Ünlü Türk şairi Nazım Hikmet 116. doğum yıldönümünde bir kez daha anıldı. Büyük Usta için bugün Sarıyer Tarabya sahilinde bir araya gelen sevenleri denize kırmızı karanfiller attı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in isteğiyle törene katılan yüzlerce kişi ıslık çalıp, tüm dünyaya barış ve sevgi mesajı yolladı. Geçen yılki törene katılan ünlü sinema sanatçısı Tarık Akan da Nazım’ı anma gününde yadedildi.

Uzun yıllar vatanından ayrı kalarak memleket hasreti çeken, demir parmaklıklar ardında 15 yılını geçirip, Moskova’da sürgündeyken hayatını kaybeden Türk edebiyatının büyük ustası Nazım Hikmet için iki günlük anma programı gerçekleştirildi

Sarıyer Belediyesi, Şişli Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği anma programının ilki UNIQ Hall İstanbul’da yapıldı.

İKİ AYRI ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Anma gecesinde ressam Haydar Özay’ın sergisi, Nebil Özgentürk’ün ‘Nâzım Hikmet’ belgeseli, tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü’nün tek kişilik performansı, çello dinletisi, Altan Gördüm-Vahide Perçin ikilisinin şiir dinletisi, Hülya Aksular Bale Atölyesi dans gösterisi ve Melike Demirağ-Suavi muhteşem bir anma gecesi yaşanmasını sağladı.

Bugünkü program ise geçen yıllarda olduğu gibi Tarabya sahilinde gerçekleştirildi.

Çok sayıda kişinin Nazım Hikmet’i anmak için geldiği Tarabya sahiline demirleyen Sevgi ve Barış adlı teknenin güvertesine koyulan kürsüden konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, Nazım Hikmet’le ilgili düşüncelerini ifade ettiler.

TEKNEDEN DENİZE KIRMIZI KARANFİLLER ATILDI

Nazım’ın uzun sürgün yıllarında dahi yazdığı her dizede, vatan sevgisini aktaran memleket sevdalısı bir şair olduğunu belirten Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Pablo Neruda ve Nazım bir araya geldiğinde, günün birinde Şili’de ve İstanbul’da buluşacaklarına dair birbirlerine söz vermişler. Biz de Sarıyer Belediyesi olarak vatanlarına hasret bu iki şairin dileklerinden birini gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu iki vatan şairinin birbirlerine verdikleri İstanbul’da buluşma sözünü yerine getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarabya’da bu iki şairin bir bankta otururkenki heykellerini yerleştireceğiz. İnsanlarımız onların arasında anı fotoğrafı çektirecekler. Bunu da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni aldığımızda yaşama geçireceğiz” dedi.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de, Nazım Hikmet’in 67 yıl önce Tarabya’dan ayrılarak bir daha geri dönemediği ifade ederek, en büyük dileklerinin ülkesine dönmesi ve Anadolu’da bir çınar ağacının altına gömülmesi olduğunu vurguladı.

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz ise konuşmasına Tarık Akan’ı anarak başladı. Aziz, “Şairimizin o sürgün yıllarında ülkesinde olmayan demokrasiye, özgürlüğe, hakka, hukuka ve adalete hasret çekiyordu. Biz de bu ülkede, şu anda yaşadığımız bu büyük gözaltında demokrasinin, özgürlüğün, adaletin, insan onurunun hasretini çekiyoruz. Ama öyle inanıyorum ki biz ‘Adalet Yürüyüşü’nde asla yılgınlığa düşmeden bu uzun yürüyüşü aydınlık yarınlara taşıyacağız” dedi.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra tekneye binen davetliler dağıtılan kırmızı karanfilleri denize attı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Karanfiller anma için birer sembol. Biz aslında Nazım için denize sevgimizi bırakıyoruz” dedi.

Anma törenine katılanlar arasında CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Temizel Yalınkılıç, İBB ve Sarıyer Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Meclis Üyesi ve Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, ADD Başkanı Fahrettin Serdaroğlu, STK temsilcileri de yer aldı.

Tuncay Dağlı-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi