşımızı moralli bir şekilde dimdik ayakta görmek istiyorum. Yürüyüşümüz sürüyor ve buradayız." ifadelerini kullandı.

AKŞENER: MİLLETİN VERDİĞİ GÖREVİ AYNI CİDDİYETLE SÜRDÜRECEĞİZ

Yine seçim akşamı ilk değerlendirmelerden birini yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener şunları söyledi;

“Milletimiz her zamanki gibi demokratik hakkını kullandı. Allah her bir vatandaşımızdan razı olsun, biliyorsunuz ülkemizde uzun zamandır seçim gündemi var bu gündem Türkiye’yi çok yordu. Aylardır seçimin gölgesinde kalan birçok sorunumuz var başında ekonomi geliyor. Bu yüzden şimdi artık vakit kaybetmeden bu sorunlara eğilme zamanı geldi. Biz de milletimizin bizlere verdiği muhalefet görevini aynı ciddiyetle, seçmen velinimettir anlayışı ile yürüteceğiz.”

İMAMOĞLU: YENİDEN BAŞLIYORUZ

Seçimden bir gün sonra konuşan ve değişim mesajı veren İmamoğlu, "Kimse endişe etmesin. Her şey yeniden başlıyor. Unutmayın değişmeyen tek şey değişimdir. Her sahada, her ortamda değişim. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç asla beklemeyeceğiz artık" ifadelerini kullandı.

Akşam için bir çağrıda bulunan İmamoğlu, "Bütün istanbulluları bugün saat 20.00'de Maltepe Meydanı'nda düzenlediğimiz 570. fetih etkinliklerine davet ediyorum. Bu akşam orada göz göze geleceğiz, yürek yüreğe olacağız. Yapacaklarımızı ve değişimi konuşacağız" diye konuştu.

DEVA VE DEMOKRAT PARTİ’DEN “KAYBETMEDİK” MESAJI

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, kullanılan hiçbir oyun zayi olmadığını belirterek, "Umutsuzluğa, karamsarlığa asla yer yok. Bizler bir sonraki seçim takvimi başlayana kadar ortadan kaybolup, son anda meydana çıkanlardan değiliz. Biz buradayız sapa sağlam ayaktayız.” dedi.

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, "Erdoğan kirli ve eşit rekabet imkanı olmayan bir seçimi sayısal olarak kazanmış, siyasal olarak kaybetmiştir. Bizim için ise kazancın başlangıcı burasıdır" ifadelerini kullandı.

İBB'nin 'yalıtım yapılacak' dediği otopark halen açılmadı İBB'nin 'yalıtım yapılacak' dediği otopark halen açılmadı

DAVUTOĞLU: ÜLKE İÇİN EN BÜYÜK TEHDİTTİR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarının ardından yaptığı açıklamada sert eleştirilerde bulundu.

Davutoğlu, “Maalesef, arzu etmediğim ama beklediğim oldu ve beni şaşırtmadı. Karşımızda iki Erdoğan vardı. Prompter’a sadık kaldığında metin yazarlarının ifadeleriyle “bu seçimin kaybedeni olmayacak, 85 milyon kazanacak” diyerek kucaklayıcı mesajlar verirken, propmterdan koparak irticalen konuştuğunda bilinçaltını ortaya dökerek yine hakaret ve itham diline döndü. Bizlerin de içinde olduğu bütün bir muhalefeti LGBT'ci, terör ile işbirlikçi, dış güçlerin aparatı ilan etti, milli iradeyle seçilmiş milletvekillerine “kiralık vekiller” diye hitap etti, rakibi Sayın Kılıçdaroğlu’nu kitlelere yuhalattı.

Seçilen Cumhurbaşkanının kullandığı bu kutuplaştırıcı dil toplumsal barış ve ülke için en büyük tehdittir.” ifadelerini kullandı. Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı