Şişli Belediyesi, iki yıl önce başlattığı ‘Şişli Kültür Envanteri’ çalışmasının ikinci ayağını oluşturan “Şişli Semt Kitaplığı” ve “Sözlü Tarih” çalışmasının tanıtımını gerçekleştirdi. Özel Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu bahçesinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına; Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Kurtuluş Aya Tanaş Aya Dimitri Aya Lefter Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakıf Başkanı Yorgo Teodoridis ve yönetim kurulu üyeleri, Semt Kitaplığı projesine katkı sunan yazarların yanı sıra çok sayıda Şişlili katıldı.  

KİTAPLAR; MAHALLE DEĞİL, SEMT EKSENLİ 
Şişli Semt Kitaplığı projesi farklı mahallelerde yaşayan, Şişli'nin tarihi, sosyolojisi ve mimarisine ilgi duyan, çoğu Şişli'de doğmuş ve büyümüş Şişlililerin bir araya gelmesiyle şekillendi. Daha önceden semt tarihi kitapları yazmış gazeteci-yazar Muzaffer Ayhan Kara'nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen projede 14 kitap hazırlandı. Kitaplar mahalle eksenli olmak yerine, semt eksenli tasarlandı. Çünkü Şişli'nin gerek coğrafi gerek sosyolojik gerekse mimari tarihi açısından mahallelerden çok, kimlikler, semt merkezli oluşuyor. Birbirine çok yakın semtler, birkaç mahalleye yayılmış semtler de var bu kitap serisinde...
Hem yazanların kişisel tarihini hem de semt tarihini iç içe geçiren bir üslupla kaleme alınması kitapların, çok daha sıcak ve özgün bir üslupla yazılmasını sağladı. Ancak yine de ortak bir üslup yerine yazarlar, kendi özgün tarzlarıyla kitapları kaleme aldı. 

ŞİŞLİLİLERİN BELLEĞİ KAYIT ALTINDA
Şişli Kültür Envanteri Projesi’nin ikinci ayağını oluşturan çalışmalardan biri diğeri olan Sözlü Tarih çalışması, Semt Kitaplığı projesiyle eş zamanlı olarak hazırlandı.  70 yaşının üzerinde, farklı mahallelerde yaşayan 30 Şişlili ile uzun çekimler gerçekleştirildi. İki kamerayla ve 4K teknolojisiyle yapılan çekimlerin montajları yapılarak videolar hazır hale getirildi. Sözlü Tarih de katılımcıların kişisel tarihleriyle Şişli ve mahalle tarihinin iç içe geçtiği bir içeriğe sahip. Projenin koordinatörlüğünü yazar ve sinema tarihçisi Korkut Akın üstlendi. 

Şile Belediyesi'nin Mali Tablosu Şeffaflık İlkesiyle Kamuoyuyla Paylaşıldı! Şile Belediyesi'nin Mali Tablosu Şeffaflık İlkesiyle Kamuoyuyla Paylaşıldı!

KESKİN: BU ÇALIŞMALAR NOSTALJİK ZAMAN YOLCULUĞU YA DA ROMANTİZM DEĞİL 
Çalışmaların tanıtım toplantısında konuşan Muammer Keskin; göreve geldikleri günden bu yana, kültürel miras ve kent belleği çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirtti. Kültürel mirasa sahip çıkmanın Şişlililerin aktif katılımıyla mümkün olabileceğinin altını çizen Başkan Keskin, Şişli Semt Kitaplığı projesini bu katılımcı anlayışla başlattıklarına vurgu yaptı. “Elbette ki, hiçbir semtimiz tek bir kitaba sığmayacak kadar zengin bir kültürel çeşitliliğe, uzun ve renkli bir tarihe sahip. Umuyorum ki, bu çalışmalar yeni çalışmaların ortaya çıkmasını sağlayacak ve Şişli’nin kültürel varlıklarını, tarihini unutturmayacak yeni kitaplar yazılacak. Eksikler tamamlanacak, farklı bakış açılarıyla kültürel mirasımız zenginleşecek. Şişli Semt Kitaplığı çalışmasıyla eş zamanlı olarak başlattığımız bir çalışmamız daha var. Derler ya, ‘Söz uçar, yazı kalır!’ Sözlü Tarih çalışmasıyla birlikte artık ‘söz uçmayacak’! Şişli’nin farklı mahallelerinde uzun yıllardır yaşayan komşularımızın anılarını derlediğimiz Sözlü Tarih çalışmasıyla, artık kent belleğimiz çok daha güçlü” diyen Muammer Keskin’in altını çizdiği bir diğer husus ise bu çalışmaların nostaljik zaman yolculuğu ya da geçmişe özlem ve romantizm olmadığı. Mirasını bilen, mirasına sahip çıkan bir kent bilincini yeşertmenin asıl hedefleri olduğunu vurgulayan Muammer Keskin. şunları da sözlerine ekledi: “Geçmişini bilen, geçmişin değerlerine sahip çıkan bir Şişli, aynı zamanda yarın çok daha yaşanır bir Şişli’nin de teminatı olacak”

Kitaplar - Yazarları: 
Harbiye – Mutlu Tönbekici 
Garbı ve Şarkı Ayıran Hat - Osmanbey: Mutlu Tönbekici 
Çukulata Kokulu Semt Bomonti: Vercihan Ziflioğlu 
Masal Gibi Mahalle - Kuştepe: Muzaffer Ayhan Kara 
Şişli’de bir Apartıman -  Şişli Merkez Mahallesi: Hristo Kopano
Bitişik Nizam Karnaval - Pangaltı: Yeşim Çobankent 
Şişli’de Kadim Bir Semt - Kurtuluş: Hüseyin Irmak 
Bir Yanında İzzetpaşa Bir Yanında Gülbahar - Mecidiyeköy: Kudret Köksal
Geçmiş Zamanın İzinde - Feriköy: M. Ercan Bodur
Benim Çiçek Mahallem - Halide Edip Adıvar: Kudret Köksal 
Esentepe’de- Bir Gezinti: M. İnci Pamirtan 
Dünden Bugüne Yaşadığım Nişantaşı: Süleyman Karan 
Gelenek ve Modernite Arasında Teşvikiye: Ali Değermenci 
Okmeydanı – Kaptanpaşa- Mahmut Şevket Paşa- Halil Rıfat Paşa: Cem Gözel

İki yıl önce hazırlanan ve Şişli’nin gastronomiden tarihi yapılara, endüstriyel mirasından sivil mimariye kadar bütün değerlerini bir gezi rotası altında toplayan Şişli Gezi Rehberi, kitap olarak basıldığı gibi sisligezirehberi.com adresi altında dijital ortamda. Bu önemli envanter çalışmasının ikinci ayağını ise Semt Kitaplığı ve Sözlü Tarih çalışması oluşturuyor.

Editör: Anıl Kılıçlı