Türkiye'nin en kurak iklimli illeri arasında yer alan kentteki arazilerin sulanması ve bazı bölgelere içme suyunun sağlanması maksadıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımına başlanılan Ünlendi Barajı'nda da çalışmaların yarım kalması 27 köyü mağdur etti.

BÜYÜK BÖLÜMÜ BİTİRİLMEDİ

Suyun yüzde 75'inin tarım arazilerinin sulanması, yüzde 25'inin ise içme suyu olarak kullanılması planlanan barajda, gövde kısmının 2022 yılı içinde tamamlanması hedefleniyordu.

Fakat projenin sadece yüzde 25'si olan Iğdır’ın ise içme suyu çalışması bitirilirken, diğer sulama amaçlı olan yüzde 75’i bitirilemedi.

Iğdır’da içme suyu için direk aktarılan suyun köylere giden kanallardan kesmen kesilince, 27 köy sulama sıkıntısı yaşamaya başladı.

YETKİLİLERE ÇAĞRI YAPTILAR

Köylüler sulama sorunun çözülmesi için yetkilerden destek bekliyor.

Ekerek köyünde çiftçilik yapan Remzi Otay, 67 yaşında olduğunu böyle bir mağduriyet yaşamadığını belirterek, “Yıllarca sulama yaptıkları kanalın suyunun Iğdır’da içme suyu olarak verilmesiyle birlikte bağ ve bahçelerim artık susuzluktan kurmaya başladı. Benim 200 yılık ceviz ağaçlarımın hepsi kurudu. Geçen yıl 200 kayısı ağacı ektim, bu yıl da 100 elma ağacı diktim, geçen yıl da bu yıl da ektiğim fidanlar kurudu. Ünlendi Barajı sulama ve içme suyu olarak planlamıştı, fakat baraj şu an yapılmadı ve gelen su da direkt borularla Iğdır’a içme suyu olarak aktarılıyor.  Bu nedenle bu hat üzerinde Tuzluca’nın 27 köyü mağdur durumda.” dedi.

Yetkilerden bu su sorunun çözülmesi için yardım beklediğini anlatan Otay, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Şu anda seçilmiş vekillerimize buradan sesleniyorum; MHP çıkarıyor seçim bitiyor bir daha uğramıyor, Ak Parti çıkarıyor o da aynı, uğradığı yok, zaten HDP’li vekili hiç görmüyoruz. Eskiden böyle bir sorunumuz yoktu, 60 yıldır bu baraj yapıldı yapılacak deniliyor, baba oğul emekli oldu baraj bitmedi. Baraj yapılmadan sulama amaçlı kullandığımız suyu direk Iğdır’a verildi. Baraj yapılmadığından bizim de su sorunu çözülmedi. Yani baraj bitmiş olsaydı, toplam su hem içme suyuna yeterdi, hem de 27 köyün sulama sorunu çözmüş oldurdu.“

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sokak köpekleri anketi; Mobil uygulamayla katılın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sokak köpekleri anketi; Mobil uygulamayla katılın

Musa Akış da, “Seçimden seçime gelip halkı kandırıp biz bunun yapacağız, oy toplayanlara sesleniyorum. Ünlendi Barajı 60 yıl önce temeli atılmış, her gelen siyasetçinin seçim malzemesi olan hala bitmek bilmeyen bir projedir. Sonuçta bedelini ödeyen çiftçiler. Bağımız bahçemiz kurudu, hayvancılık yapamıyoruz, hayvanlarımızın otlaklık alanları kalmadı. Tarım bitti, hayvancılık bağcılık bitti. Bu üreten halk bilinçli olarak göçe zorlanıyor. Eskiden buranın elması çok meşhurdur, bakın elma bir ceviz kadar gelişmemiş ve susuzluktan ağaçlara hastalık düştü ve kurudu. Her yıl burada 200 bin ton meyve üretiliyordu, şimdi bir tane tüccar gelmedi, çünkü satacak ürün yok.” dedi. KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Editör: Anıl Kılıçlı