55 yıldan beri Sarıyer’in Tarabya Mahallesi’nde muhtarlık yapan 85 yaşındaki Refet Üstün, muhtarlık kurumunun artık işlevini tamamladığını ve yakın bir zamanda resmi olarak kaldırılabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Muhtarların ikametgah ilmuhaberi, nüfus cüzdanı sureti ve fakirlik belgesi vermekten başka bir iş yapmadığını ifade eden kıdemli muhtar Refet Üstün, “Sarıyer Belediyesi, sekreterlerimizin maaşlarını, internet ve telefon masraflarımızı ödüyor. Yani gereksiz yere belediyenin sırtında yük oluyoruz. Bana göre muhtarlık artık bitti. Emekli olup da muhtarlık yapan arkadaşlarımızın artık evlerine çekilmesi gerek. Genç muhtar arkadaşlarımız da kendilerine yeni işler arasalar iyi olur” dedi.

Muhtarlık binasında eşi Nur Üstün’le birlikte çalışan Refet Üstün, gelecek seçimde bir daha aday olmayacağını belirtti. Üstün muhtarlıkla ilgili sorularımızı şu şekilde cevapladı:

“ESKİDEN BİN KİŞİLİK MAHALLEYE HİZMET ETMEKTEN MEMNUNDUM ŞİMDİ DEĞİLİM”

-Muhtarlığın bugün geldiği durum nedir. Eskisi gibi muhtarlık yapabiliyor musunuz?

-Ben muhtar olduğıumda mahallemin nüfusu bin kişiydi, şu an ise 30 bin oldu. Bin kişiye muhtarlık yapmaktan memnundum ama 30 bin kişinin muhtarı olmaktan memnun değilim.. Çünkü eskiden muhtar olarak hatırımız sayılıyordu.

-Neden memnun değilsiniz?

-Köylerden göçle gelen, değişik karakter ve ruhsal yapıya sahip olan bazı kişiler, bana acemice yaklaşıyor, ne istediklerini bilmiyorlar. Talep ettikleri fakir belgesi ya da belediye veya kaymamlıktan yapılan yardımlar konusundaki işlemleri gereksiz yere zorlaştıranlar oluyor. Bu da insanı yoruyor.

“BİZLERE ESKİDEN DAHA FAZLA KIYMET VERİLİYORDU”

-Muhtar olarak burada ne gibi hizmet veriyorsunuz?

-İkametgah, nüfus cüzdanı sureti ve fakirlik belgesi veriyoruz. Ben bunların karşılığında da valilik tarafından belirlenen tarifeden daha az miktarda, yalnızca masraf olarak 5 TL alıyorum.

-Muhtarlık sizce yalnızca bu mu?

-Muhtarlık bu değil..! Muhtarlık vatandaşa kolaylık göstermek, iyilik yapmak ve halkın hizmetine tam manasıyla koşmaktır. Ama çoğumuzun bunu yapabildiğini sanmıyorum. Örneğin belediyede mahallemle ilgili bir işi yaptırmak için müracaat ettiğimde kolay bir işse, beni de seviyorlarsa yapıyorlar. Birçok arkadaşım iş yaptırmakta zorlanıyor.

-Muhtarlık sıfatının geçmişteki değeriyle şuanki değeri aynı mı, eskiden gördüğünüz itibarı görebiliyor musunuz?

“MUHTARLIKLAR YAKIN BİR ZAMANDA KALDIRILABİLİR”

- Eskiden daha kıymetliydik. Şimdi bazı vatandaşlar değer veriyor, bazıları vermiyor. Gençler tanımadıkları için bizi önemsemiyorlar.

-Muhtarlığın gidişatını nasıl görüyorsunuz? Muhtarlık kurumu gelecekte nasıl olur?

-Yakın bir zamanda kalkar zannediyorum. Nedeni de mahalli teşkilatlar kalabalıklaştı, bir de hizmetlerin tek elden yürütülmek istenmesi söz konusu. Örneğin bizim yaptığımız bazi işleri nüfus müdürlükleri yapmaya başladı. Bu nedenle muhtarlıkların kaldırılması an meselesi..

-Muhtarlığın masraflarını nasıl karşılıyorsunuz?

-Belediyem olmasa, tek başıma gelir sahibi olsam, emekli maaşımla ancak idare edebilirim. Sekreter maaşı ile elektrik, internet ve telefon masraflarımızı Sarıyer Belediyesi karşılıyor.

“GEREKSİZ YERE BELEDİYEYE YÜK OLUYORUZ

-Bu duruma göre “ne olacak muhtarların hali?” diye sorsam..

-Bana göre kısa bir zaman içinde muhtarlıkların kalkabileceği içime doğuyor. Bana göre bu hizmetler tek elden yürütülsün. Nüfus müdürlüklerinin bizim görevimizi üstlenmesi ihtimali var.

-55 yıllık muhtarlıktan sonra geldiğiniz nokta bu mu?

-Benim kanaatim bu.. Bana göre emekli muhtarların artık evlerine çekilmesi lazım. Yeni muhtar olmuş genç arkadaşlarımız da kendilerine yeni bir iş bulmaya çalışsınlar.. Ben de önümüzdeki seçimde bir daha aday olmayı düşünmüyorum. Çünkü artık muhtar olarak yapacak bir iş kalmadı, buraları boşuna işgal etmeyelim. Belediyelere de boşuna yük olmayalım. Bana göre Sarıyer Belediyesi bir numara belediye. Çünkü bazı belediyeler muhtarların masraflarını karşılamadığı gibi, mahalleye hizmet anlamında talepleri de yerine getirmiyor. Biz de bu kadar iyiliğe karşı belediyemize yük olmayalım diye düşünüyorum.

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam



Editör: Haber Merkezi