Srebrenica Boşnak Soykırımı için düzenlenen anma etkinlikleri, dünya üzerinde insanlığa dair işlenen suçların unutturulmaması için bir farkındalık aracı olmaya devam ediyor. Türkiye Bosna Sancak Derneği ve Bakırköy Belediyesi'nin iş birliğinde iki senedir düzenlenen "Uluslararası Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusu’ bu yılda gerçekleşecek. 9 Temmuz 2023 Pazar sabahı Yeşilköy Balıkçılar Meydanından saat 09:00'da başlayacak koşu için Bakırköy Yeşilköy Spor Kulübü salonunda bir basın toplantısı yapıldı. Soykırımda yaşamını yitiren 8 bin 372 kurbanın anısına oluşturulan 8 bin 372 metrelik "saygı parkurunda" Srebrenica unutulmayacak.

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ile Rumeli Eğitim Vakfı'nın da bu yıl proje ortağı olarak yer aldığı organizasyona sivil toplum örgütlerinin desteği artarak devam ediyor. Rumeli Balkan camiası başta olmak üzere, toplumun duyarlı federasyon, dernek, vakıf, platform ve spor kulübü gibi kuruluşların sahip çıktığı bu etkinlik her geçen yıl büyürken, geniş kitleleri bir araya getiriyor.

Gaddar dizisinde Adnan Oktar örgütü gösterildi Gaddar dizisinde Adnan Oktar örgütü gösterildi

ÖNEMLİ İSİMLER BULUŞTU

Basın toplantısına; Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bosna Sancak Derneği Yönetim Kurulu üyesi Cavit Ganiç, Türkiye Bosna Sancak Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Ziyade, Rumeli Eğitim Vakfı Başkanı Ayla Erdim, Bosna Sancak Akademik Tarih ve Kültür Vakfı Başkanı Fuat Çimen, Bakırköy Belediyesi Spor Müdürü Murat Babaoğlu, Bakırköy Belediyesi Spor İşleri Başkan Yardımcısı Mutlu Aydın Güneşli, STK temsilcileri ve basın mensupları katılım gösterdi.

GANİÇ: SPORUN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ SAYESİNDE SREBRENİCA’YI GELECEK NESİLLERE AKTARIYORUZ”

Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, “300 bin vatandaşımız hayatlarını kaybetti, şehitlerimiz var. Halen bulunamayan kaybetmiş soydaşlarımız var. 28 yıl geçmesine rağmen bir mezar yeri oluşturamadıkları için çok üzgünler. Mezar yerlerinde kemiklerden bulma ümidiyle yaşıyorlar. Başta ülkemiz ve balkanlarda yaşanmış olan soykırımlara karşı duruş sergilemek ve hiç yaşanmaması amacıyla etkinlikler ile unutturmuyoruz. Genç nesillere de sporun birleştirici gücü sayesinde aşılıyoruz.” dedi.

ZİYADE: UNUTMAYACAĞIZ VE UNUTTURMAYACAĞIZ

Türkiye Bosna Sancak Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Ziyade, “ Bu Pazar günü yapılacak koşu ile Srebrenica soykırımını unutmayacağız. 5 ila 6 yıl önce bu büyük projeyi oluşturduk. Tabii Bakırköy Belediyesi’nin 3 yıl boyunca ev sahipliği yaptığı için teşekkür etmek istiyorum. Pazar günkü koşu için basın mensuplarına duyuruyor ve unutturmamayı amaçlayarak hayatını kaybedenleri anıyoruz.” ifadeleri kullandı.

‘SAYGI PARKURU’

9 Temmuz 2023 Pazar sabahı düzenlenecek 3. Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusu, önceki yıllarda olduğu gibi Yeşilköy Balıkçılar Meydanından saat 09:00'da başlayarak, soykırımda yaşamını yitiren 8 bin 372 kurbanın anısına oluşturulan 8 bin 372 metrelik "saygı parkurunda" yapılacak. Katılımcılar sahil şeridi boyunca bu mesafeyi kat ettikten sonra koşu başladığı noktada sona erecek. Kaybedenin olmadığı etkinlikte, tüm katılımcılar madalya ile ödüllendirilirken, koşu öncesinde şapka, tişört ve çantadan oluşan sporcu kitleri dağıtılacak.

SREBRENİCA BOŞNAK SOYKIRIMI NEDİR?

1995 yılları arasında Bosna Hersek'te yaşanan katliam, soykırım ve insanlık suçlarının en acı neticelerinden biri olarak hafızalara kazınan "Srebrenica Boşnak Soykırımı", 11 Temmuz 1995'de Ratko Mladiç komutasındaki çetnik ruhlu Sırp güçlerinin silahsız ve savunmasız 8 bin 372 Boşnağı katletmesiyle sonuçlandı. Srebrenica'da yaşananlar Uluslararası Adalet Divanı tarafından 2007'de "soykırım" olarak kabul edilirken, tarihe kapkara bir leke olarak geçen bu vahşet; Bosna Hersek'in Prijedor, Ahmiçi, Visegrad ve Saraybosna gibi farklı şehirlerinde yaşanan katliamların, sistematik tecavüzlerin ve tüm insanlık suçlarının bir sembolü haline geldi.

SÜLEYMAN ÇAY-ENGİN ZAFER