Barbie ile birlikte vizyona giren ve Cillian Murhpy'nin başrolünde olduğu Oppenheimer filmi için sinemaya gitmeyi düşünenler haberimizi mutlaka okumalı.

FİLME GİTMEDEN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER...

Oppenheimer'ı sinemada izlemeye karar verenler için biraz spoiler da içeren bilgiler derledik.

1- GENEL BİLGİLER

Oppenheimer, dünyanın ilk nükleer cihazlarının yaratılmasını içeren çok gizli bir hükümet projesinde çalışmak üzere çağrılan teorik bir fizikçiydi. Proje lideri olarak yaptığı katkılar, New Mexico çöllerinde gerçekleştirilen Trinity Denemesi'nin başarıya ulaşmasını sağladı - Oppenheimer'ı Cillian Murphy'nin canlandırdığı filmde bu başarı büyük ölçüde ele alınıyor. Ancak Ağustos 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'nin yerle bir edilmesi Oppenheimer'ın hayatında bir dönüm noktası oldu; ömür boyu sürecek bir pişmanlığın başlangıcı.

2- ÇOCUKLARI GÖTÜRMEYİN

Oppenheimer'ı sinemalarda yakalamak bir yaz günü aile aktivitesi için harika bir fikir gibi görünebilir, ancak belki de çocuklarınızı yanınıza almamak daha iyi bir karar olacak. 

3- IMAX FORMATINDA

Oppenheimer IMAX formatında çekildi. Filmi izlemek için IMAX sinema tercih etmelisiniz. Ancak İstanbul'da bile birkaç tane var. Bazı şehirlerde yok bazılarında sadece bir tane var. İnternetten IMAX olan sinemaları araştırabilirsiniz.

4- NOLAN'IN ÖNERDİĞİ SİNEMA KOLDUĞU

Filmin yapımcısı Christopher Edward Nolan NowThis tarafından paylaşılan bir videoda "Ben ortada olmayı seviyorum, üstten aşağıya doğru yaklaşık üçte bir oranında. Bu şekilde yükseklik açısından orta çizginin hemen üzerinde oluyorsunuz. Görüş açısı harika ve ses, özellikle de alt uç, baslı notalar, arkaya doğru yuvarlanıyor" ifadelerini kullandı.

5- EINSTEIN DETAYI

Gerçek hayatta Oppenheimer'ın bir tür akıl hocası ve sırdaşı olarak film boyunca bölümler halinde görünecek olan (Tom Conti tarafından canlandırılan) Albert Einstein'a dikkat edin.

6- HİNDU METNİ

Oppenheimer'ın dünyanın ilk nükleer silahının ilk başarılı patlamasından sonra Bhagavad Gita'dan (kutsal bir Hindu metni) alıntı yapıyor.

Uzaya giden Astronotumuz Alper Gezeravcı'nın ilk görüntüleri paylaşıldı Uzaya giden Astronotumuz Alper Gezeravcı'nın ilk görüntüleri paylaşıldı

7- FİLM MÜZİKLERİ YİNE ZIMMER'DE

Nolan yine hemen her filminde kullandığı besteci Hans Zimmer'ı kullandı.

8- PULITZER ÖDÜLLÜ KİTAPTAN 

Nolan objektifiyle sihirli dokunuşlar yapıyor olabilir ama Oppenheimer'ın hikayesini anlatırken yazar Kai Bird ve Martin J. Sherwin'in 25 yıl boyunca kaleme aldığı Pulitzer ödüllü American Prometheus kitabını temel alıyor.

9- CGI YOK

Dünyanın ilk atom bombasını yapan adamı konu alan ve söz konusu atom bombasının patlamasını da gösterecek olan filmde efekt için CGI kullanılmadı. Hatta internette, yönetmenin Trinity Testi bölümü için gerçek bir atom bombası atıp atmadığına dair abartılı spekülasyonlar yapılmaya başlandı. Bu saçma varsayıma açıklık getiren Nolan, The Hollywood Reporter'a şunları söyledi: "İnsanların benim bu kadar uçuk bir şeyi yapabileceğimi düşünmeleri bir yandan gurur verici ama diğer yandan da biraz korkutucu."

10- NOLAN'IN EN UZUN FİLMİ

Oppenheimer, Nolan'ın biyografik film dünyasına ilk adımını attığı film ve aynı zamanda 2 saat 49 dakikalık Interstellar'ı geride bırakarak 3 saatle en uzun filmi oldu - ki bu film zamanın doğrusal olmadığını kanıtlamaya devam etti.

Editör: Anıl Kılıçlı