İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 yılı bulan İstanbul’a hizmet maratonunun hesabını kamuoyu ile paylaştı. “İstanbul'a Hizmette 4. Yıl Sunumu”, “23 Haziran Demokrasi Şenliği” başlığıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. CHP milletvekilleri Özgür Karabat, Fethi Açıkel, ilçe belediye başkanları ve İBB bürokratları da sunumda İmamoğlu’na eşlik etti.

“4 YIL ÖNCE KENDİMİZE BİR SORU SORARAK İŞE BAŞLADIK”

“Türkiye’yi büyük bir aile gibi görmeyen, insanlara, ‘Bizden mi, onlardan mı’ diye bakan anlayıştan mutlak kurtulmak zorundayız” diyen İmamoğlu, “Biz, 4 yıl önce kendimize bir soru sorarak işe başladık: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu kadim şehrin ve şehirde yaşayan çok karma bir toplum, 16 milyonun iddiasını ve layık olduğu yaşam kalitesini sağlamak bakımından nelere odaklanmalıdır? Neler yapmalıdır? İşte bu soruya verdiğimiz vizyon cevabımız açık ve kısaydı: İstanbul; adil, yaratıcı ve yeşil bir şehir olacak.” ifadelerini kullandı.

İBB’nin bütçesini, ‘aile bütçesi’ hassasiyetiyle yönetiyoruz. Her bir kuruşu bu kadim kent İstanbul için harcıyoruz. diyen İmamoğlu, yaptıkları faaliyetleri başlıklar halinde sıraladı.

KALKINAN İSTANBUL

“Size büyük bir gururla söyleyebilirim ki, 3,5 yılda toplam 46 istasyona sahip, 46,2 kilometre uzunluğunda, 5 metro ve 1 tramvay hattını hizmete açtık. Halen 8 metroda inşaatlarımız hızla devam ediyor. 2024 Mart'a kadar raylı sistem ağına 18,9 kilometre daha raylı sistem kazandırarak, bu büyük başarıyı devam ettiriyoruz. Önümüzdeki 9 ayda hizmete açacağımız 3 raylı sistem hattımızla birlikte, yıllık ortalama 13 kilometreyi aşan bir metroyla İstanbul tarihinin, yıllık bazda en çok metro üreten yönetimiyiz.”

“Başlattığımız yeni uygulamayla, İstanbullulara 6 metro hattında hafta sonu 66 saat kesintisiz metro hizmeti sunuyoruz. Bu yatırım ve hizmetlerimizin sonucu, günlük raylı sistem kullanan İstanbullu sayısı yüzde 35 artarak, 1,8 milyondan 2,6 milyona çıktı. Raylı sistem alanında büyük bir inovasyonla TRAM34 adlı projemizi geliştirerek, yerli ve milli tramvaylarımızı üretmeye başladık. İstanbul'a 2030 ve sonrası için hedeflediğimiz 740 kilometrelik raylı sistem ağına ulaşma hedefine, aklın ve bilimin ışığında ilerliyoruz. Bu projelerden en önemlisi ise İstanbul’un en büyük, en hızlı metro projesi olan, şehri bir uçtan diğerine bağlayan ve tamamen yer altından giden 74,5 kilometre uzunluğundaki 13 istasyonlu HIZRAY projesini hazırladık. Yeni nesil ve ekspres metro projemiz olan HIZRAY ile doğu-batı ekseninde, Sabiha Gökçen Havalimanı’dan Beylikdüzü’ne, 55 dakika gibi bir sürede ulaşım sağlanabilecek olup, sadece bu hatta günde 1,5 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz. Öte yandan, toplamda 2 milyonu aşkın İstanbullunun yaşadığı Sefaköy - Beylikdüzü metro hattının ise projesini ve finansmanını hazırladık. İBB Meclisi’nden onayımızı da aldık. Bu konuda da aynen 300 metrobüs projesinde olduğu gibi, Sayın Cumhurbaşkanı’ndan onay bekliyoruz.”

ULAŞILABİLİR İSTANBUL

“Ulaşım yatırımlarında ağırlığı metroya verirken, diğer boyutları da ihmal etmedik. 3.000’i aşkın özel halk otobüsünü İETT markası altında birleştirerek, hizmet standardını yükselttik. Bu kapsamda taşeronda çalışan şoförleri, Büyükşehir ailesine katarak, ailemizi büyüttük. İBB ailesine kazandırdığımız 1.841 şoförü de çalışma koşullarını iyileştirerek, belediyemizin bireyi haline getirdik. Kendi kaynaklarımızla finanse ettiğimiz 195 yeni metrobüsü hizmete soktuk.

DENİZ ŞEHRİ İSTANBUL

Şehitlerimizi Anmak İçin Bisikletler Sürüldü: Beylikdüzü'nden Çanakkale'ye Yola Çıkıldı Şehitlerimizi Anmak İçin Bisikletler Sürüldü: Beylikdüzü'nden Çanakkale'ye Yola Çıkıldı

“Deniz ulaşımını iyileştirmek için üst üste atılımlar yaptık. Örneğin; çürümeye terkedilmiş tarihi gemilerimizi restore ederek, sefere sunduk. 2019’da göreve geldiğimizde, deniz şehri İstanbul’da, sadece 20 hatta Şehir Hatları vapurları çalışıyordu. Bugün yüzde 70 artışla, 34 hatta vapurlarımız, 16 milyona hizmet veriyor. Yine yıllardır atıl halde bırakılan Haliç Tersanesi’ni yeniden çalışır hale getirerek, burada ürettiğimiz 5’i hibrit 50 Deniz Taksi’yi İstanbulluların hizmetine sunduk.”

DİRENÇLİ İSTANBUL

Depreme hazırlık konusunda bilgiler veren İmamoğlu, “Güçlendirme için attığımız önemli adımlarda, ulaşımdan lojistiğe kadar, deprem afetine karşı alacağımız tüm önlemleri bütünlüklü bir şekilde ele alıyoruz. Geliştirdiğimiz ‘Hızlı Tarama Yöntemi’yle 35 bine yakın inceleme yaptık. ‘İstanbul Yenileniyor’ sistemi üzerinden sürdürdüğümüz kentsel dönüşüm çalışmalarına, 24 bin başvuru yapıldı. 6 binden fazla konut ve ticari birimde, yaklaşık 25 bin kişi ile uzlaşma aşamasına geçildi. 6 sosyal konut, 7 kentsel dönüşüm projesi, 1 Kaynak Geliştirme Projesi olmak üzere, 14 KİPTAŞ projesini tamamladık. 17 projenin temellerini attık. KİPTAŞ tarihinde ilk kez, projeleri sahiplerine erkenden kavuşturduk. KİPTAŞ Silivri 4. Etap sosyal konut projesini 5 ay, KİPTAŞ Tuzla Meydan Evler sosyal konut projesini 6 ay ve KİPTAŞ Tuzla Aydınlık Evler sosyal konut projesini tam 1 yıl erken teslim ettik.” dedi.

ÜRETEN İSTANBUL

“İstanbullu çiftçi ve üreticilere İBB tarihinde daha önce hiç görmedikleri destekleri sunduk. Üreticilerimize fide, yağlık ayçiçeği tohumu, buğday tohumu, gübre, sulama malzemeleri, mazot, kuzu besi yemi, mısır tohumu, büyükbaş sığır ve manda süt yemi dağıtarak şehrimiz kırsalında tarımsal kalkınmanın en önemli destekçisi olduk. Kemerburgaz'da yıllardır atıl halde bırakılan serayı, ‘Fide Üretim Merkezi’ne dönüştürüp, fide üretimine başladık. Fideleri, 15 ilçe ve 166 mahalledeki çiftçilerimize hibe ettik.”

YATIRIMCI İSTANBUL

“İBB, tüm kamu kuruluşlarında olduğu gibi, aslında halkın, vatandaşın malı. Bizim görevimiz, bize verilen bu emaneti büyüterek, bizden sonra geleceklere teslim etmek. Aynen İBB’de olduğu gibi, iştiraklerimizde de disiplinli mali politikalarla istikrarlı büyüme elde ettik. İştirak şirketlerimizin gelirlerini, bütün ekonomik sıkıntılara rağmen, 2022 yılında bir önceki yıla kıyasla iki kattan fazla artırarak, 31.5 milyar TL’den 72 milyar TL’ye ulaştırdık. Yatırımlarımızı seçerken, halkımıza en üst düzeyde yarar sağlayan ve kendi kendini finanse etme yeteneği yüksek olanlara öncelik verdik. İştirak şirketlerimizin yatırımlarını, bir önceki yıla kıyasla, yüzde 63 artırarak, 1 milyar TL’den 1,6 milyar TL’ye çıkardık. Bu kapsamda, sadece iştirak şirketlerimiz tarafında, bu yılın sonuna kadar yaklaşık 5,5 milyar TL’lik yatırım yapmış olacağız. İştiraklerimizin öz kaynaklarını da 2022 yılında, önceki yıla göre yüzde 52 artırarak, 12,2 milyar TL’den 18.6 milyar TL’ye yükselttik. KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Editör: Anıl Kılıçlı