İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi, taşeron işçilerin şatlarını iyileştirecek kadroya geçiş işlemlerine hız veriyor. 

İETT İkitelli Garajı’nda yapılan taşeron işçilerin kadroya geçiş törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin yanı sıra birçok partili, belediye personeli ve sendika üyeleri katıldı.

Önceki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi, 2018 yılında, kentteki 4 İETT garajının işletme haklarını farklı firmalara verdi. Ayazağa Garajı ile başlayan işlettirme modeline, sırasıyla Kurtköy, İkitelli ve Çobançeşme garajları dahil edildi. Ekrem İmamoğlu Başkanlığındaki yeni İBB yönetimi, benzer işleri yapan personel arasında maddi anlamda açık ara farklılıklar oluşturan sisteme son verdi. İlk olarak, 2 Ağustos 2022’de işlettirme ihalesi sona eren Kurtköy Garajı’nda çalışan 446 şoför personel İBB bünyesine alındı. 1 Ekim 2022’de ise, Ayazağa Garajı işlettirme ihalesinin sona ermesi ile yaklaşık 850 şoför İBB bünyesinde hizmet vermeye başladı. İkitelli Garajı’nın işlettirme ihaleleri de geçtiğimiz 20 Şubat ve 8 Mart tarihlerinde sona erdi. İBB, İkitelli Garajı’nda çalışan toplam 545 personeli de bugün gerçekleştirilen törenle bünyesine kattı. İETT İkitelli Garajı’nda düzenlenen törende, sırasıyla, İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve İETT Genel Müdürü Dr. Buğra Gökce ile İBB Başkanı İmamoğlu birer konuşma yaptı.

Törende konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuşmasına deprem felaketiyle ilgili mesajlarıyla başladı. İmamoğlu şunları söyledi;
“Bugün haklarını elde eden çalışma arkadaşlarımın mutluluklarına ortak olmanın memnuniyeti içerisindeyim. 

Zor bir zamandan geçiyoruz. Türkiye’miz milletimizin en acı günlerini yaşadığımız bir zaman diliminden geçiyoruz. 11 ilimizde yaşanan büyük felaket, büyük yıkım hepimizi derinden üzmüştür. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Günlük işlerimizi sorumluluklarımızı yerine getirirken o bölgeyi de ihmal etmediğimizi söylemek isterim. Aklımız hep deprem bölgesinde. Çalışma arkadaşlarımız da bugüne kadar deprem bölgesinde görev aldılar. 

SADECE YARALARI SARMAK DEĞİL, TEBİR ALMAK DA BOYNUMUZUN BORCU
İmamoğlu felaket sonrasındaki çalışmalardan ziyade öncesinde de tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. İmamoğlu, “Depremin yaralarını sarmak hepimizin boynumuzun borcu. Sadece yara sarmak değil, benzer bir yıkımın bir daha yaşanmaması için tedbir almak, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’yi depreme dirençli hale gelmesini sağlayıcı politikaları ülkemizin en öncü meselesi haline getirmek de boynumuzun borcu. Bu meseleyi her yerde dile getireceğimize söz veriyorum. Bu mücadeleyi ortaya koymaktan asla geri durmayan bir yol arkadaşınız olacağıma dair hepinizin huzurunda söz veriyorum.” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: EMEKÇİLERİMİZİN KADROYA GEÇİŞİNİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
İstatistikleri vererek 4 yılda kadroya geçiş sayılarını veren İmamoğlu, “Bugün 150 yıllık İETT kurumumuzun hoş anlarından birini yaşıyoruz. Bugün İETT’de taşeron olarak çalışan ve asla bu hattı doğru bir hat olarak kabul etmediğimizi geçmişten beri dile getiriyoruz. Kademe kademe de elimizden geleni yapmaya, memleketimizde adil işe adil ücret dağıtımı konusunda özenli bir çalışmayı kademe kademe harekete geçiren bir yönetim olduk. Bugün de 545 arkadaşımızın elde etmesi gereken hakları elde ederek kadroya geçişini sağladığımız bir buluşmadayız.
2018 yılında yolculukların artması kaynaklı sefer artırım talebinin karşılanamaması, emekli personel sayısındaki artış gibi nedenlerle doğal kaynak artırımı ihtiyacını karşılamak için ve de mevcut personel maliyetlerinin yüksek olmasının sebebiyle bir farklı yönteme geçişi İETT başlattı. Ayazağa garajında da bir işletme projesini hayata geçirdi. Kurtköy, İkitelli ve Çobançeşme garajları işlettirme modeline dahil edildi.
Önceki başkanlık döneminde bu işlettirme ihaleleriyle ilgili uygun bulmadığımız süreci iyileştirmek adına İBB bünyesine geçişleri sağlamayla ilgili süreci arkadaşlarımla birlikte iyi bir analizle inceledik, irdeledik ve nasıl bir yöntemle makul bir zemine oturtabiliriz diye çaba gösterdik.
Kurtköy garajının işlettirme ihalesinin sona ermesiyle orada çalışan 446 şoför personel, Auazağa işlettirme ihalesinin bitmesiyle 850 şoförümüz İBB bünyesinde hizmet vermeye başladı. İşlettirme ihalesi biten İkitelli garajından 195 ve 8 Mart günü biten ihalenin ikinci kısmıyla birlikte toplam 2 bin şoförün taşerondan kadroya geçişini sağladık.” 

“VERİMLİLİK ARTACAK”
İmamoğlu iş yükünün eşit, maddi karşılığın ise farklı olduğunu ifade ederek, “Çalışanları mutsuz olduğu bu durum bitiyor. Bugün bu haksızlığı ortadan kaldırıyoruz.” dedi.
İmamoğlu konuşmasına şöyle devam etti; “Bunu nasıl yaptık? Liyakatli çalışma arkadaşlarımızın bilimsel çalışmaları sayesinde yaptık. İşi bilene emanet edip sonrasında altına imzamızı akıllı bir şekilde atıyoruz. “

“TAŞERONLA EN BÜYÜK MÜCADELE 13. CUMHURBAŞKANI ADAYIMIZINDIR”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun taşeron sorunuyla ilgili mücadelesine değinen İBB Başkanı İmamoğlu, “Siyasetin ilk anından beri birçok görevde bulundum. Değerli milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımızın taşeron işçi konusuyla ilgili önemli mücadeleleri olsa da en büyük gayret 13. Cumhurbaşkanı Adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na aittir.” dedi.

“AJANLARA DİKKAT EDİN”
Personele özenli çalışmasının ne kadar önemli olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Birçok iyileştirilmiş şartları bu sözleşme sayesinde elde etmiş olacaksınız. İBB ailesi olarak kadrolu çalışanları olarak bu kente ve belediyeye sorumluluklarınız daha da büyüyor. Şu an bu gururu yaşıyorsunuz, başta emekçi kadın yol arkadaşlarımız olmak üzere ama aynı zamanda büyük bir aidiyet duygusuyla 16 milyon insana hizmet etmenin sorumluluğunu hissedip, bu kentin her şeyine duyarlı olmanız gerekiyor. Yani aracınıza dönüp hizmetinizi yaparken her türlü titizliği göstereceğinizden hiçbir kuşkum yok. Araçlarımıza iyi bakacaksınız. 
Biliyorsunuz sizin etrafınızda açığınızı arayan kötü niyetli ajanlar çok. Onlara fırsat vermeyin. İşinizi hakkıyla yapın. Allah sizi de bizi utandırmasın. Ailelerinize selamlarımı, saygılarımı iletiyorum. 
4 yıl önce meydanlarda “Her şey çok güzel olacak” diyordum, onun karşılığını vermenin de mutluluğunu hissediyorum. Tekrar ediyorum ki bu sözü hiç unutmayın her daim her şey çok güzel olacak!” diye konuştu. Sümeyra Duğan/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı