Dev projeye 2015 yılında start verdiklerini söyleyen Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu; “Kongre ve Sergi Sarayımız açıldığında sadece Bahçelievler’imizin değil, İstanbul’umuzun göz bebeği olacak” dedi.

Açılışa gün sayan kongre merkezi ile İstanbul, en büyük kongre merkezlerinden birine daha kavuşacak. 5 Bin kişilik kongre ve sergi sarayı Kocasinan semtinde inşa edilen Kongre Merkezi 10 katlı olacak. Bin 200 kişilik konferans+tiyatro salonundan cep sinemalarına, çok amaçlı iki adet Bin 500’er yüz kişilik salonlardan sergi alanlarına, toplantı–konuk odaları, nikâh salonları ve 500 araçlık kapalı otoparkın yer alacağı Kongre Merkezi, ülkemizin kongre turizmine de önemli bir katkı sağlayacak.

İstanbul’da Kongre Turizmi

Dünyanın büyük metropolleri arasında önemli bir yeri olan İstanbul’un Kongre Turizmine yönelik ciddi bir potansiyeli bulunmaktadır.

Konumu, tarihi, doğal güzellikleri, ulaşım imkânlarının fazlalığı İstanbul’un, Türkiye’deki kongre turizminin en yoğun olduğu kentlerden biri olmasını sağlamıştır.

İstanbul’un uluslararası bir sanat ve kültür merkezi olması, kültür ve sanat gösterileri ve konferansların şehrin kültürel paletinde yer almasına neden olmuştur.

İstanbul, halihazırda, 500'den fazla katılımcısı olan kongreler kategorisinde, dünyadaki birinci destinasyon konumundadır.

Kongre sektörü ve İstanbul

Uluslararası kongre sektörünün en önemli birliklerinden biri olan ICCA’nın yayınlamış olduğu istatistiklere göre dünya kongre şehirleri arasında İstanbul: 2000’li yıllarda 40. sırada yer alırken, 2009 yılında 17. sırada, 2015 yılında ise 8. sıradadır. Istanbul, 2016 yılında 84,200 delegeyle 181 uluslararası, 78,600 delegeyle 288 ulusal kongreye ev sahipliği yapmıştır.

Bundan sonraki hedef Avrupa’nın ilk 3 ve dünyanın ilk 5 kongre şehri sıralamasında yerini korumak ve her yıl dünya birinciliğine oynamaktır. İstanbul artık mevcut değerlerini bir turizm potansiyeli olarak harekete geçirmek konusunda bir refleks kazanmıştır. Bunun oluşumunda ICVB’nin sürdürdüğü etkin tanıtım ve pazarlama çalışmalarının rolü büyüktür. Ayrıca sektörün inançlı, yoğun çabası ve isabetli kamu ve özel sektör yatırımları İstanbul’un sıçramasına olanak sağlamıştır.

İstanbul sahip olduğu, ulaşılabilirlik, toplantı ve kongre merkezlerinin kalitesi ve sayısı, konaklama olanaklarındaki kalite ve alternatifler, tarih-kültür ve doğa gibi kendi öz zenginlikleri, hizmet kalitesi, fiyat politikaları ve daha birçok done ile dünya çapında bir kongre şehridir.

Elizan Altunufağı/  Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi