Ramazan ayında bağışıklık sistemini güçlü tutmamız gerekiyor. Bağışıklık sisteminin yüzde 80’i bağırsaklardır. Bazı doktorlar öncelikle bağırsakların güçlendirilmesi gerekliliğini savunuyor. Dr. Fevzi Özgönül ise bağışıklık güçlendirilmesi için ramazan ayında neler yapılması konusunda bilgilerini paylaştı.


İFTAR SONRASINA DİKKAT EDİN
Özgönül, “Ramazanda iki öğün var. Birinci öğün: Sahur. Genelde kahvaltılıkların tercih edildiği gün ağarmadan yenilen bir öğün. İkinci öğün: İftar. Ana yemeklerin yendiği hemen güneş batışı ile başlayan bir öğün. Ramazan ayında dikkat etmeniz gerekenlerden biri şu ki;iftar sofrasından kalktıktan sonra sahura kadar kesinlikle çiğnenip yutulacak bir şey yemeyeceksiniz.” dedi. 


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİREN BESİNLER
Bağışıklığımızı güçlendiren gıdalar için tercih etmemiz gerekenleri Özgönül şöyle sıraladı; Sahur için ; Çiğ fındık, ceviz, badem, Yumurta, Avokado, Tereyağı, Kefir, yoğurt, peynir çeşitleri, Hurma ve Zeytin tüketilmesi sağlık açısından uygundur.” İfadelerine yer verdi.  


ÖZGÖNÜL: “İFTARA İLK ANA YEMEKLE BAŞLAYIN” 
İftarda ilk önce mutlaka hurma, zeytin ve ceviz ile açmanın gerekliliğini savunan Özgönül, “Sindirim sistemi bütün gün dinlenmeden sonra yavaş yavaş kendine gelir ve yeni yemekleri karşılamaya hazırlanır. Bunu maça çıkmadan önce ısınan sporculara benzetebiliriz. İftarda yemeğe başlarken hava çok sıcak olsa bile, çok susamış olsanız bile iftara başlamadan önce en çok bir bardak su için. Çok su içmek iftarda yeterince yemek yemenizi engeller böylece iftar sonrasında 1-2 saat içinde tekrar acıkma başlayabilir. Hatta iftarda ana yemekten başlayıp çorbanızı en sonra içmenizi de öneriyorum. Böylece daha iyi doyup sahura kadar bir şeyler yeme ihtiyacı da hissetmezsiniz. İftar sonrası çok hareketsiz kalmamanız da sindirim sistemi için çok değerlidir. Hastanede koridorda yürüyen hastaları görmüşsünüzdür. Bu yürüyüşün amacı bağırsak hareketlerine destektir.” dedi.


İFTARDA HANGİ BESİNİ TÜKETELİM ?
Özgündüz ramazan diyet listesini sıraladı: 

“Kemiğin ilik suyu, Balık, Et, Hindi, Yoğurt, Hurma
Aşağıdaki bu sebzeleri de hem iftarda yemeğini yapabilir salatalarda kullanabilirsiniz hem de sahurda yoğurtlu mezeler, kavurmalar yapabilirsiniz.
Mantar ,Semizotu , Enginar , Pazı ,Kıvırcık,Lahana,Ispanak,Kereviz , Kabak,Biber,Kırmızı Pancar ,Maydanoz ,Dereotu
 Salatalarda ve yemeklerde mutlaka bu besinlere yer verin:
- Elma sirkesi : Mide asit salgısını düzenler, antiseptik
- Zencefil : Antioksidan
- Zerdeçal : Antioksidan
- Nane
- Kekik : Antiviral, antioksidan, antibakteriyel, üst solunum yolları için faydalı
- Limon : C vitamini
- Sarımsak : Sülfür bileşikleri içerir antioksidan anticancer
- Zeytinyağı : Sağlıklı yağlar
- Soğan : Kalp damar sağlığı kan pıhtılaşmasını önler
- Çöreotu: Lif, alkaloid, doymuş ve doymamış yağ asitlerinden zengindir. Sindirimi destekler ve emilimi arttırır.
- Sumak : Antioksidan ve fenolik bileşik içeriği yüksek.”