Marmaris Belediyesi tarafından düzenlenen ve basın meslek örgütlerinin katkılarıyla gerçekleşen çalıştay, 6-8 Ekim tarihleri arasında 3. kez düzenleniyor. Yaklaşık 400 basın mensubu, yerel medyanın önemli temsilcileri ve gazeteci kökenli milletvekilleri, basın meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla bu etkinlikte bir araya geldi.

OKTAY: ŞEFFAF VE ÖZGÜR GAZETECİLİĞE İHTİYACIMIZ VAR

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay çalıştaya ev sahibi yapmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayarak şu konuşmayı yaptı;

“Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Anadolu Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Neticede geride bıraktığımız yıllar içerisinde özellikle kendi görev süremde gerçekten Marmaris olarak oldukça büyük olumsuzluklara maruz kalmıştık. Ama ben huzurlarınızda bir kez daha genel başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Çok büyük destekleriyle birlikte tüm yaşadığımız o felaketlerde olumsuzluklarda bizlerin o günleri geride bırakıp daha güzel günlere ilerlememiz yönünde çok büyük katkıları oldu sayın genel başkanımın, çok teşekkür etmek istiyorum.

Marmaris’te ve ülkemizde yaşadığımız sorunlar ortada ve bunu sürekli tartışıyoruz. Özellikle işin ekonomik kısmında her geçen gün derinleşen sorunlarımız, sıkıntılarımız mevcut. Fakat bunları, bu ve benzeri yapılan çalışmalarla daha sağlıklı bir şekilde aşabileceğimizi düşünüyorum ve buna inanıyorum.

Elbette yerel basınımızla yaptığımız çalışmalardan da bir miktar bahsetmek istiyorum. Göreve geldiğimden beri buradaki yerel basındaki arkadaşlarımıza gücümüzün ve imkânımızın yettiği ölçüde her zaman destek olmaya çalıştık. Onlardan sadece şu talepte bulunduk:

Lütfen art niyetli olmadan şeffaf şekilde olması gerektiği gibi özgür bir şekilde haberciliğinizi, mesleğinizi yapın çünkü bizler buna ihtiyaç duyan insanlarız. Yeter ki art niyete sahip olmayın, biz dediğim gibi imkânlar ve gücümüz ölçüsünde her daim sizlerin yanında olacağız. Nitekim bugüne kadar da büyük oranda bunu başardığımızı ümit ediyorum. Birazdan konuşmalara geçtikten sonra sizler güncel sorunlara dair bizlerin bilgilendirilmesini, daha fazlasını sağlayacaksınız. Biz de belki göremediğimiz, atladığımız hususların, noktaların üzerinden gerekli dersi çıkartıp kendi görev, yetki ve sorumluluk alanımız içerisinde de iyileştirmeleri yapacağız.”

KILIÇDAROĞLU’NDAN ÖNEMLİ MESAJLAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da çalıştayın son gününde katılım sağlayarak Anadolu basın temsilcilerinin sorularını cevapladı.

Konuşmasında medyanın önemine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, belediyelerin aldığı kararları yerel medyada yayınlanmasını önerdi. Bu kararın alınması için Basın İlan Kurumu’na gerek olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Belediye Meclisleri’nin böylesi bir kararı alabileceğini ifade etti. Bu kararla halkın bilgilenmesinin yanı sıra yerel medyanın da güçleneceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, basın üzerindeki baskılara karşı olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Basın milletin ortak sesidir. Basını özgür bırakın” dedi.

“TASARRUF GENELGESİ YAYINLADILAR”

Çalıştayda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yerel medyaya yönelik hazırlanan genelgeyle ilgili önemli mesaj verdi. Kılıçdaroğlu “Ekonomik kriz var, büyük sorunlar yaşanıyor. Yerel medyanın ne kadar büyük sorunlarla karşılaştığını bana aktarıyorlar. Ama geldiğimiz nokta da iki alanda ciddi tasarruf yapıldı. Çocukların bir öğün yemeğini kestiler. 2. Sizinle ilgili tasarruf genelgesi çıkardılar. Günlük gazete almayacaksınız diye genelge çıkardılar. Tam tersine belediye başkanı o gazeteyi almalı, görmeli. Benimle ilgili eleştiri var mı yok mu diye.” ifadelerini kullandı.

“MEDYAYA DÜŞMANLIK OLUR MU?”

Kılıçdaroğlu şunları söyleyerek konuşmasını sürdürdü;

“Medyaya düşmanlık olur mu? Dünyanın her tarafında medya özgürce yayın yapar ve tüm siyasal aktörler onlara saygı duyarlar. Siz ne kadar kapanırsanız baskıcı yönetim o kadar memnun olur çünkü kendisini eleştirecek hiç kimse kalmaz.”

BASIN İLAN VE RTÜK İNFAZ KURUMUNA DÖNÜŞTÜ

Basın İlan Kurumu da RTÜK de infaz kurumuna dönüştü. Beni mi eleştirdin ilanlarını kesiyorum diyor. Mahkemeye gidersiniz 20 yıl davalar devam ediyor. Yargının hali zaten içler acısı. Geldiğimiz atmosfer iç acıcı değil. BİK gerçekten medyaya destek verecekse buranın siyasal tasalluttan kurtulması lazım.

Adnan Oktar'ın işlediği 'Yaratılış Teorisi' yeni Milli Eğitim müfredatında Adnan Oktar'ın işlediği 'Yaratılış Teorisi' yeni Milli Eğitim müfredatında

“BASIN KARTINI VERECEK OLAN BASIN MENSUPLARI OLMALI”

Ne işi var İletişim Başkanlığı’nın kart vermesinde. İktidar kanadının propagandasını yapan, sahte videolar hazırlayan bir kurum. Yani gerçek anlamda bir kamu kurumu değil. Yasası farklı ama uygulaması farklı. Basın kartını verecek olan basın mensupları olmalı. KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

İstanbul'dan Marmaris'teki çalıştaya katılan medya temsilcileri;

Editör: Anıl Kılıçlı