31 Mart 2019 yerel seçimleriyle birlikte göreve başlayan mevcut İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, uzun süredir kurak da geçen iklime paralel olarak İstanbul’un büyük bir su sıkıntısı olduğunu dile getiriyor.

TOPBAŞ: İSTANBUL’UN SU SORUNU YOK

13 yıl boyunca İBB Başkanı olarak görev yapan merhum başkan Kadir Topbaş, 2012’de gazete olarak da takip ettiğimiz bir toplantıda ‘karıncalar gibi’ çalıştıklarını ifade ederek, ”İstanbul 2050, 2060 yıllarında dahi su problemi yaşamayacak hale geldi. Bu yıl yağan kar ve yağışlar, barajlarımızı doldurdu. Rabbim, dağına göre kar veriyor” demişti.

UYSAL: İSTANBUL 50 YIL SU PROBLEMİ YAŞAMAYACAK

Yine Kadir Topbaş’ın yerine göreve gelen Mevlüt Uysal, 2018’de İstanbul’un 50 yıl su problemi yaşamayacağını söylemişti. Uysal, "Dünyamızın 3'te 2'si su. Ancak bu oranın yalnızca yüzde 3'ü içilebilir konumda. Dolayısıyla su insanoğlunun her zaman karşısına bir problem olarak çıkmıştır. Hele ki 3 tarafı su ile çevrili İstanbul, dünyada en eski kentlerden biri olan kentler arasında olmuş ve belki zamanına göre en iyi, en ileri çözümler üreten bir şehir olmuştur. Baktığımızda İstanbul insanlık tarihi içinde suya kavuşma mücadelesinde kullanılabilir suyu elde etme mücadelesinde en güzel örneklerin yaşandığı bir şehirdir. Bu organizasyonu İBB iştiraki olan İSKİ Genel Müdürlüğü yapıyor. Günümüzde İstanbul kalabalık bir şehir ve yakın çevresinde su kaynakları az olan bir şehir, önümüzdeki 50 yıl su problemi yaşamayacak ve yaşanabilecek sorunlara karşı çözüm üretebilen bir şehirdir" ifadelerini kullanmıştı.

HEPSİ PROPAGANDA MIYDI?

Geçmiş başkanların söyledikleriyle günümüz şartları uyuşmuyor. Bırakın 2050’li yılları önümüzdeki 5 yılda bile doğa, susuz kalacağımızın işaretlerini veriyor. Her seferinde yerel seçimlerden önce söylenen bu sözler için “bu sözler propaganda mıydı?” sorusu kafalarda belirdi.

Terkos-İkitelli İçme Suyu (11)

İMAMOĞLU: ÇOK ŞEYİN YAPILMASI ŞART

Geçtiğimiz gün İSKİ’nin Terkos-İkitelli İçme Suyu İsale Hattı’nın açılışında konuşan mevcut İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bütünüyle bilimsel tüm aktörlerin dahil edilmesiyle hazırlanan bu master plana göre, İstanbul’un su sorunu yaşamaması için çok şeyin yapılması şart” diyen İmamoğlu, “İşin planlama boyutunda sorun yok. Ama özellikle bazı hususlarda ne yazık ki sorunlar yaşıyoruz. Bunları da toplumun önünde şeffaf bir biçimde konuşma zorunluluğumuz var. Acil ve net bir biçimde zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Üçüncüsü yapıldı; Kadıköy’den ‘Ata Tohumu’ başarısı Üçüncüsü yapıldı; Kadıköy’den ‘Ata Tohumu’ başarısı

“AMACIMIZ RAKİPLERİMİZİ YENMEK DEĞİL, SORUNLARI YENMEK”

Sorunlara, kamu kaynaklarını israf etmeden ve siyaset üstü bir tavırla baktıklarının altını çizen İmamoğlu, liyakatli insanlarla yol yürüdüklerine vurgu yaptı. “Siyasi rakiplerimizi yenmek değil, İstanbul'daki sorunlarımızı yenmek için yolculuk yapıyoruz. Yoksa siyasi rakip yenme işi zaten kolay. O çok önemli bir konu değil” diyen İmamoğlu şöyle konuştu:

Terkos-İkitelli İçme Suyu (3)

“Bu bakış açısıyla; gerçekten işlerin iyi yapılması, iyi düzenlenmesi, iyi hazırlanması ve tamamlanması, bizim temel meselemizdir. Daha fazla kurumsallaşma, daha iyi çalışan, daha iyi işleyen mekanizmaların kurulması, iyi biliyoruz ki devletimize, milletimize ve Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılında, kadim Cumhuriyet’imize en değerli hizmet olacaktır. İşte tam da böyle bir bakışla, Terkos-İkitelli İçme Suyu İsale Hattı değerli bir projedir. Bizden önceki dönem başlatılmıştır. Başlatanlara ve yol alanlara hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Yüzde 65’e yakınını da biz tamamladık. Ve milyarlarca liralık öz kaynağımızla İSKİ'nin bu yatırımını İstanbulluya hediye ettik. Bizim nezaketimiz her ne olursa olsun sönmeyecek, bitmeyecek. Geçmişe saygıyı ve geleceğe umutla bakmanın derinlikli bir şekilde felsefemiz olduğunu her yerde yaşattık, yaşatacağız. Bizi bir kaşık suda boğmaya kalkanlar olsa da bizim koca bir derya içinde yüzen bir topluluk olduğumuz ve o ferahlıkla iş yaptığımızı biliyoruz. Herkesi eşit seviyoruz. Başarılar, hepimizindir. Başarıları birlikte alkışlayalım. Başarısızlıklarla da birlikte mücadele edelim. Çünkü işin sonunda hepimiz birlikte etkileniyoruz.”

İSKİ’nin devlet kaynaklarından 4,5 yıldır yararlanamadığını söyleyen İmamoğlu, tüm hükümet yetkililerini İstanbul’un en büyük sorunlarından biri olan su problemiyle ilgili ortak akılla çözüme çağırdı. Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı